Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "врв"

Врвот Ченгино Кале сепак не е најисточната точка во Република Македонија!

Врвот Ченгино Кале сепак не е најисточната точка во Република Македонија!

26.08.2018 Во географската литература, обично како најисточна точка на Република Македонија се наведува врвот Ченгино Кале (или Калето) на Малешевските Планини, на самата граница со Република Бугарија. Како височина за овој врв, се смета котата од 1745 метри, што пак е погрешно, бидејќи истата е 160 метри северозападно од врвот. Вистинскиот врв е кај самиот граничен камен бр. 48 и неговата височина овде изнесува 1752 метри според топографската карта 1 : 25.000 на АКН, или 1754 … Read entire article »

Filed under: Чудесна Македонија

Колку е висок највисокиот врв во Македонија?

Колку е висок највисокиот врв во Македонија?

5.07.2012 Највисокиот врв во Македонија(?) и на планината Кораб – Голем Кораб, можеби е еден од ретките маркантни врвови за кој сеуште има дилеми и несогласувања околу точната височина. Така, на постарите топографски карти се среќава вредноста 2764 м, додека на поновите (1:100.000 од 1987 година) фигурира височина од 2753 м. Некои одат до таму што велат дека Голем Кораб е повисок дури и од Триглав (2864 м) во Словенија. Истите веруваат дека Македонија била жртва … Read entire article »

Filed under: Чудесна Македонија

Advertisment ad adsense adlogger