Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » На тема

Како се произведува златото и постои ли опасност за животната средина?

Како се произведува златото и постои ли опасност за животната средина?

7.05.2017 Деновиве се појавија резултатите од најновиот попис на златните резерви по државите во светот, каде Македонија го зазеде солидното второ место на Балканот со 6,9 тони. Се поставува прашањето од каде толкав интерес за овој благороден метал? Златото претставува најскапоцениот и најпосакуваниот благороден метал во светот кој го освојува човекот уште од античкиот период. Спаѓа во групата на благородни метали заедно со среброто и платината. Се претпоставува дека до 2015 година се ископани над 186.700 … Прочитај го целиот текст »

Filed under: На тема

Комбинации на Ландсат 8 спектрални појаси и нивна примена во различни области

Комбинации на Ландсат 8 спектрални појаси и нивна примена во различни области

23.04.2017 Ландсат програмата е најдолгата вселенска мисија за прибирање на сателитски снимки за Земјата. Првиот сателит е лансиран во 1972-та година. Со отпочнувањето на мисијата, беше овозможен сосема нов и уникатен поглед на нашата планета низ електромагнетниот спектар, вклучувајќи го и она што не е видливо за човековото око. Ландсат сателитите ја снимаат секоја локација на нашата планета на секои 16 дена, на тој начин откривајќи ни ги сите тајни на Земјата и глобалните промени што … Прочитај го целиот текст »

Filed under: На тема

Worldview – прикажувач на глобални тематски сателитски снимки во реално време!

Worldview – прикажувач на глобални тематски сателитски снимки во реално време!

18.04.2017 Сведоци сме дека во последните децении, постепено се зголемува фрекфенцијата на природни и техногени непогоди, често со големи, па и катастрофални последици. Затоа се бараат начини за колку е можно понавремено предупредување, известување и реакција, а еден од најдобрите начини за тоа е снимање од височина (пр. појава на пожар, поплава, невреме, свлечишта и др.). Високо развиените, богати држави користат цел систем на сензори, аларми, беспилотни летала-дронови и друга модерна технологија за рано детектирање, предупредување и … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести, На тема

47 години од неуспешната „малерозна“ мисија Аполо 13

47 години од неуспешната „малерозна“ мисија Аполо 13

11.04.2017 Веројатно на сите ни е позната програмата Аполо на Американската НАСА, со која за прв пат во (нам познатата ни) историјата, човекот стапнал на друго небесно тело. По повеќе експериментални обиди, конечно, на 20 јули 1969 година, двајцата од трочлената мисија на вселенското летало Аполо 11, безбедно се спуштиле на месечевата површина. Само 4 месеци подоцна, следела уште една мисија, Аполо 12, со цел слетување на точно зададени координати на Месечината, поставување на инструменти и собирање … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести, На тема

Spatial Analyst – одлична ArcGIS алатка за анализа на геопросторни податоци!

Spatial Analyst – одлична ArcGIS алатка за анализа на геопросторни податоци!

10.04.2017 Spatial Analyst претставува екстензија на ArcGIS for Desktop софтверскиот пакет која што oвозможува пристап до широк спектар на моќни алатки за разновидни аналитики врз растерски/векторски податоци и просторно моделирање. Овие алатки всушност претставуваат надополнување на веќе огромниот број постоечки алатки во рамките на ArcGIS for Desktop и истите се групирани во категории во зависност од нивната намена. Примерите за примена на Spatial Analyst сe бројни, а во продолжение се дадени само неколку: 1. Алатките достапни со активирање … Прочитај го целиот текст »

Filed under: На тема

Македонија бележи голем, но изразито нерамномерен скок во е-туристичката сместувачка понуда!

Македонија бележи голем, но изразито нерамномерен скок во е-туристичката сместувачка понуда!

1.04.2017 Развојот на туризмот, како стратешка определба во Република Македонија, се приклучува на современите светски текови, каде е-туризмот зазема водечка улога. Тоа најмногу се гледа по застапеноста и понудата на објектите за сместување, на светски познатите туристички портали како што е booking.com. Booking.com е светскиот лидер во он-лајн резервации за сместување, достапен на повеќе од 40 јазици и нуди над 1,2 милиони сместувачки капацитети во 225 земји ширум светот. Преку него, секојдневно се резервираат околу еден … Прочитај го целиот текст »

Filed under: На тема

120 години од издавањето на книгата „Материјали за проучување на Македонија“ од Ѓорче Петров

120 години од издавањето на книгата „Материјали за проучување на Македонија“ од Ѓорче Петров

30.03.2017 Кон крајот на минатата 2016-та година, се навршија 120 години од издавањето на книгата „Материјали за изучување на Македонија“ од Ѓорче Петров. Во нашата наука за Ѓорче Петров (1865-1921) се вели дека бил учител – професор, публицист, историчар, идеолог и револуционер, а притоа се заборава дека бил и географ. Ѓорче, се школувал во Прилеп, Битола, Солун и во Пловдив. Бил учител во Штип (1886-1887), во Скопје во Егзархиското педагошко училиште (1888-1891). Бил професор во Битола … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести, На тема

7 години од почетокот на ерупцијата на исландскиот вулкан кој предизвика големи проблеми во Европа

7 години од почетокот на ерупцијата на исландскиот вулкан кој предизвика големи проблеми во Европа

20.03.2017 Денес се навршуваат точно 7 години од ерупцијата на исландскиот вулкан Ејафјатлајокутл (Eyjafjallajökull), кој предизвика големи проблеми и штети во авиосообраќајот низ цела Европа. Вулканот се наѓа во југозападниот дел на Исланд. Купата има височина од 1651 m, а калдера е широка 2.5 km. Последната силна ерупција на овој вулкан е онаа во 2010 година, што е всушност прва по 200 години, односно од 1823 година. Иако вулканската ерупција во 2010 година не беше претерано … Прочитај го целиот текст »

Filed under: На тема

За геомагнетното поле и неговите промени

За геомагнетното поле и неговите промени

26.02.2017 Магнетното поле на Земјата или т.н. геомагнетно поле е магнетно поле кое се протега од внатрешноста на Земјата па до слојот во надворешната атмосфера, каде се судрува со честичките на Сончевиот ветер. Геомагнетното поле настанува како резултат на конвекција во надворешното (течно) земјино јадро и на ротацијата на Земјата. Целиот процес е познат како геодинамо, во вид на електрична струја која создава магнетно поле. Современиот развој на технологијата, дозволува да се прават 3D симулации на геодинамото … Прочитај го целиот текст »

Filed under: На тема

Ocean city – дестинација за забава, сезонска работа и студентски живот

Ocean city – дестинација за забава, сезонска работа и студентски живот

25.01.2017 Ocean city е град во државата Maryland во Соединетите американски држави, на источниот брег на Атланскиот Океан, сместен на еден долг и тесен остров, па таква форма има и самиот град. Западниот дел на градот е со повеќе трговски центри, универзитети и гледа кон два големи заливи. Источниот дел пак, се одликува со долга и преубава песочна плажа свртена кон океанот. Инаку, гратчето има само 7000 постојани жители, меѓутоа во шпицот на летната сезона, овде … Прочитај го целиот текст »

Filed under: На тема

Неформални „диви“ населби и нивната генеза во пост-социјалистичките градови на југоисточна Европа

Неформални „диви“ населби и нивната генеза во пост-социјалистичките градови на југоисточна Европа

17.01.2017 Поимот неформални населби се однесува на населбите кои имаат нерегулиран правен статус, како од аспект на просторно и урбанистичко планирање, така и од аспект на имотно-правна основа, без практично постоење на формална правна рамка за нивната појава. Најчесто меѓу народот се користи терминот „диви“ населби, или „сламови“ кои претставуваат крајно лоша состојба на истите. Неформалните „диви“ населби се констатирани како компонента на урбаниот пејзаж во речиси сите земји во развој, во периодот од изминативе 50 години. … Прочитај го целиот текст »

Filed under: На тема

Едноставни постапки за креирање на реалистичен виртуелен лет

Едноставни постапки за креирање на реалистичен виртуелен лет

11.01.2017 Во последните неколку години, потребата за тридимензионално прикажување на реалистични релјефни предели станува се поголема. Целта е што поверодостојно да се прикаже дел од Земјината површина на фотографија или во вид на видео клип и тоа за различни цели: медиумски, истражувачки, аналитички, промотивни и др. До појавувањето на Google Earth (GE), оваа задача беше исклучително тешка и долготрајна, а резултите често не беа на потребното ниво. Релативно солидни софтверски пакети кои нудеа можности за конструкција на … Прочитај го целиот текст »

Filed under: На тема

Во светски рамки, Македонија има умерени температурни екстреми

Во светски рамки, Македонија има умерени температурни екстреми

9.01.2017 Поради положбата на Балканскиот Полуостров, во умерениот топлински појас и на растојание од околу 80-150 km од Егејско и Јадранско Море, Република Македонија се одликува со умерени температурни екстреми. Според досегашните мерења, најекстремните ниски и високи температури се во распон од -31,5°С (Берово) до 45,7°С (Демир Капија) или екстремна амплитуда од 77,2°С. Битола е температурно „најекстремен“ град во Македонија со најниска измерена температура од -31°С, а највисока од 41,2°С или разлика од 72,2°С. Најмали екстреми пак има … Прочитај го целиот текст »

Filed under: На тема

Планинарскиот дом “Дервен” – оставен на забот на времето…

Планинарскиот дом “Дервен” – оставен на забот на времето…

25.12.2016 “Дервен” – со својата местоположба и локација е еден од најспецифичните планинарски домови во Македонија. Се наоѓа на планината Бабуна, близу до стариот пат Прилеп – Велес, над планинскиот премин Присад (1098 m). Од Прилеп е оддалечен околу 18 km. Самата планина Бабуна се протега од Голи Рид (1455 m) на север, до превојот Плетвар (994 m) на југоисток, во должина од 22 km. Највисок врв е Козјак (1747 m) во јужниот дел, над превојот Плетвар. … Прочитај го целиот текст »

Filed under: На тема

Како да се намали аерозагадувањето во Скопје?

Како да се намали аерозагадувањето во Скопје?

28.11.2016 Со наближувањето на зимата, во Скопје, Тетово и другите „добро заградени“ котлински градови во Македонија, зачестуваат деновите со магла и висока концентрација на аерополутанти. Причините за високата аерозагаденост се главно во природната предиспонираност и влијанието на човекот. Според природните услови, поставеноста и положбата, Скопската Котлина има мал „еко-капацитет“ за град со најмногу 150.000 до 200.000 жители. А Скопје веќе во 1960-тите години го надмина тој број и денес достигна над половина милион жители. Поради положбата на градот во релативно … Прочитај го целиот текст »

Filed under: На тема

Поставени 3Д инфо-карти за 50-тина планинарски и велосипедски патеки низ Македонија!

Поставени 3Д инфо-карти за 50-тина планинарски и велосипедски патеки низ Македонија!

24.11.2016 Во изминатите неколку месеци, под покровителство на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија, беа изработени и поставени близу 100 големи планинарски инфо-карти (табли) за 40-тина пешачки и 10 велосипедски патеки низ некои од најатрактивните делови на државата (Шар Планина, Кораб, Бистра, Пелистер, Јакупица, Малешевски Планини со Влаина, Козјак, Матка и др.). Вкупната должина на сите картирани патеки изнесува близу 1000 km, од кои на пешачките (трекинг) е 800 km. Картите беа изработени од … Прочитај го целиот текст »

Filed under: На тема

Фотографиите на вчерашната супермесечина по порталите и медиумите најчесто се монтирани!

Фотографиите на вчерашната супермесечина по порталите и медиумите најчесто се монтирани!

15.11.2016 Како што информираа речиси сите медиуми (вклучително и ИГЕО-порталот), вчера бевме сведоци на т.н. Супермесечина, односно полна Месечина на најблиското растојание (перигеум) до Земјата во последните 68 години. Заради ваквата положба, Месечината изгледаше за околу 15% поголема и околу 30% посјајна од просечната полна Месечина, а за околу 1-3% поголема и посјајна од супермесечините во последните години. Реално, тие неколку проценти големина или сјајност во однос на претходните слични појави се едвај забележливи (поточно најчесто … Прочитај го целиот текст »

Filed under: На тема

Ел Хиеро – уникатна убавина од Канарските Острови

Ел Хиеро – уникатна убавина од Канарските Острови

14.11.2016 Островот Ел Хиеро или  познат уште како Исла дел Меридијано се наоѓа во Атланскиот Океан во близина на Африканскиот континент и претставува дел од архипелагот на Канарските Острови. Ел Хиеро е најзападниот, а воедно и најмалиот од големите Канарски Острови. Од островот Тенерифе е одалечен  110 km, а од главниот град на Канарските Острови, градот  Санта Крус де Тенерифе се наоѓа на  170 km.  Иако, Ел Хиеро е лоциран во непосредна близина на Мароко и Западна … Прочитај го целиот текст »

Filed under: На тема, По Светот

Интересни податоци за ИГЕО-порталот!

Интересни податоци за ИГЕО-порталот!

10.11.2016 Денес, ИГЕО-порталот го навршува 5-тиот роденден. По тој повод, направивме една кратка анализа на бројот на статиите, авторите, посетеноста на порталот и други интересни податоци. Првата статија на ИГЕО-порталот е публикувана точно на денешен ден пред 5 години (11.11.2011), под наслов „Вулканска ерупција на Канарските острови“ од тогаш студентот Дарко Стојчевски. Тој ноември 2011 година се објавени најмногу (48) статии за било кој месец од креирање на порталот. До денес вкупно се публикувани 780 статии од 14 вработени … Прочитај го целиот текст »

Filed under: На тема

Дали Кинескиот ѕид е видлив од Вселената?

Дали Кинескиот ѕид е видлив од Вселената?

23.10.2016 Уште во средината на минатиот век, се појавило тврдење дека Кинескиот ѕид, поради огромните димензии (должина од речиси 7000 km), едноставно мора да е видлив со голо око од Вселената, па и од Месечината. Сепак, по неколкуте мисии до Месечината, астронаутите потврдиле дека ниту една човечка градба не се гледа од толкава оддалеченост (околу 400 000 km). Останало неодговорено прашањето дали оваа мега-градба може да се види од Вселената? За такво нешто, до денес е тешко да се … Прочитај го целиот текст »

Filed under: На тема