Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Наставни

Од одржаните општински натпревари по географија – 2018

Од одржаните општински натпревари по географија – 2018

12.02.2018 Во организација на Македонско географско друштво, на 10.02.2018 година – „денот на младите географи“, се организираа општинските натпревари по географија, а меѓу нив и општинскиот натпревар по географија за учениците од основните и средни училишта во Скопскиот регион. Натпреварот се одржа во ООУ „Лазо Трповски“ – Општина Карпош. На него учествуваа 156 ученици од основните и средните училишта. Истите беа дочекани со големо гостопримство од главниот организатор, координатор на Скопскиот регион д-р Милица Патраклиева, во соработка … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Наставни

Уште една успешно реализирана теренска настава низ Република Бугарија

Уште една успешно реализирана теренска настава низ Република Бугарија

27.10.2017 Во периодот од 19-21.10.2017 година веќе традиционално беше реализирана теренска настава за потребите на студентите од Институтот за географија при Природно-математичкиот факултет, а на територијата на Република Бугарија. Теренската настава се одиваше на релација: Скопје – Струмица – Мелник – Сандански – Благоевград – Рилски Манастир – Софија – Скопје. Студентите, кои во најголем број беа од насоката туризам, имаа можност да видат како изгледа да се биде активно вклучен во одредени туристички форми и тоа: преку вински … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Наставни

Теренски семинар за професорите по географија во организација на Македонско географско друштво

Теренски семинар за професорите по географија во организација на Македонско географско друштво

14.10.2017 На 6 октомври 2017 година, од страна на Македонско географско друштво беше организиран теренски семинар за професорите по географија на просторот на Кочанската Котлина. Освен главното предавање од проф. д-р Александар Стојмилов посветено на ДЕМОГРАФСКИОТ И ТЕРИТОРИЈАЛНИОТ РАЗВОЈ НА ГРАДОТ КОЧАНИ, попатно професорот Стојмилов говореше за природно-географските и социо-економските карактеристики на просторот низ кој се одвиваше патувањето, со што беше збогатена едукативната содржина на семинарот. На просторот на градот Кочани учесниците на семинарот имаа можност да … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Наставни

Реализирана посета со студенти на географските факултети во Софија и во Ниш

Реализирана посета со студенти на географските факултети во Софија и во Ниш

4.05.2017 Во периодот од 25 до 27 април (вторник до четврток), група студенти од насоката ГИС и од наставната насока на Институтот за географија при ПМФ во Скопје, заедно со 5 члена од наставниот кадар, реализираа посета на Геолого-географскиот факултет при СУ во Софија и на департманот за географија при ПМФ во Ниш. Првиот ден, групата пристигна во Софија, продолжувајќи со автобусот до зимско-спортскиот центар Алеко на планината Витоша. Од овој центар кој се наоѓа на 1850 … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести, Наставни

Посета и предавање на професори од Географскиот факултет на Универзитетот во Белград

Посета и предавање на професори од Географскиот факултет на Универзитетот во Белград

10.04.2017 Во периодот од 5-7 април, во посета на Институтот за географија беа проф. д-р Предраг Манојловиќ и доц. д-р Сања Манојловиќ од Географскиот факултет при Универзитетот во Белград. Во рамките на посетата, на 6 април (четврток), од 10-12 часот, гостите одржаа две предавања од областа геоморфологија, под наслов: Хемиска ерозија како геоморфолошки процес (од д-р Предраг Манојловиќ) и Рецентни промени на транспортот на суспендираниот нанос во реките во Србија (од д-р Сања Манојловиќ).   Двете предавања беа проследени со … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Наставни

Излезе новиот број 49 на списанието Географски разгледи (Geographical Reviews)

Излезе новиот број 49 на списанието Географски разгледи (Geographical Reviews)

30.03.2017 Денес, на веб страницата на Институтот за географија и на Македонското географско друштво е поставена електронската верзија на новиот број (49 / 2016) на списанието Географски разгледи (Geographical Reviews). Ова реномирано списание кое го издава Македонското географско друштво, излегува непрекинато уште од 1962 година, поради што спаѓа меѓу научно-стручните списанија со најдолга традиција во Република Македонија. До сега вкупно се објавени 41 книга со околу 460 научни и стручни трудови, библиографски осврти, географски вести и … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Наставни

Реализирана посета на меѓународниот саем за туризам во Загреб

Реализирана посета на меѓународниот саем за туризам во Загреб

24.03.2017 Институтот за географија во периодот од 15-19.03.2017 година организираше и успешно реализираше теренска настава, наменета за студентите од насоката туризам, а која првенствено се однесуваше на посета на меѓународниот саем за туризам Place2Go во Загреб, Република Хрватска. Организаторот на саемот, списанието Place2go е водечко туристичко списание во регионот кое на современите патници им нуди интересни и корисни информации за домашни и странски светски дестинации. На саемот, претставниците на Институтот имаа кратки средби со дел од учесниците … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Наставни

Десетте најдобри слободни софтвери за далечинска детекција!

Десетте најдобри слободни софтвери за далечинска детекција!

13.02.2017 Последните десетина години, речиси нема подрачје на просторни анализи, во кое не се користи далечинската детекција (remote sensing) на сателитски снимки, аеро-снимки, дигитални модели и сл. Во таа смисла, се зголемува и бројот на разни софтверски апликации кои се достапни како комерцијални или слободни продукти. Софтверските пакети за далечинска детекција, најчесто се слични со графичките софтвери, со таа разлика што овозможуваат обработка на податоци добиени со далечинска детекција, односно генерирање на географски информации од далечински сензори … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Наставни

Успешно реализирана традиционалната теренска настава низ Демиркаписката Клисура

Успешно реализирана традиционалната теренска настава низ Демиркаписката Клисура

29.11.2016 Tрадиционалната теренска настава низ Демиркаписката Клисура која се одржа на 16.11.2016 година уште еднаш беше успешно реализирана. На оваа теренска настава присутни беа студентите од I и II година од наставната насока при Иститутот за Географија и студентите од еколошката насока при Иститутот за Биологија. Првата попатна станица на групата од студенти и професори беше Катлановско Блато каде што проф. д-р Драган Колчаковски објаснуваше кое е значењето на овој предел. Катлановското Блато во 1965 година, согласно … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Наставни

Успешно реализирано стручно предавање на Географскиот факултет во Белград!

Успешно реализирано стручно предавање на Географскиот факултет во Белград!

10.11.2016 По покана на Географскиот факултет при Универзитетот во Белград, на 7 ноември од страна на д-р Ивица Милевски од Институтот за географија при ПМФ во Скопје, беше изведено стручно предавање за студентите, наставниците и соработниците од овој факултет. Темата на предавањето беше „Природните непогоди во Република Македонија“, со посебен осврт на скопската поплава и земјотресот во август и септември оваа година. Во предавањето беше укажано на досегашните поголеми забележани природни непогоди и катастрофи, природните и антропогени фактори за … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Наставни

Изведена теренска настава низ североисточниот дел на Република Македонија

Изведена теренска настава низ североисточниот дел на Република Македонија

9.11.2016 На 2.11.2016 година, со студентите од прва година наставна насока и насока ГИС на Институот за географија при ПМФ во Скопје, се изведе еднодневна теренска настава во североисточниот дел на Македонија до базалтните плочи кај с. Младо Нагоричане, потоа преку превојот Страцин до манастирот Св.Јоаким Осоговски и градот Крива Паланка. Наставата беше во рамките на предметите Општа геологија и Картографија. Организатори на теренската настава беа проф. д-р Благоја Маркоски, проф. д-р Ивица Милевски и м-р Владимир Златановски, … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Наставни

Реализирана теренска настава на територијата на Република Бугарија

Реализирана теренска настава на територијата на Република Бугарија

8.11.2016 Институтот за географија во периодот од 19-21.10.2016 година, организираше и успешно реализираше теренска настава, наменета за студентите од насоката туризам, а која првенствено се однесуваше на посета на туристичкиот центар во Банско – Република Бугарија. На теренската настава студентите имаа можност да видат како изгледа една туристичка дестинација во која туризмот бележи експанзивен раст, како во бројот на туристи, така и во бројот на реализирани ноќевања, но и во зголемувањето на бројот на сместувачки капацитети. Теренската настава … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Наставни

Есенски семинар за професорите по географија во организација на Македонско географско друштво!

Есенски семинар за професорите по географија во организација на Македонско географско друштво!

19.10.2016 На 15.10.2016 година во организација на Македонското географско друштво беше одржан втор семинар оваа година посветен на стручна едукација за професорите по географија од основните и средните училишта во Република Македонија. На овој т.н. есенски семинар присуствуваа 153 учесници од сите делови на Република Македонија кои за своето учество на семинарот добија сертификат. Изборот на темите за предавање и овој пат беше направен според резултатите од предходно спроведената анкета кај одреден број професори по географија. Според … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Наставни

Преглед на новите студиски програми на насоката ГИС на Институтот за географија

Преглед на новите студиски програми на насоката ГИС на Институтот за географија

17.08.2016 Во согласност со развојот на најновите ГИС технологии и имајќи ја во предвид потребата на студентите, минатата година беа усвоени новите студиски програми од насоката ГИС на Институтот за географија. Истите ќе стартуваат од новата учебна, односно студиска 2016/2017 година. Станува збор за студиски програми за прв, втор и трет циклус на студии од Географските информациски системи, со кој целосно е заокружен наставниот процес во оваа научно-апликативна област. Со тоа, ГИС како доста современа и атрактивна насока, … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Наставни

Одлично реализирана теренска настава низ Република Бугарија!

Одлично реализирана теренска настава низ Република Бугарија!

19.05.2016 Во рамките на студиските програми ГИС (Географски информациски системи) и Наставна географија на Институтот за географија при ПМФ во Скопје, во периодот од 11 до 13 мај 2016 година, се изведе тридневна теренска настава низ Република Бугарија. При тоа беа посетени навистина интересни места, како по своите природни, така и по социо-економски и историски карактеристики. Теренската започна на 11 мај (среда) во 7.30 часот наутро со тргнување од Скопје, преку Куманово, Крива Паланка, Ќустендил, Радомир, Перник, Софија, преку голем превал низ планината … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Наставни

Предавање на д-р Сем Вакнин на Иститутот за географија

Предавање на д-р Сем Вакнин на Иститутот за географија

22.04.2015 Во просториите на Природно-математичкиот факултет, а на покана на Институтот за географија на 21.04.2016 година се одржа предавање со наслов Безбедноста во туризмот. Предавањето го изведоа г-дин Златко Николоски, вработен во Министерството за внатрешни работи, но и доктор на науки од областа на безбедноста и почесниот гостин, господинот Сем Вакнин, експерт од областа на економијата, финансиски аналитичар, но и признат аналитичар на прашања поврзани со геополитиката, политичката географија, но и туризмот. Гостите беа пречекани од највисокото … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести, Наставни

Теренска настава за студентите на Институтот за географија до „Тимјаничка цуцка“

Теренска настава за студентите на Институтот за географија до „Тимјаничка цуцка“

15.04.2016 На 06.04.2016 година се реализираше еднодневна теренска настава наменета за студентите од насоките: Наставна географија, Географски информациски системи и Демографија од прва година и студентите од четврта година на насоката Туризам. Наставата беше во рамки на предметите Картографија и Туристичка картографија. Целта беше непосредно на терен да се обработи проблемот ориентација во географскиот простор. Во контекст на темата беа обработени видовите ориентација, начините на ориентација, ориентацијата на земјиштето со помош на разни предмети и знаци … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Наставни

Регионален натпревар по географија во Скопје

Регионален натпревар по географија во Скопје

10.04.2016 Деветти април 2016 година беше ден посветен на младите географи. Тогаш низ целата држава се спроведоа регионалните натпревари по географија за основно и средно училиште. Во секој град младите луѓе, иднината на географската наука, си ја покажаа „силата“ по географија. Таква позитивна, натпреварувачка атмосфера имаше и во најголемиот регион од државата-Скопскиот регион. Оваа година, во градот Скопје, 80 ученици од 35 основни училишта и 46 ученици од 11 средни училишта земаа учество на регионалниот натпревар по … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Активности, Наставни

Институтот за географија на саемот за туризам во Прага

Институтот за географија на саемот за туризам во Прага

25.02.2016 Институтот за географија во периодот од 17-22.02.2016 година организираше и успешно реализираше теренска настава, наменета за студентите од насоката туризам, а која првенствено се однесуваше на посета на интернационалниот саем за туризам во Прага, Република Чешка. На саемот групата имаше можност да види како изгледа еден ваков настан, организиран во една од најбрзо растечките туристички дестинации во Европа, и водечка дестинација за урбан туризам во регионот. На саемот, претставниците на Институтот имаа кратки средби со дел од … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Наставни

Потпишан меморандум за соработка помеѓу град Скопје и Македонско географско друштво!

Потпишан меморандум за соработка помеѓу град Скопје и Македонско географско друштво!

30.12.2015 Деновиве, Македонското географско друштво потпиша Меморандум за соработка со Град Скопје во врска со реализација на активностите и поддршка на натпреварите по географија во средните училишта на Град Скопје во учебната 2015/2016 година. Тоа е навистина голем успех и придобивка, бидејќи според меморандумот, градот Скопје ја презема обврската за: Медиумска промоција на натпреварите кои се одржат на ниво на Скопскиот регион; Обезбедување поддршка за поттикнување и мотивација на учениците од средните училишта на Град Скопје за поголемо … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Наставни

Advertisment ad adsense adlogger