Category: Чудесна Македонија

0

Западна туристичка магистрала

14.06.2017 За нашата држава, Република Македонија, може слободно да се каже дека претставува простор каде речиси секој дел од нејзината природа содржи или има посебна впечатливост и привлечност. Па така, во оваа статија ќе...

0

Котлината на калинките станува „рударски (к)рај“

23.04.2017 Валандовската Котлина се наоѓа во југоисточниот дел на Република Македонија. Од сите страни е ограничена со планини и тоа: Беласица, Градешка Планина, Плавуш, Погана, Кожуф и Марјанска Планина. Во геотектонски поглед, котлината претставува...

0

Кожуф – една од најубавите планини во Македонија на која и се заканува „смртна казна“

20.04.2017 Кожуф е една од 13-те планини во Република Македонија повисоки од 2000 метри. Се наоѓа во јужниот дел на нашата држава, долж границата со Грција, помеѓу долините на Вардар на исток, Бошава на...

0

Уживајте во убавините на Струга

13.04.2017 Струга е мал град во југозападниот дел на Република Македонија, распространет на двата брега на реката Црн Дрим и на брегот на Охридското Езеро, со богата историја, култура и традиција. Тука секој посетител...

0

Интересни карпести (денудациони) форми на планината Беласица

Планината Беласица е позната по бројните водопади (Колешинскиот, Смоларскиот, Габровскиот, Ѓаволскиот, Разиграениот итн.), но оваа планина е богата и со бројни карпести (денудациони) форми во вид на чашки, корита, остенци, прозорци итн. Таквите интересни...

0

Кањонот Камник – слабо позната природна атракција во близина на Штип!

14.02.2017 Кањонот Камник се наоѓа во северозападното подножје на Плачковица, 9 km западно од Штип и 5 km југоисточно од селото Радање во општината Карбинци. Поради геотектонските прилики, долж целото северозападно подножје на Плачковица...

0

Мокрински извори – вистински дар од природата

10.02.2017 Мокрино е село во Општина Ново Село, источно од градот Струмица. Се наоѓа во подножјето на планината Беласица, на надморска височина од 370 метри и до него се доаѓа по солиден асфалтен пат. Селото...

0

Шаркова Дупка – мала, но интересна туристичка пештера кај с. Маврово

4.02.2017 Пештерата Шаркова Дупка се наоѓа во националниот парк Маврово, во близина на последните куќи од селото Маврово. Од асфалтниот пат, до влезот во пештерата има неколку минути пешачење по безбедна патека со скалила....

0

Регионална разместеност на вештачките акумулации во Република Македонија

25.01.2017 Вештачките акумулации во Република Македонија почнале да се градат од далечната 1938 година кога е изградена првата акумулацијата Матка, западно од Скопје, пред вливот на река Треска во река Вардар, односно на излезот...

0

Снежни рекорди во Македонија

19.01.2017 Поради интензивните врнежи од снег во текот на изминатите денови, а посебно ноќва (18/19 јануари), височината на снежната покривка во Република Македонија достигна значителни вредности. Така, во Маврово изнесува 85 cm, Лазарополе 62 cm,...

0

Деновиве, температурите во Македонија и на Антарктикот се исти!

9.01.2017 Според податоците за измерените температури во овие неколку денови во Република Македонија, произлегува дека тие се речиси исти, па дури и пониски од повеќе региони на Антарктик. Така, од саботата до вторникот (7-10.01.2017), утринските температури...

0

Голак – планинската убавица на Делчево

3.01.2017 Голак е средно висока планина (Чавка, 1538 m) во источниот дел на Репуб­лика Македонија, која се протега помеѓу Делчевска Котлина и Разловечка Клисура на исток, Калиманско Поле и Кочанска Котлина на запад и...

0

Кој е најсеверниот, најјужниот, најзападниот и најисточниот град во Македонија?

24.12.2016 Кај населението, во медиумите, па и во литературата, често има забуна, несоодветни или сосема погрешни информации за тоа кој е најсеверниот, најјужниот, најзападниот и најисточниот град во нашата држава. Така, како најсеверен град...

0

Бисерот на Порече: Споменик на природата „Слатински Извор“

24.12.2016 Според природата што ја има, еден од најинтересните простори во Македонија е долината на Слатинска Река – левата притока на Треска. Се наоѓа во областа Порече и територијално припаѓа на општина Македонски Брод. До долината...

0

Внимателно со локалитетот Куклица – инаку брзо ќе го загубиме!

25.09.2016 Деновиве во медиумите се пренесува веста за „Шопска свадба“ – одлично замислен настан, но на целосно несоодветна локација. Имено, манифестацијата на која беа присутни речиси 2000 луѓе се одржа на локалитетот Камени кукли во...

0

Перчулица – непозната и ретко посетена планина

08.09.2016. Република Македонија иако е мала по својата територија (25.713 km2) има толку многу планини и планински ограноци што понекогаш е многу тешко да се одреди од каде започнува една, а каде завршува друга...

0

На денешен ден пред 60 години се случи голем одрон-урнис кај Кавадарци при кој загинаа 11 луѓе!

5.09.2016 Денес, градот Кавадарци одбележува 60 години од трагичната природна непогода – голем одрон на дел од ридот Градот (741 m) над с. Моклиште, при кој загинале 11 овчари, околу 1200 овци и друг добиток....

0

Реката во која има „се“ освен ЗЛАТО

31.08.2016 Анска Река (во изворишниот дел Башибоска Река), настанува со спојување на реките Калдрма Дере и Чамдаш Дере, во близина на селото Башибос, па оттаму доаѓа и името на овој дел од реката. Името...

0

До пред „само“ 2 милиони години, на територијата на Македонија беснееле жестоки вулкани!

29.08.2016 Веројатно понекогаш си го поставувате прашањето: како изгледал просторот на денешна Република Македонија, пред неколку милиони години? Дали планините, долините и котлините биле поинакви од денес? Каква била климата тогаш? Одговори на овие прашања даваат повеќе истражувања...

0

Охридското Езеро има свој неверојатен „двојник“ на другиот крај на Светот!

29.06.2016 Охридското Езеро е уникат во светот по многу нешта: едно од најстарите, тектонски формирано, со повеќе карстни извори и голема истека (Црн Дрим), бројни реликтни видови во него и др. Сепак, има едно...