Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Викенд предлог

Централните Шарпланински езера – Боженствена убавина која треба да се посети!

Централните Шарпланински езера – Боженствена убавина која треба да се посети!

04.11.2017 Во Република Македонија се среќаваат околу 50 – тина глацијални езера. Најмногу глацијални езера има на Шар Планина. Во делот на територијата на Р. Македонија,  Шар Планина има 27 глацијални езера, од нив 19 се постојани, а 8 се повремени езера. Во оваа прилика ќе се запознаеме со големите глацијални езера кои егзистираат во централниот дел на Шар Планина, околу врвот Бристовец или Бориславец (2675 m). Боговинското Езеро се наоѓа помеѓу врвовите Бристовец (2675 m) и врвот … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Викенд предлог, Чудесна Македонија

Викенд предлог: Бигорски Манастир и „Куќата на Мијаците“

Викенд предлог: Бигорски Манастир и „Куќата на Мијаците“

04.11.2017 Во Националниот парк Маврово, на падините на планината Бистра, веднаш над реката Радика, во близина на селото Ростуше, на патот помеѓу градовите Гостивар и Дебар, се наоѓа манастирот „Свети Јован Бигорски” кој е посветен на светиот Јован Крстител. Манастирот е изграден од обработени блокови бигор. Подигнат бил во XI-тиот век, но оттогаш неколкупати бил опустошуван, пален и разрушуван до темел. Единствено иконата на Св. Јован Крстител останала неуништена и сeуште е зачувана. Сегашниот манастирски храм датира од крајот … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Викенд предлог, Чудесна Македонија

Бања Банско, азотна терма и воздушно лекувалиште

Бања Банско, азотна терма и воздушно лекувалиште

16.10.2017 Струмичка бања или уште позната под името Бања Банско се наоѓа 12,5 километри југоисточно од Струмица, на источниот крај од селото Банско. Термоминералните извори се во самото подножје на планината Беласица, помеѓу реката Дерман од запад, планинската коса Манастир од исток и рамното Струмичко Поле – месноста Кокошинка од север. Бањските објекти се изградени на речната тераса создадена од Дерманска Река, на надморска височина од 270 m. Од овде се протега прекрасна глетка кон поголемиот … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Викенд предлог

Викенд предлог: убавините на Кривошијска Река на Шар Планина

Викенд предлог: убавините на Кривошијска Река на Шар Планина

24.08.2017 Кривошијска Река е кратка (3,5 km) десна притока на реката Пена во еден од најубавите предели на Шар Планина, познат како Лешница. Реката тече речиси во меридијански правец од југ кон север. Нејзиното извориште е на 2200 до 2300 m надморска височина во циркот Кривошија, западно од Титов Врв (2747 m). Во Пена се влева на надморска височина од 1500 m, што значи дека на така кратка должина има огромен пад од дури 700 m. … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Викенд предлог

Западна туристичка магистрала

Западна туристичка магистрала

14.06.2017 За нашата држава, Република Македонија, може слободно да се каже дека претставува простор каде речиси секој дел од нејзината природа содржи или има посебна впечатливост и привлечност. Па така, во оваа статија ќе се обидеме да опишеме еден дел од тоа, односно во продолжение ќе стане збор за една сообраќајница која се вбројува во категоријата на една од најинтересните од туристичка гледна точка, а тоа е сообраќајницата или патниот правец Скопје-Маврово-Струга (долг 205 km), односно … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Викенд предлог, На тема, Чудесна Македонија

Интересни карпести (денудациони) форми на планината Беласица

Интересни карпести (денудациони) форми на планината Беласица

Планината Беласица е позната по бројните водопади (Колешинскиот, Смоларскиот, Габровскиот, Ѓаволскиот, Разиграениот итн.), но оваа планина е богата и со бројни карпести (денудациони) форми во вид на чашки, корита, остенци, прозорци итн. Таквите интересни форми се среќаваат во најголем дел источно од Валандово на западната падинска страна од 500 м.н.в., па се до највисокото планинско било.  Настанати се како резултат на физичките и хемиските влијанија врз гнајсните карпи, како и селективната ерозија на овие карпести … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Викенд предлог, Чудесна Македонија

Мариово – Девствена убавина на југот на Македонија

Мариово – Девствена убавина на југот на Македонија

9.03.2017 Областа Мариово зафаќа вкупна површина од 1038 km² или 4% од вкупната територија на Република Македонија, со надморска височина која се движи помеѓу 700 и 2362 m, или во просек некаде околу 1090 m. Областа Мариово се наоѓа во крајниот јужен дел на Република Македонија. Морфолошки Мариово е составено од два дела: планински и котлински дел. Планинскиот дел го сочинуваат околните планини што ја оградуваат областа. Тие се изградени од гнајсеви, шкрилци и варовници, а поретко и … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Викенд предлог

Мокрински извори – вистински дар од природата

Мокрински извори – вистински дар од природата

10.02.2017 Мокрино е село во Општина Ново Село, источно од градот Струмица. Се наоѓа во подножјето на планината Беласица, на надморска височина од 370 метри и до него се доаѓа по солиден асфалтен пат. Селото е познато по Мокринските извори, кои имаат издашност од 40 литри вода во секунда. Старото име на Мокрино не е познато. До ден денешен се пренесува легендата дека селото името го добило по своето мокро поле и мочурливите места во својот атар, па така кога … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Викенд предлог, Чудесна Македонија

Викенд предлог: селото Вруток – изворот на Вардар и кралството на пастрмката

Викенд предлог: селото Вруток – изворот на Вардар и кралството на пастрмката

13.10.2016 На крајниот југозападен дел од Полошката котлина на само 7 километри од Гостивар и околу 80-тина минути возење од Скопје, во подножјето на прекрасната Шар Планина е расплослано селото Вруток, село каде чистата вода и рибата се дел од секојдневната исхрана на населението. Името на селото Вруток значи врело, извор (силен карстен извор), додека самото име потекнува од карсниот извор Вруток на најдолгата река во Република Македонија – реката Вардар. Самиот извор е еден од … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Викенд предлог

Викенд предлог: село Велестово

Викенд предлог: село Велестово

27.09.2016 Селoто Велестово лежи на планината Галичица (Петрино), на надморска височина од 1250 m. Оваа преубава планинска населба има изразито добра микро-клима, а надополнета со амбиенталната совршеност, претставува вистински практичен викенд избор за бегство од современиот урбан живот. Токму пејсажно-амбиенталната карактеристика е главниот адут на ова охридско село. Погледот на Охридското Езеро и градот Охрид, буди чувство на беспрекорност и неповторливост. Во селото се стигнува доста лесно: со автомобил, но може и пеш. Од градот Охрид е одалечено „само“ … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Викенд предлог

Перчулица – непозната и ретко посетена планина

Перчулица – непозната и ретко посетена планина

08.09.2016. Република Македонија иако е мала по својата територија (25.713 km2) има толку многу планини и планински ограноци што понекогаш е многу тешко да се одреди од каде започнува една, а каде завршува друга планина или планински огранок. Но, не секогаш сите планини и ограноци се претставени и презентирани, разбирливо се врши еден вид генерализација (селекција) се со цел читателот да не се доведе до забуна,  а воедно на поедноставен начин да се претстават планинските масиви. … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Викенд предлог, На тема, Чудесна Македонија

Викенд предлог: Долно Дупени – рајот за душата

Викенд предлог: Долно Дупени – рајот за душата

29.8.2016 Ако ме прашате за предлог туристичка дестинација во светски рамки, би размислила што да ви одговорам, меѓутоа ако ме прашате за наша домашна дестинација, тогаш без размислување ќе кажам Долно Дупени – местото кое веднаш ќе ве освои. Насокта е следна: се качувате во автомобилот, проблемите и технологијата ги оставате дома и се упатувате кон најјужното место во нашата Македонија. Во непосредна близина на тримеѓето со Република Грција и Република Албанија, на 2 km од границата со … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Викенд предлог

Постојнска Јама – волшебната пештера

Постојнска Јама – волшебната пештера

5.08.2016. Постојнска Јама или пештерата Постојна се наоѓа во југозападниот дел на Република Словенија, во самата близина на градот Постојна. Пештерата има поволна географско – сообраќајна положба, бидејќи е лоцирана во непосредна близина на железничката пруга и автопатот E 61, кој води од Љубљана кон Копер. Пештерата Постојна претставува сложен пештерски систем формиран од четири пештери, Постојнска Јама, Пивка Јама, Црна Јама и Магдаленска Јама. Во геолошки поглед пештерата е формирана вдолж два раседа. Од една страна … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Викенд предлог, По Светот

Убавините на областа Порече

Убавините на областа Порече

01.05.2016 Областа Порече или просторот кој денес го зафаќа општината Македонски Брод се наоѓа во западните делови на Република Македонија. Поточно областа се протега во средниот тек на реката Треска. Долината на реката Треска е пробиена помеѓу мошне високи планини и наликува на високо распостранета котлина, односно басен. Басенот на Порече на југ е ограничен со планината Бушева, на запад е загреден со планинскиот венец составен од планините Песјак, Челоица (Добра Вода –  2.061 m) и Сува … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Викенд предлог, Чудесна Македонија

1оо години туризам на Шар Планина!

1оо години туризам на Шар Планина!

24.12.2015 Шар Планина e една од најголемите и највисоките планински масиви во P. Македонија. Сместена е во северозападниот дел на земјата, на границата со Р. Косово и Р. Албанија. Шарпланинскиот масив се протега во правец североисток – запад – југозапад во должина од 76 км. Започнува од реката Лепенец и Качаничката Клисура на североисток, на исток границата е определена со Полошката котлина, на југозапад Штировичка Река и изворите на Радика, на југ изворот на реката Вардар … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Викенд предлог

Викенд предлог: Јабланица – една од најубавите планини во Македонија!

Викенд предлог: Јабланица – една од најубавите планини во Македонија!

3.11.2015 Многумина кои ја посетиле планината Јабланица, се воодушевени од убавината на оваа планина. Некои ја сметаат за наша најубава планина, други ќе кажат дека е „Шар Планина во мало“, дека е Вевчанска или Подгоречка „убавица“. Планината е фасцинантна во секое годишно време: разликата е само во колоритот, боите и доживувањето. Затоа, речиси сите кои барем еднаш биле на Јабланица, посакуваат повторно да ја почуствуваат оваа навистина уникатна планина. А зошто е толку уникатна? Едноставно, затоа што … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Викенд предлог

Викенд предлог: Речичко Езеро кај Куманово

Викенд предлог: Речичко Езеро кај Куманово

10.04.2015 Недалеку од градот Куманово, на само 6 километри северно од центарот, скриено меѓу житните полиња на атарите на околните села се наоѓа малку познатото Речичко Езеро. Ова вештачко езеро е лоцирано помеѓу селата Речица на југозапад (по кое го добило името), Долно Којнаре на југ, Костурник на североисток и Горно Којнаре на исток. До Езерото од Куманово може да се пристигне по три патишта: 1. по стариот врањски пат кој поминува преку селото Долно Којнаре, 2. … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Викенд предлог

Викенд предлог: Аквадуктот во Скопје

Викенд предлог: Аквадуктот во Скопје

28.10.2014 На околу 1 km од Скопје, помеѓу Скопската тврдина Кале и археолошкиот локалитет Скупи, над речната долина на малата река Серава се наoѓа овој значаен културен споменик. Аквадукт преставува објект кој има намена да пренесува вода. Името произлегува од латинските зборови akva (aqua) – вода и ducere (ducere) – спроведува. Најпознати во изработката на аквадуктите биле Римјаните. Скопскиот Аквадукт е изработен со голема умешност и прецизност, од камен и тула. Аквадуктот има должина од 384 … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Викенд предлог

Од утре до вторник фантастична глетка на небото!

Од утре до вторник фантастична глетка на небото!

8.08.2014 Овој викенд (9-10 август), повторно ќе бидеме сведоци на оптичкиот ефект на супермесечина која визуелно ќе биде најголема за 2014 година. Причина за тоа е што полната Месечина, поради елиптичноста на нејзината патека, овој пат ќе помине покрај Земјата многу поблиску од вообичаеното, на само 356.955 км (во однос на просечните 384.400 км). Заради тоа, саботната полна Месечина ќе изгледа 14% поголема и околу 30% посветла од вообичаеното. Воедно, таквата близина ќе предизвика 42% поголема … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Викенд предлог

Вевчанските природни планински езера

Вевчанските природни планински езера

Планината Јабланица (Црн Камен, 2257 m) се наоѓа во крајниот југозападен дел на Р.Македонија, односно северозападно од Охридскиот Басен, помеѓу Охридската и Дебарската Котлина. Во рамките на границите на нашата држава се наоѓаат источните делови на истоимената планина, а нејзините западни делови припаѓаат во границите на соседната Р.Албанија. На источната страна на оваа наша убавица, покрај многубројните природни карактеристики и реткости со кои изобилува, се наоѓа и населбата Вевчани во чиј атар се наоѓаат повеќе значајни … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Викенд предлог, Чудесна Македонија

Advertisment ad adsense adlogger