Колкав е бројот на досега пронајдените планети?

До 31.1.2012 астрономите од целиот свет успејале да откријат 755 екстрасоларни планети (планети околу други ѕвезди).…

Што е тоа поларна светлина и како настанува?

Поларна светлина или аурора е природна појава на светлина на небото, особено во поларните региони, предизвикана…

Дали времето на Земјата и на Сонцето е исто?

Користејќи точни цезиумски часовници, се успејало да се докаже Ајнштајновото предвидување дека различната гравитација дава поразлично…

Најголемиот карстен извор во Република Македонија

На териоторијата на Р. Македонија се регистрирани петнаесетина извори- карстни врутоци чија штедрост надминува 1 м3/с.…

Живот во најнедостапните места на Планетата Земја

Британските научници неодамна ги објавија резултатите од истражувањата на најнедостапните места на Планетата Земја, а тоа…

Ширење на мов низ Хавајските Острови

Sphagnum palustre овој вид на мов се среќава на целата Северна Хемисфера, но неговото размножување е…

Каде се складира нуклеарниот отпад?

Радиоактивност е својство на некои врсти на атоми да ja променуваaт нивната атомска структура и притоа…

Вулканот Суртсеи

Суртсеи е вулкански остров на јужниот брег на Исланд. Неговите координати се: 63°18´11”С, 20°36´17”З/ 63.303° С,…

ГОЛЕМИОТ КОРАЛЕН ГРЕБЕН

Great Barrier Reеf се наоѓа на Североисточниот континентален шелф на Австралија и е најголемото подрачје на…

Хидролошки карактеристики на Општина Валандово

Општина Валандово се протега во југоисточниот дел на Р. Македонија и ги опфаќа сливните подрачја на…

Како се користат ГИС услугите ширум светот

Домашна безбедност         Приоритет за домашната безбедност е превенцијата од инциденти и намалување на нивните влијанија.…

Целосно затемнување во сабота

Луѓето ширум светот на 10 декември ќе можат да го следат целосното помрачување на Месечината, а…

Пештерата Коритиште една од најубавите и најдлабоките подводни пештери во светот

Подводната пештера Коритиште е лоцирана во каноњот Матка од десната страна на реката Треска, во близина…

ИЗСГ-Природник по втор пат на Солунска Глава

Од 2-4.12.2011 година ИЗСГ- Природник организираше мотивационен викенд во Папрадиште. Една од замислените цели на овој…

Како светот ја надмина бројката од 7 милијарди

Од 1804 година кога светот ја достигна бројката од 1 милијарда, бројот на населението драстично се…

Ерупцијата на вулканот во Конго го зголеми туризмот

CNN-Исфрлајќи лава на околу 300 метри височина еруптира еден од активните вулкани кој се наоѓа во…

Клисурата „Пешти“

На отприлика 5 километри јужно од градот Велес се наоѓа едно од најживописните предели во Р.…

Најмалку истражуваниот планински масив на Земјата

Закопан длабоко во внатрешноста на ледот, планинскиот масив на Антарктикот наречен Gamburtsev полека започнал да се појавува.…

Месечината на Јупитер крие живот?

Научниците веруваат дека дошле до сензационално откритие во Сончевата галаксија. Имено, пронашле докази дека на месечината…

Размена на студенти: Егеа Скопје/Егеа Нови Сад, дел во Нови Сад

10.03.2011. Од архивата…По четврти пат, ИЗСГ ПРИРОДНИК-ЕГЕА СКОПЈЕ, зема учество во меѓународна активност, се работи за…