Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Природник…

ЕГЕА – Конгреси на студентите географи

ЕГЕА – Конгреси на студентите географи

Во рамки на ЕГЕА (Европска географска асоцијација на студенти) постојат 5 официјални конгреси, кои се одржуваат секоја година. Четири од нив се од регионален карактер, а еден е во рамки на цела Европа. (годишен). Асоцијацијата ЕГЕА за да може полесно да функционира и се развива е подела на 4 региони (Западен регион, Евромедитерански, Источен и Северен-Балтички регион), во секој од овие региони  годишно се одржува по еден конгрес (WRC – Западен Р.К, EMRC – Евромедитерански … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Природник...

ЕГЕА и Студентски размени

ЕГЕА и Студентски размени

Членовите на ЕГЕА (Европска Географска Асоцијација), кои се распростанети низ целата Европа имаат можност да учествуваат и уживаат во организирани теренски дејствувања од едукативен и забавен карактер, но последно наведените се организираат во преубавите села на нашата Македонија. Ова претставува прекрасна можност за забава и дружење, односно полнење на батерии за колоквиумска недела или испитна сесија. Освен ова се организираат и размени на студенти помеѓу две држави. Потоа се организираат конгреси, семинари, мотивациони викенди и … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Природник...

Размена на студенти помеѓу Егеа Скопје и Егеа Белград, втор дел во Скопје

Размена на студенти помеѓу Егеа Скопје и Егеа Белград, втор дел во Скопје

По првиот дел од размената во Белград, кој се одржа во периодот од 16.02.2012 до 19.02.2012, раководството на ИЗСГ Природник на 22.02.2012 закажа редовен состанок, целта на овој состанок беше да се замисли прелиминарна програма за вториот дел на размената во Скопје. Покрај тоа што беше предложена програма, на состанокот беше договорен нов состанок (28.02.2012), до кој си поставивме цел, предложената програма да стане реалност. Максимално ангажирани остварувањето на замислената програма стануваше реалност. Така брзо … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Природник...

Екскурзија до Охрид предводена од ИЗСГ„Природник„

Екскурзија до Охрид предводена од ИЗСГ„Природник„

На 03.03.2012 година истражувачкото здружение на студенти географи „Природник“ организираше еднодневна екскурзија до Охрид. Оваа екскурзија беше во склоп со програмата за размена помеѓу ЕГЕА-Скопје и ЕГЕА- Белград. Дел од оваа екскурзија беа членовите на ИЗСГ-Природник, гостите од ЕГЕА-Белград и дел од наставниот колектив на ПМФ и тоа: д-р Дејан Илиев; д-р Милена Талевска и Анита Тодорова. Тргнувањето беше во 8.30 часот од паркингот наспроти Скопски Саем. При патувањето до Охрид се направи и мала пауза … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Природник...

Размена на студенти: Егеа Скопје/Егеа Белград, дел во Белград

Размена на студенти: Егеа Скопје/Егеа Белград, дел во Белград

23.02.2012 По точно една година ИЗСГ Природник – ЕГЕА Скопје повторно учествува во размена на студенти. Се работи за jубилејна петта размена, за прв пат со ЕГЕА Белград. Размената е замислена во два дела, прв дел во Белград (16/19.02.2012), а вториот дел во Скопје (01/04.03.2012). До сега е завршен само првиот дел во Белград, па така во оваа прилика ќе се обидеме да ве запознаеме во тој дел. Имено во размената учествуваат по 8 студенти од Македонија … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Природник...

ИЗСГ-Природник по втор пат на Солунска Глава

ИЗСГ-Природник по втор пат на Солунска Глава

Од 2-4.12.2011 година ИЗСГ- Природник организираше мотивационен викенд во Папрадиште. Една од замислените цели на овој мотивационен викенд беше пешачење до Чеплес, но двајца студенти Боби Стојчевски, Глигорије Џилвиџиев и еден дипломиран географ Александар Кирковски, сите членови на ИЗСГ-Природник, подржани во својата идеа од останатите учесници решија по втор пат да ја искачат Солунска Глава (2540м), а воедно да бидат дел од  традиционална маршута организирана од планинарите од целата држава, со цел одавање на почит … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Природник...

7 ГОДИНИ ЕГЕА СКОПЈЕ

7 ГОДИНИ ЕГЕА СКОПЈЕ

Се започна во учебната 2003/2004 година кога група на студенти од 4-та година, помогнати од професори и асистенти од Институтот за Географија, одлучија да формираат друштво на студенти географи.  На првиот состанок (15.03.2004) од страна на 9 студенти-географи (Арсова.А, Колев.М, Ангеловска С, Јовановска Е, Петров З, Петковски Т, Николиќ А, Тасков А и Јовевска Н.) одлучено е друштвото да се именува како ИЗСГ ПРИРОДНИК (истражувачко здружение на студенти географи – Природник), чие седиште ќе биде … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Природник...

EGEA – Европска Географска Асоцијација

EGEA – Европска Географска Асоцијација

Европска Географска асоцијација (EGEA), која претставува географска мрежа на студенти и млади географи од Европа, создадена со цел за размена на знаења од областа на Географија. За да се постигне оваа цел, ентитетите од EGEA организираат повеќе средби: конгреси, размени на студенти, национални викенди, екскурзии и сл. Како дел на оваа размена на знаења спаѓа и научното списание ,,Европски Географ” кое се објавува еднаш годишно. Но секако главната комуникациска платформа на оваа асоцијација е веб-сајтот … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Природник...

Од Архивата: Студентска размена со Нови Сад, 2005.

Од Архивата: Студентска размена со Нови Сад, 2005.

Околу една година по официјалното реактивирање на ИЗСГ “Природник“ и неколку месеци вклученост во интернет мрежата на ЕГЕА (Европската географска асоцијација на студенти и млади географи) следеше и првата меѓународна активност, студентската размена со ЕГЕА Нови Сад. Падна договор првиот дел од размената да се реализира во Нови Сад во периодот 21-26.03.2005 година. Интересот за учество кај нашите студенти беше голем, што и не беше невообичаено со оглед на тоа што во тоа време редовниот состанок на ИЗСГ Природник … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Природник...

Извадок од статутот на ИЗСГ Природник

Извадок од статутот на ИЗСГ Природник

ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ Член 4 Истражувачко здружение на студенти географи ПРИРОДНИК – Скопје ги остварува целите и задачите во согласност со овој Статут. Здружението ги има следниве цели: 1. Потикнување и организирање на студенти географи заинтересирани за занимавање со научно истражувачка работа, овозможувајќи им прошитување на своите знаења; 2. Развивање на интересот на студентите за науката; 3. Развивање на еколошката свест на студентите и учениците; 4. Формирање на научни збирки на здружението; 5. Изработка на елараборати, програми, планови и проекти како за … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Природник...

Размена на студенти: Егеа Скопје/Егеа Нови Сад, дел во Нови Сад

Размена на студенти: Егеа Скопје/Егеа Нови Сад, дел во Нови Сад

10.03.2011. Од архивата…По четврти пат, ИЗСГ ПРИРОДНИК-ЕГЕА СКОПЈЕ, зема учество во меѓународна активност, се работи за студентска размета т.е. за втор  дел од студентска размена помеѓу ЕГЕА СКОПЈЕ И ЕГЕА НОВИ САД. Овој пат размената се одвиваше во Нови Сад, а  на истата заземаа учество 4 студенти географи  од Македонија (сите членови на Изсг Природник – Егеа Скопје). Вториот дел од оваа размена се одвиваше во периодот од 28.02.2011 до 05.03.2011 година. При посетата на Нови … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Природник...

Експедиција: Стаза Шопова 2010 (30.09-05.10.2010)

Експедиција: Стаза Шопова 2010 (30.09-05.10.2010)

10.10.2010. Од архивата…Традиционално ИЗСГ Природник беше гостин на експедицијата наречена Стаза Шопова. Стаза Шопова 2010 се одвиваше наизменично во Србија и Бугарија. На оваа експедиција учество заземаа 14 студенти од различни студенски години од Институтот за Географија. Првиот ден беше искористен за разгледување на градот Ниш и одење до Власина. Вториот ден од експедицијата претставуваше дестинацијата Пл. Грамада и искачување на нејзиниот врв Вртоп 1719 м. За време на пешачењето по околниот терен беа забележувани повеќе видови на … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Природник...

Подводниот вулкан Катла се разбуди по 93 години – Net Press

  13. 11.2011 – 12:51:06 Островот Ел Хиеро на југозападот на Шпанија во последните 24 часа го погодија 43 земјотресо, додека активностите на подводниот вулкан Катла, кој се разбуди по 93 години, продолжуваат исфрлајќи отровни гасови по Атлантикот. Локалните власти на Канарските острови соопштиле дека еден од земјотресите достигнал јачина од 4,6 степени според Рихтеровата скала, а според пишувањата на медиумите, потресот го почувствувале најмалку два острови во архипелагот. Околу 1.480 тони јаглен диоксид се исфрла дневно од подводниот … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Природник...

Advertisment ad adsense adlogger