Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Archive

Почеток на нови истражувања за реконструкција на глацијалните фази на високите планини во Македонија!

Почеток на нови истражувања за реконструкција на глацијалните фази на високите планини во Македонија!

31.05.2017 Во месец мај 2017 година, д-р Ивица Милевски (Институт за географија при ПМФ – Скопје) и д-р Марјан Темовски (Институт за нуклеарни истражувања при Унгарската академија на науките), извеадоа првични теренски проспекции на планините Јабланица и Пелистер, како подготовка за поголеми истражувачки активности кои се планирани за ова лето. Станува збор за истражувања на плеистоцените климатски промени и нивните ефекти на неколку високи планини во Република Македонија (Јабланица, Пелистер, Шар Планина и Јакупица), со што ќе се … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Нова верзија на Global Mapper (18.2) со најдобар 3Д приказ на теренот досега!

Нова верзија на Global Mapper (18.2) со најдобар 3Д приказ на теренот досега!

31.05.2017 Global Mapper е меѓу најкористените помошни или услужни ГИС програми на денешнината. Поради едноставната работна околина, малите хардверски барања, големите можности што ги нуди и релативно ниската цена, Global Mapper претставува многу потребна, а понекогаш и неопходна апликација. Главна намена на овој софтверски пакет е приказ и конверзија на преку 250 формати на геопросторни и сродни на нив податоци, со цел тие да можат понатаму да се користат во било која друга програма. Имено, геоинформатичките и … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Државен натпревар по географија во организација на Македонско географско друштво, Скопје 2017

Државен натпревар по географија во организација на Македонско географско друштво, Скопје 2017

8.05.2017 На 5 мај 2017 година во организација на Македонско географско друштво беше одржан 39–от државен натпревар по географија. Тестирањето и целокупните случувања се реализираа на Природно-математичкиот факултет во Скопје. Оваа година конкуренцијата беше голема. Се натпреваруваа 323 ученика од кои 261 ученика од основните училишта и 62 од средните гимназиски и стручни училишта во Македонија. Натпреварот се одвиваше во пријатна натпреварувачка атмосфера, а победија секако најдобрите. Првите три места меѓу натпреварувачите од основните училишта ги освоија … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Како се произведува златото и постои ли опасност за животната средина?

Како се произведува златото и постои ли опасност за животната средина?

7.05.2017 Деновиве се појавија резултатите од најновиот попис на златните резерви по државите во светот, каде Македонија го зазеде солидното второ место на Балканот со 6,9 тони. Се поставува прашањето од каде толкав интерес за овој благороден метал? Златото претставува најскапоцениот и најпосакуваниот благороден метал во светот кој го освојува човекот уште од античкиот период. Спаѓа во групата на благородни метали заедно со среброто и платината. Се претпоставува дека до 2015 година се ископани над 186.700 … Read entire article »

Filed under: На тема

Реализирана посета со студенти на географските факултети во Софија и во Ниш

Реализирана посета со студенти на географските факултети во Софија и во Ниш

4.05.2017 Во периодот од 25 до 27 април (вторник до четврток), група студенти од насоката ГИС и од наставната насока на Институтот за географија при ПМФ во Скопје, заедно со 5 члена од наставниот кадар, реализираа посета на Геолого-географскиот факултет при СУ во Софија и на департманот за географија при ПМФ во Ниш. Првиот ден, групата пристигна во Софија, продолжувајќи со автобусот до зимско-спортскиот центар Алеко на планината Витоша. Од овој центар кој се наоѓа на 1850 … Read entire article »

Filed under: Географски вести, Наставни

Advertisment ad adsense adlogger