Интересни факти за Сонцето

26.12.2012

Подолу се претставени некои од најинтересните факти за Сонцето. Некои од нив можеби ќе ги прочитате за прв пат.

 • Сонцето е ѕвезда од спектрален тип G2, што значи со умерено висока површинска температура и светло-жолтеникава боја.
 • Староста на Сонцето се проценува на 4,57 милијарди години.
 • Од вкупната маса на Сончевиот систем на Сонцето припаѓа 99,8 %. Сите останати небесни тела, планети, сателити, комети, астероиди, завземаат 0,2% од масата на Сончевиот систем.
 • 74% од масата на Сонцето го сочинува водородот, 24% хелиум. Останатите 2% е се останато: кислород, јаглерод, железо, неон, азот…
 • Сонцето е доста сјајно. Од 50 на нас најблиски ѕвезди (до далечина од 17 светлосни години) Сонцето е четврто по апсолутна сјајност.
 • Пречникот на Сонцето кој изнесува 1.392.000 km е за 109 пати поголем од Земјиниот пречник, а во неговата внатрешност би можеле да се сместат 1.3 милиони планети Земји.
 • Сонцето е гасовита топка и поединечните области на него се движат со различна брзина. Така на територијата на екваторот Сонцето една ротација направи за 25 дена, а на половите за 36 дена.
 • Површината на Сонцето има температура од 6000 степени, во хромосферата 100.000 степени, а во средишниот дел на короната дури милион степени целзиусови. Во средината на Сонцето температурата е околу 15.000.000 степени.
 • Сонцето се околу центарот на Галактика движи со брзина од 250 km/s.
 • Сонцето една револувија околу центарот на Галактика направи за приближно 225.000.000 години. Овој период е познат и под името „галактичка година“ .
 • Сонцето не лежи баш во самата галактичка рамнина. Тоа е денес во однос на рамнината поместено на северната страна за 8 парсека (околу 26.000 светлосни години).
 • Од центарот на Галактиката Сонцето е одалечено 26.000 светлосни години.
 • Еден фотон од јадрото на Сонцето да стигне до површината на Сонцето му треба милион години, а од површината на Сонцето до Земјата 8,5 минути.
 • Светлината од Сонцето до Земјата пристига во просек за 499,012 секунди.
 • Само двемилијардити дел од енергијата на Сонцето ја погодува Земјата, и тоа е доволно за одржување на живот на нашата планета.
 • Секоја секунда од Сонцето се ослободува енергија која на Земјата би се потрошила спрема сегашната потрошувачка за 400.000 години.
 • Секоја секунда на Сонцето се ослободува енергија на електромагнетно зрачење, која одговара на енергија на експлозии на 100 милијарди нуклеарни бомби од 1 мегатон ТNT.
 • Сонцето секоја секунда претвара 700.000.000 тони водород и нешто помалку од 695.000.000 тони хелиум.
 • Секоја секунда Сонцето губи околу 5.000.000 тони од својата маса во вид на енергија-зрачење.

Извори: http://astronomija.co.rs/sunev-sistem/sunce/6612-injenice-o-suncu.html

Подготвил: Филип Ѓошевски

Оваа статија е прочитана 6604 пати!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *