Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Активности

Институтот за географија започна соработка со компанијата NOKIA -HERE

Институтот за географија започна соработка со компанијата NOKIA -HERE

12.04.2014 На 2.04.2014 година, во компјутерскиот кабинет на Институтот за географија при Природно-математичкиот факултет во Скопје беше одржана првата практична работилница од страна на регионалното претставништво на компанијата „HERE“ за ЈИ Европа, која е во состав на светскиот гигант „NOKIA„. Работилницата беше одржана под раководство на д-р Свемир Горин (ПМФ) и тимот на „HERE“ под раководство на г-дин Александар Тодоров. На работилницата студентите беа обучувани за користење на софтверскиот пакет „Map Creator„ со кој се креираат … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Активности

Во саботата одржан стручен семинар за наставниците по географија од Република Македонија!

Во саботата одржан стручен семинар за наставниците по географија од Република Македонија!

17.03.2014 Согласно планираните програмски активности, на 15 март 2014 година (сабота), Претседателството на Македонското географско друштво (МГД) организираше еднодневен стручен семинар за наставниците и професорите по географија, од основните и средните училишта во Република Македонија. Семинарот се одржа во просториите на Институтот за географија при ПМФ во Скопје, поточно во големиот амфитеатар на Институтот, во периодот од 10 до 14 часот. За време на семинарот, беа одржани следните предавања и презентации: „Резултати и сознанија од научниот симпозиум … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Активности

Во Белград одржана научна конференција за природни непогоди

Во Белград одржана научна конференција за природни непогоди

17.10.2013 Во периодот од 8-11.10.2013 година, во организација на Географскиот институт Јован Цвијиќ, во зградата на САНУ во Белград се одржа меѓународна конференција на тема: „Natural Hazards-Links Between Science and Practice” (Природни непогоди-врска помеѓу науката и практиката). Темата е навистина извонредно погодена, имајќи во предвид колкави штети па и жртви предизвикуваат природните непогоди во последно време, а сето тоа главно како последица на директното или индиректното влијание на човекот. На конференцијата учествуваа 17 држави претежно од Балканскиот … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Активности

Впечатоци од Светската геоморфолошка конференција во Париз

Впечатоци од Светската геоморфолошка конференција во Париз

17.10.2013 Во периодот од 27-31 август 2013 година, во познатиот комплекс Cite de Scienceсе во Париз се одржа 8-та светска конференција на Меѓународната геоморфолошка унија (ИАГ), тематски насловена како “Geomorphology and Sustainability” (геоморфологијата и одржливоста). Ова беше најголем научен собир на истражувачите кои се занимаваат со проучување на релјефот, а се одржува на секои 4 години. Според податоците од организаторот, конференцијата во Париз беше најпосетена до сега, со околу 1500 присутни геоморфолози од 65 држави. Заради … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Активности

Известување за регионалните натпревари по географија

21.03.2013 Согласно пропозициите во врска со одржување на натпреварите по географија, информираме дека регионалните натпревари по географија за Скопскиот регион ќе се одржат на 30. 03. 2013 година (сабота), со почеток во 10 часот во просториите на Институтот за географија при Природно-математичкиот факултет во Скопје. Сите потребни процедури во врска со натпреварот ќе се спроведат во наведениов ден со екипа одредена од страна на Македонското географско друштво. За подетални информации обратете се на: biljana.apostolovska@gmail.com. Ве молиме … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Активности

Прв роденден на ИГЕО порталот!

Прв роденден на ИГЕО порталот!

12.11.2012 Денес, на 12.11.2012 година, ИГЕО порталот го прославува својот прв роденден откако пред точно една година беше поставена првата официјална статија. Во изминатата година, на порталот се објавени вкупно 340 статии или во просек по околу 28 статии месечно. Најголем број статии се објавени во ноември 2011 година – дури 48, а најмалку во октомври оваа година, 14. По категории, најголем број се „Географски вести“ 128, потоа „На тема…“ 87, „Чудесна Македонија“ 47 и др. … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Активности

Искачување до Големото Езеро и врвот Ветерница (2420 м) на планинскиот масив Баба (Пелистер)

Искачување до Големото Езеро и врвот Ветерница (2420 м) на планинскиот масив Баба (Пелистер)

Од 4-8.10.2012 во Националниот парк Пелистер се одржа Балканијадата под организација на ЕГЕА Скопје. Како една од активностите на оваа Балканијада беше експедицијата до прекрасното глацијално „Големо Езеро“ и до врвот Ветерница 2420 м. На оваа експедиција зедоа учество поголемиот дел од учесниците на Балканијадата кои беа од различни држави: Македонија, Србија, Хрватска и Словенија. Стартот за искачувањето беше предвиден во вториот ден од програмата (5.10.2012), а учесниците тргнаа во 8 часот наутро. На учесниците … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Активности

4та Георегнет летна школа Прешов

4та Георегнет летна школа Прешов

Од 3-16ти септември се одржа 4та интернационална Георегнет летна школа во Прешов, под наслов „Geography as a Socially  Relevant Discipline“. Овогодинешната  Георегнет летна школа беше во организација на Универзитетот од Прешов, а помогната од CEEPUS програмата. Оваа година за прв пат  имаше претставници од Институтот за Географија при Природно-математичкиот факултет од Скопје,  Дарко Стојчески и Глигорије Џилвиџиев. Предавањата на летната школа, беа изведени од реномирани професори од неколку европски држави и тоа: Лудек Сикора (Чешка);Питер Пачура … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Активности

Теренска настава во источниот дел на Република Македонија

Теренска настава во источниот дел на Република Македонија

Во периодот од 22 до 24 мај се изведе тридневна теренска настава низ источна Македонија под раководство на проф. д-р. Драган Колчаковски. Теренска настава беше наменета за студенти географи кои го слушаат предметот Физичка географија на Република Македонија, а покрај географи на теренската учестуваше и мала група на биолози. Првично временските услови беа стабилни без врнежи од дожд, па така успеавме да ги посетивме базалтните плочи кај Младо Нагоричане (Куманово), додека кон Кокино временските услови … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Активности

Приматијада 2012

Приматијада 2012

Во периодот 28.04.-03.05.2012 година во Албена на бугарското приморје се одржа 39-тиот по ред собир на природно-математичките факултети од регионот – Приматијада 2012. Повторно на едно место се собраа околу 2000 студенти од просторите на поранешна Југославија за да се натпреваруваат во спорт и наука, но и да се дружат и стекнуваат нови пријателства. Овој пат организатор беше хемискиот факултет од Белград и одлично се покажа во таа улога. Од изборот на локација, хотел, исхраната, … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Активности

ИГЕО-поратлот ја надмина бројката од 10000 посетители и 60000 посети!

ИГЕО-поратлот ја надмина бројката од 10000 посетители и 60000 посети!

27.02.2012 За неполни 4 месеци од своето појавување на 11 ноември 2011 година, првиот географски портал во Република Македонија – ИГЕО портал, постигна навистина висока посетеност. Имено, вкупната бројка на посетители надмина 10.000, додека вкупниот број на посети е речиси 60.000. Во овие стотина дена, објавени се точно 120 статии од разни области блиски со географијата, потоа со активностите на студентите географи, статии поврзани со одредени наставно-научни проблеми и слично. Големата посетеност укажува на потребата од … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Активности

Семинар во организација на Македонското географско друштво

Семинар во организација на Македонското географско друштво

Во сабота на 21 јануари, во просториите на Природно-математичкиот факултет беше одржан четвртиот Семинар за наставниците по географија во Република Македонија, во организација на Македонското географско друштво. И покрај релативно лошите временски услови, на настанот присуствуваа 50-тина наставници од различни делови на државата. Во рамките на семинарот беа презентирани 3 стручни предавања поврзани со регионалната географија, односно географските региони во Светот (проф. д-р Благоја Маркоски), потоа географијата и геополитиката (проф. д-р Ристо Мијалов и Горан … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Активности

Поставен игео-порталот

Поставен игео-порталот

Од денес од страна на д-р Ивица Милевски вонреден професор на Институтот за географија, а во соработка со студентите од ИДСГ „Природник“ е поставен првиот географски портал во Република Македонија. Свои постови, соопштенија, известувања, прашања, коментари и други содржини, можат да поставуваат сите заинтересирани наставници и соработници на Институтот за географија, наставниците по географија, студентите и воопшто, сите кои ги интересира географијата. Подетални информации во врска со објавување на прилози на порталот можат да се обратат … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Активности

Advertisment ad adsense adlogger