Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Географски вести » Кометата Панстарс кон крајот на неделата ќе стане видлива од Македонија!

Кометата Панстарс кон крајот на неделата ќе стане видлива од Македонија!

5.03.2013

За десетина дена, над нашето небо ќе го може да ја видиме кометата C/2011 L4 (Panstarrs), на која и биле потребни повеќе од неколку милиони години за да дојде од Ортовиот облак, на границата на Сончевиот систем, каде што се наоѓаат огромен број на ледени објекти. Името на кометата е според кодниот број (C/2011 L4) и називот на телескопот со кој е откриена (Pan-STARRS), кој се наоѓа на Хаваи. Моментално, кометата може да се види на небото на јужната хемисфера со голо око (како на сликата) и со помош на телескопи, додека жителите на северна хемисфера, најсјајно ќе може да ја видат во периодот од 8 до 24 март. Над Европа, а тоа значи и над нашата држава, според астрономите, најдобро ќе може да се види на 12 и 13 март, кога ќе прелета визуелно блиску до Месечината, што ќе ја отежне нејзината видливост. Инаку, токму денес, оваа комета поминува најблиску до Земјата на околу 155 милиони км, а покрај Сонцето најблиску ќе биде на 10 март. Оваа комета е една од неколкуте кои ќе може да ги видиме на небото, во година која е наречена „Година на кометите.“ Во споредба со другите комети, нејзиниот сјај ќе биде доста слаб и едвај забележлив со голо око (многу подобро ќе се гледа со телескоп). Тоа од причина што станува збор за мала и многу млада т.н. бебе-комета. Жителите на Земјата ќе може повторно да ја видат оваа комета за дури 110.000 години.
Речиси во истиот период, во близина на Земјата поминува кометата  C/2012 F6 Lemmon, која се гледа од јужната хемисфера. На северната хемисфера пак, ќе биде видлива во месец мај, по заобиколување околу Сонцето. Сепак, видливоста на кометата Лемон ќе е помала дури и од онаа на Панстарс, односно едвај воочлива со голо око.
Сепак, најспектакуларно во 2013-та година ќе биде поминувањето на кометата ИСОН, која кон крајот на годината ќе се гледа од северната хемисфера во сета своја убавина и сјај.

Подготвил: д-р Ивица Милевски

Оваа статија е прочитана 3047 пати!

Објавено од:

Од категорија: Географски вести · Tags: ,

Leave a Reply

*

Advertisment ad adsense adlogger