Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "Алпи"

Матерхорн – остварување на сонот

Матерхорн – остварување на сонот

Матерхорн – овој убавец на Алпите висок 4478 метри е сместен на границата помеѓу Италија и Швајцарија и без сомнение претставува еден од најпознатите врвови на планетата Земја. Врв што буди воздишки помеѓу планинарите и алпинистите, но и кај сите останати кои некогаш го виделе на фотографија. А секој што барем еднаш се нашол во близината на Матерхорн ја почувствувал хипнотизирачката сила на оваа моќна планина која го држи вашиот  поглед заробен со часови во … Read entire article »

Filed under: По Светот

Мон Блан – алпска авантура на 4810 мнв

Мон Блан – алпска авантура на 4810 мнв

14.09.2012 Алпите, настанати во текот на стотици милиони години со судирање на африканската и евроазиската тектонска плоча, денес претставуваат еден од најмаркантните планински венци простирајќи се околу 1200 km во должина на територијата на седум европски држави. Изобилуваат со врвови кои ја надминуваат височината од 4000 метри, од кои посебно може да се издвојат Мон Блан, Монте Роса и Матерхорн. Токму Мон Блан, покривот на Алпите висок 4810 метри, беше нашата дестинација за искачување ова лето. Самиот … Read entire article »

Filed under: По Светот

Advertisment ad adsense adlogger