Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Географски вести

Државен натпревар по географија во организација на Македонско географско друштво, Скопје 2017

Државен натпревар по географија во организација на Македонско географско друштво, Скопје 2017

8.05.2017 На 5 мај 2017 година во организација на Македонско географско друштво беше одржан 39–от државен натпревар по географија. Тестирањето и целокупните случувања се реализираа на Природно-математичкиот факултет во Скопје. Оваа година конкуренцијата беше голема. Се натпреваруваа 323 ученика од кои 261 ученика од основните училишта и 62 од средните гимназиски и стручни училишта во Македонија. Натпреварот се одвиваше во пријатна натпреварувачка атмосфера, а победија секако најдобрите. Првите три места меѓу натпреварувачите од основните училишта ги освоија … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести

Реализирана посета со студенти на географските факултети во Софија и во Ниш

Реализирана посета со студенти на географските факултети во Софија и во Ниш

4.05.2017 Во периодот од 25 до 27 април (вторник до четврток), група студенти од насоката ГИС и од наставната насока на Институтот за географија при ПМФ во Скопје, заедно со 5 члена од наставниот кадар, реализираа посета на Геолого-географскиот факултет при СУ во Софија и на департманот за географија при ПМФ во Ниш. Првиот ден, групата пристигна во Софија, продолжувајќи со автобусот до зимско-спортскиот центар Алеко на планината Витоша. Од овој центар кој се наоѓа на 1850 … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести, Наставни

Worldview – прикажувач на глобални тематски сателитски снимки во реално време!

Worldview – прикажувач на глобални тематски сателитски снимки во реално време!

18.04.2017 Сведоци сме дека во последните децении, постепено се зголемува фрекфенцијата на природни и техногени непогоди, често со големи, па и катастрофални последици. Затоа се бараат начини за колку е можно понавремено предупредување, известување и реакција, а еден од најдобрите начини за тоа е снимање од височина (пр. појава на пожар, поплава, невреме, свлечишта и др.). Високо развиените, богати држави користат цел систем на сензори, аларми, беспилотни летала-дронови и друга модерна технологија за рано детектирање, предупредување и … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести, На тема

НАСА објави нови слободно достапни ноќни сателитски снимки на Земјата!

НАСА објави нови слободно достапни ноќни сателитски снимки на Земјата!

14.04.2017 На 12 Април 2017 година, научниците на НАСА (Националната администрација за аеронаутика и вселена) објавија најнова ноќна сателитска снимка на планетата Земја со висока резолуција. Сателитските снимки на Земјата кои уште се нарекуваат „ноќни светла“ имаат значајна улога во голем број на економски, општествени науки и истражувачки проекти за животната средина. Првите ноќни сателитски снимки на Земјата се направени во текот на 2012, 2013 и 2014 година од страна на Американската агенција НОАА, односно нејзиниот геофизички … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести

47 години од неуспешната „малерозна“ мисија Аполо 13

47 години од неуспешната „малерозна“ мисија Аполо 13

11.04.2017 Веројатно на сите ни е позната програмата Аполо на Американската НАСА, со која за прв пат во (нам познатата ни) историјата, човекот стапнал на друго небесно тело. По повеќе експериментални обиди, конечно, на 20 јули 1969 година, двајцата од трочлената мисија на вселенското летало Аполо 11, безбедно се спуштиле на месечевата површина. Само 4 месеци подоцна, следела уште една мисија, Аполо 12, со цел слетување на точно зададени координати на Месечината, поставување на инструменти и собирање … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести, На тема

120 години од издавањето на книгата „Материјали за проучување на Македонија“ од Ѓорче Петров

120 години од издавањето на книгата „Материјали за проучување на Македонија“ од Ѓорче Петров

30.03.2017 Кон крајот на минатата 2016-та година, се навршија 120 години од издавањето на книгата „Материјали за изучување на Македонија“ од Ѓорче Петров. Во нашата наука за Ѓорче Петров (1865-1921) се вели дека бил учител – професор, публицист, историчар, идеолог и револуционер, а притоа се заборава дека бил и географ. Ѓорче, се школувал во Прилеп, Битола, Солун и во Пловдив. Бил учител во Штип (1886-1887), во Скопје во Егзархиското педагошко училиште (1888-1891). Бил професор во Битола … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести, На тема

На пазарот излезе уникатна 3Д релјефна карта на Република Македонија

На пазарот излезе уникатна 3Д релјефна карта на Република Македонија

27.03.2017 Минатата недела, во издание на Тримакс картографија од Скопје, излезе уникатна 3Д релјефна карта на Република Македонија во размер 1 : 250 000. Картата е изработена на високо професионално ниво, а на неа се прикажани најновите картографски податоци според состојбата од 2016-2017 година и тоа: релјеф (во тридимензионална техника и со хипсометриски бои), хидрографија, населени места рангирани во 8 нивоа, патна и железничка мрежа, имиња на планини, полиња, реки, езера, висински точки, хидроелектрани, рудници, гранични премини и … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести

Пролетен семинар за професорите по географија во организација на Македонско географско друштво

Пролетен семинар за професорите по географија во организација на Македонско географско друштво

22.03.2017 Македонското географско друштво како научно и стручно здружение на граѓани што го сочинуваат наставниците и професорите по географија, научните работници од областа на географијата како и други лица кои се занимаваат со географската проблематика во Република Македонија има за цел збогатување, негување, популаризација и унапредување на географската наука и нејзина примена. Во рамките на скоро 70 години постоење, Друштвото реализира бројни активности, меѓу кои и семинари за перманентна едукација на наставниот кадар по географија. Според традицијата, секоја … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести

Утре ни пристигнува пролетта

Утре ни пристигнува пролетта

19.03.2017 По релативно студената и снежна зима (во повеќето делови на Македонија), утре (понеделник), 20.03.2017 година, на северната хемисфера започнува пролетта. По зонското време, таа во Македонија ќе пристигне во 11 часот и 19 минути. За разлика од северната хемисфера, на јужната пак започнува есента. Инаку, утре на целата земјина топка, денот и ноќта траат подеднакво (поточно речиси подеднакво), по приближно 12 часа, во положба позната како еквиноциум. Всушност поради влијанието на атмосферата и прекршувањето на сончевите … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести

Во Прилеп основано регионално географско друштво „проф. д-р Митко Панов“

Во Прилеп основано регионално географско друштво „проф. д-р Митко Панов“

14.02.2017 На 11.02.2017 година во просториите на Основното училиште “Кире Гаврилоски Јане“ во Прилеп и официјално отпочна со работа регионалното географско друштво, именувано по доајенот на географската мисла во Македонија, професор д-р Митко Панов. За таа цел беше организирана и манифестација на која присуствуваа професори по географија од основните и средните училишта во општините: Прилеп, Демир Хисар, Крушево, Кривогаштани и Долнени, како и претставници на Институтот за географија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, меѓу кои проф. … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести

Ноќва 3 прекрасни небесни појави!

Ноќва 3 прекрасни небесни појави!

10.02.2017 Во текот на ноќва, доколку биде ведро, ќе бидеме сведоци на троен феномен: полна Месечина, затемнување на Месечината и најблиска положба на зелената комета 45Р. Прво ќе бидеме сведоци на вообичаена полна Месечина, која ќе се гледа од изгревањето, па до заоѓањето на истата во сабота рано наутро. Оваа т.н. февруарска полна месечина, низ светот се нарекува со разни термини, а најчесто е позната како „Снежна Месечина“. Втората појава, ќе биде делумното затемнување на Месечината, поради што едниот … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести

Британска експедиција за откривање на „изгубените” метеорити на Антарктикот

Британска експедиција за откривање на „изгубените” метеорити на Антарктикот

5.02.2017 Метеоритите доаѓаат од различни места од Сончевиот систем. Повеќето метеорити потекнуваат од астероиди, кои се остатоци од материјали од кои се создадени и планетите. Иако метеоритите паѓаат рамномерно на целата Земјина површина, повеќе од две третини од вкупниот број на пронајдени метеорити се најдени на Антарктикот, што делумно се должи на контрастот помеѓу белата површина на Антарктикот и темни метеорити над површината. Поради тоа Антарктикот би требало да биде совршено место да се најдат метеорити. … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести

Изминатиот јануари, во Македонија беше меѓу најстудените во последните неколку децении!

Изминатиот јануари, во Македонија беше меѓу најстудените во последните неколку децении!

5.02.2017 Според метеоролошките и климатските податоци, претходниот месец – јануари, беше меѓу најстудените во Република Македонија во последните 20-тина години. Имено, просечните температури беа за околу 3-6 степени пониски од долгогодишниот просек за истиот месец. Во Скопје, просечната температура за овој јануари изнесува помеѓу близу -4 степени, што е за 4 степени пониско од просечните повеќегодишни јануарски вредности (0,6 степени Целзиусови). Најниската пак се спушти до -21 степени и тоа на 8. и 12. јануари. Во … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести

Пониква ве очекува да ја посетите и да уживате во снежните лудории!

Пониква ве очекува да ја посетите и да уживате во снежните лудории!

17.01.2017 Пониква е туристички центар и викенд населба во источниот дел на Македонија, 20 km северно од Кочани на Осоговските Планини. Се наоѓа на надморска височина од 1500-1600 m во предел со густа букова шума и разновидна вегетација. Зацртан е како еден од 34-те зимски туристички центри во просторниот план на Република Македонија. До туристичкиот центар Пониква се пристигнува од Кочани по асфалтен пат кој и во зима е беспрекорно исчистен и соодветно нафрлан со сол и … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести

На 4 јануари Земјата ќе биде најблиску до Сонцето за 2017 година!

На 4 јануари Земјата ќе биде најблиску до Сонцето за 2017 година!

2.01.2017 Задутре, на 4-ти јануари во 15.18 часот, планетата Земја ќе биде најблиску до Сонцето за 2017 година, во положба позната како перихел. Во тој момент, нивното взаемно растојание ќе изнесува 147.100.993 km, што е околу 2,5 милиони km помалку од просечната вредност, односно околу 5 милиони km помалку од максималното растојание (152 милиони km) познато како афел. Поради близината до Сонцето, во месецот јануари Земјата се движи околу 1 km/sec побрзо (30,3 km/sec) по својата патека отколку … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести

Во среда на 21 декември почнува зимата!

Во среда на 21 декември почнува зимата!

19.12.2016 Во среда, на 21 декември 2016 година, во 11 часот и 44 минути, во Република Македонија и на северната полутопка почнува зимата, а на јужната полутопка започнува летото. Воедно, средата на северната полутопка ќе биде најкраток ден во годината (краткоденица), а на јужната полутопка ќе биде најдолгиот ден (долгоденица). Во Република Македонија, најкраткиот ден ќе трае само 9 часа и 7 минути. Ноќта пак (21.12-22.12), ќе биде најдолга за 2016 година и ќе трае цели 14 часа и … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести

Потпишан договор за соработка со Високата туристичка школа од Белград

Потпишан договор за соработка со Високата туристичка школа од Белград

30.11.2016 На ден 10.11.2016 во просториите на Високата туристичка школа на структурни студии во Белград, Република Србија, која вооедно е и најстара институција во образованието и едукацијата на кадри за потребите на туризмот во регионот, беше потпишан договор за взаемна соработка со Институтот за географија. Овој договор претставува чекор кој несомнено ќе влијае кон зајакнување и продлабочување на академската соработка помеѓу двете институции. Меѓусебната соработка ќе се однесува на следните активности: Договорените страни ќе го користат акумулираното знаење … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести

Успешно завршена манифестацијата „Ноември – месец на науката“

Успешно завршена манифестацијата „Ноември – месец на науката“

25.11.2016 Месецот ноември беше посветен на науката. За тоа се погрижија: Друштво на физичарите на Република Македонија, Сојузот на хемичари и технолози на Македонија, Друштвото на биолози на Република Македонија, Македонското географско друштво, Македонското астрономско друштво, Скопското астрономско друштво и Природно-математичкиот факултет, кои со заеднички заложби за првпат организираа манифеста-ција посветена на промоција на природните науки, нагласувајќи го нивното значење и убавина. Во програмата за работа беа реализирани 6 креативни работилници и 17 предавања од областа на … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести

Во понеделник набљудувајте ја најблиската (и најголема) Супермесечина во последните 68 години!

Во понеделник набљудувајте ја најблиската (и најголема) Супермесечина во последните 68 години!

9.11.2016 Во понеделник, на 14-ти ноември, полната Месечина гледана од Земјата ќе изгледа многу поголема од вообичаеното – појава која се нарекува „Супермесечина“. Причина за тоа е што Месечината, поради елиптичноста на нејзината патека, ќе се најде во најблиската положба до Земјата, положба позната како перигеум (перигеј). Всушност, овој пат перигеумот ќе биде многу поблиску од вообичаеното, поточно на само 356 509 km. Интересно е што ова ќе биде најблиска положба на полната Месечина уште од … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести

Во пресрет на 5-тиот роденден на ИГЕО-порталот

Во пресрет на 5-тиот роденден на ИГЕО-порталот

9.11.2016 Во петок, на 11 ноември, се навршуваат 5 години откако беше воспоставен ИГЕО-порталот, првиот географски портал во Република Македонија. На тој ден, беше објавена и првата статија со наслов: Вулканска ерупција во близина на Канарските острови. Во изминатиот 5-годишен период, на ИГЕО се објавени близу 800 статии во категориите: географски вести, чудесна Македонија, по Светот, наставни и други содржини. Без оглед на бројните скептични очекувања, порталот досега го посетиле речиси 300 000 „уникатни посетители“ (кои не … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести