Месечината не е единствен природен сателит на Земјата

Месечината не е единствен природен сателит на Планетата Земја- во орбитата околу нашата планета ротираат стотици мали тела покажале новите истражувања.

Нивното движење прецизно било измерено, гравитациското влијание на Сонцето, другите планети и големите астероиди во Сончевиот систем. Било откриено дека 18 000 од тие астероиди биле навлезени во орбитата на Земјата. Оваа го изјавил Robert Jedicke, астроном во универзитетот на Хаваите. Било проценето дека во секој момент околу Земјата кружи еден или два таканаречени „месечини“ со големина како машина за перење алишта и околу 1000 тела со големина на бејсбол.

Со новите симулации, претставени во новиот број на магазинот Икарус, малечките „месечини“ се движат по искривени и сложени патишта. Повеќето од нив се задржуваат повеќе од година дена, пред повторно да се вратат на својата орбита околу Сонцето или да паднат на Земјата. Но некои од нив во орбитата на планетата можат да останат и повеќе од десет години.

Напишал: Глигорије Џилвиџиев

http://cudaprirode.com/portal/bpzn/3545-zemlja-ima-na-stotine-malih-mjeseca

 

 

 

Оваа статија е прочитана 3645 пати!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *