Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "географија"

„Нај“ географија

„Нај“ географија

11.05.2012 Ако некој ве запраша која е најдолга река, која е највисока планина, кој е најголем континент или океан, поголем дел од вас ќе знаат дека највисок врв е Монт Еверест (Хималаи) и достигнува 8.848 m над нивото на морето, најголем континент е Азија и зафаќа површина од 44.383.000 км кв., најдолга река е Нил (Африка) и има должина од 6.695 км, а најголем океан е Тихи Океан со површина од 179.379.000 км кв., каде во … Read entire article »

Filed under: На тема

Здравјето и географијата

Здравјето и географијата

17.04.2012 Иако од поодамна е познато дека здравјето, односно неговото нарушување е често поврзано со одредени географски региони и области, дури неодамна, со напредокот на науката и техниката овие врски станаа многу појасни. Делумно како последица на тие сознанија се издвои и една посебна дисциплина наречена медицинска географија. Денес, медицинската географија доаѓа до интересни сознанија во однос на влијанието на географските фактори врз појавата, зачестеноста и ширењето на заболувањата, често користејќи се со модерни ГИС технологии. Инаку, … Read entire article »

Filed under: На тема

Точно 100 години од потонувањето на Титаник

Точно 100 години од потонувањето на Титаник

На 15 април (недела) се навршуваат точно 100 години од потонувањето на фамозниот прекуокеански брод Титаник, кој на својот пат од Саутемптон (Британија) до Њујорк (САД) тргнал на 10-ти април 1912 година. Тоа е една од најголемите поморски катастрофи забележани во историјата, со над 1500 жртви. Титаник бил британски прекуокеански патнички пароброд сопственост на Вајт Стар Лајн, компанија која организирала редовен прекуокеански сообраќај помеѓу Велика Британија (обично од Саутемптон) и САД (обично до Њујорк). Бил изграден … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Едукативни географски предавања за учениците од основните училишта во Битола

Едукативни географски предавања за учениците од основните училишта во Битола

4.03.2012 Регионалното географско друштво Геосфера од Битола во месец декември 2011 год. реализираше едукативни предавања и работилници од популарни географски теми за надарените ученици од регионот. Предавањата се одржаа во просториите на Гимназијата Јосип Броз-Тито од Битола, на кои присуствуваа и дел од наставниците по географија. Три недели по ред 50 ученици од 10 основни училишта од регионот се дружеа со географијата и ги проширија своите знаења од областа на следниве теми: Вулкани на Земјата – предавач … Read entire article »

Filed under: Наставни

Апликацијата Google Earth со нови снимки на океанските дна!

Апликацијата Google Earth со нови снимки на океанските дна!

8.02.2012 Познатата интернет апликација Google Earth која е дел од Google, постави нова база на податоци за длабоките морско-океански површини (сегмент познат како Google Ocean). Тоа се бројни снимки и ехо-сондерски мерења на океанските дна, собирани во последните 3 години од разни истражувачки бродови и обработени од голем број стручњаци-геофизичари и нивни студенти. Благодарение на новите податоци, се добива многу попрецизна представа за тоа како изгледаат длабоките океански области, каков е подводниот релјеф и колку е … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Нов број на списанието Географски разгледи on-line!

Нов број на списанието Географски разгледи on-line!

12.01.2012 Денес е објавена електронската верзија на новиот број (44-45, 2011) од списанието Географски разгледи, а за неколку дена ќе излезе и соодветната печатена верзија. Ова реномирано списание кое го издава Македонското географско друштво, излегува непрекинато уште од 1962 година, поради што спаѓа меѓу научно-стручните списанија со најдолга традиција во Република Македонија. До сега вкупно се објавени 36 книги со околу 400 научни и стручни трудови, библиографски осврти, географски вести и други информации. Од неодамна, содржините на … Read entire article »

Filed under: Наставни

Почнува зимата. Зошто имаме годишни времиња?

Почнува зимата. Зошто имаме годишни времиња?

21.12.2011   Автор: д-р Ивица Милевски Утре, на 22 декември 2011 година, во 6.30 часот, на северната полутопка и во Република Македонија почнува зимата. Точно во тој момент, на оваа полутопка сончевите зраци ќе паѓаат најниско над хоризонтот, а највисоко ќе бидат на јужната полутопка, односно над јужниот пов­ратник, на 23°27’ јужна географска широчина. Затоа, утре на северната полутопка ќе биде најкраток ден во годината, а на јужната полутопка пак, ќе биде најдолгиот ден. Во Република Македонија, утрешниот ден ќе трае само … Read entire article »

Filed under: Географски вести, На тема

Интересни географски факти за Македонија!

Интересни географски факти за Македонија!

19.12.2011.  Автор: д-р Ивица Милевски. Во наредниот преглед се претставени некои географски факти за Македонија кои можеби не сте ги знаеле! Во Македонија, на така мал простор се застапени речиси сите видови на карпи и почви што ги има во Европа. Некои карпи во источниот дел на државата се извонредно стари – близу милијарда години! Исто така, во нашата држава се наоѓа можеби единственото европско наоѓалиште на рубини. Многу скапоцени камења што можете да ги видите … Read entire article »

Filed under: На тема

Знамето на Република Македонија

Знамето на Република Македонија

30.11.2011. Автор: Методиј Богоевски. Националните знамиња, кои се уникатен симбол на секоја независна држава, се и променлива категорија. Историјата на истите, познава бројни такви примери, при што некои знамиња подолго време се задржале и се актуени како такви (национални), додека други се ,,испратени” во исто-ријата, и се заменети со нови. Во најголем дел од случаите промената на националното знаме е резултат на стекнувањето независност на соодветната држава, но исто така постојат и други причини за тоа. … Read entire article »

Filed under: На тема

Племето Комбаи – живот како во камено време

Племето Комбаи – живот како во камено време

25.11.2011.  Густите шуми на Папуа се богат и комплициран мозаик на различни племенски групи. Далеку од брегот, во подножјето на планините, од авион земјата изгледа како километри на пусти и голи   мочуришта. Но ова е местото каде Комбаите со генерации и генерации останале скриени од надворешниот свет, водејќи го својот примитивен начин на живот како ловци-собирачи. Папуа е Индонезиска половина на островот Нова Гвинеја, еден од последните места на Земјата на кои се уште има празнини … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Последните неоткриени племиња во Светот…

Последните неоткриени племиња во Светот…

25.11.2011. Племенска заедница Енвира. Скриени длабоко во темните тропски дождовни шуми, за прв пат примитивно племе дојде лице во лице со модерниот свет. Престрашениот стар клан ги подигна нивните лакови и стрели во самоодбрана од бучниот авион кој го нарушува нивниот мирен свет. Овие неверојатни фотографии покажуваат една од последните “изгубени племиња” преостанати во светот. Во моментов тие се соочуваат со цивилизацијата. Заедницата, позната како Енвира, беше откриена во еден од најоддалечените делови на бразилската дождовна … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Клисурата „Пешти“

Клисурата „Пешти“

На отприлика 5 километри јужно од градот Велес се наоѓа едно од најживописните предели во Р. Македонија, а тоа е Клисурата Пешти на реката Бабуна. Клисурата е позната по големиот број на пештери и неколкуте пропасти.  Во клисурата на Пешти се наоѓаат триесетина пештерски отвори и поткапини ( Д. Манаковиќ, 1966), меѓу кои позначајни се: Понор, Црквиче, Маркова Црква, Четири Врати, Топла пештера, Макаровец и др. Пештера Понор  На запад по страните на клисурата, на висина од … Read entire article »

Filed under: Чудесна Македонија

МЕТЕОРИ

МЕТЕОРИ

Земјата патува околу Сонцето. Кога таа ќе влезе во регион кој содржи прав од кометите, честичките удираат во горниот дел на атмосферата. Топлината и триењето предизвикуваат тие да горат и при тоа од површината тоа се забележува како светлечка трага, која ние ја викаме метеор. Метеорите се најмали темни и ладни небесни тела во сончевиот систем, кои за време на ведрите ноќи ненадејно се појавуваат во облик на светлечки точки и брзо прелетуваат од еден … Read entire article »

Filed under: На тема

АСТЕР ГДЕМ – нова верзија на тродимензионалниот модел на релјефот!

АСТЕР ГДЕМ – нова верзија на тродимензионалниот модел на релјефот!

23.11.2011.  Автор: д-р Ивица Милевски. По излегувањето на 3”SRTM дигиталниот модел на релјефот во 2003-та година и на 1” ASTER GDEM дигиталниот модел на релјефот во 2009 година, настана вистинска пресвртница во користењето на 3-Д претставите на релјефот во различни делови на Светот, па и во Република Македонија (доволно е да се погледнат само картите од временските прогнози на нашите телевизии). Овие засега два единствени бесплатни модели со речиси глобална покриеност, заради популарноста, добија нови, подобрени … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Извадок од статутот на ИЗСГ Природник

Извадок од статутот на ИЗСГ Природник

ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ Член 4 Истражувачко здружение на студенти географи ПРИРОДНИК – Скопје ги остварува целите и задачите во согласност со овој Статут. Здружението ги има следниве цели: 1. Потикнување и организирање на студенти географи заинтересирани за занимавање со научно истражувачка работа, овозможувајќи им прошитување на своите знаења; 2. Развивање на интересот на студентите за науката; 3. Развивање на еколошката свест на студентите и учениците; 4. Формирање на научни збирки на здружението; 5. Изработка на елараборати, програми, планови и проекти како за … Read entire article »

Filed under: Природник...

ЃАВОЛСКИ ЅИД КАЈ СВЕТИ НИКОЛЕ

ЃАВОЛСКИ ЅИД КАЈ СВЕТИ НИКОЛЕ

Ѓаволски Ѕид е интересна природна геоморфолошка појава на јужните падини на ниската планина (ридот) Богословец (Св. Јовански Рид, 755 m). Се наоѓа на 2 km југоисточно од врвот на Богословец и околу 250 m северно ординати на локалноста се (WGS84): 41°45`02″N и 22°01`23″Е. Комуникациска поврзаност Месноста каде се наоѓа појавата Ѓаволски Ѕид е релативно слабо пристапна. Со теренско возило подобра пристапност е можна од два правци. Едниот е преку макадамскиот пат што води од железничка станица Овче … Read entire article »

Filed under: Чудесна Македонија

Подводниот вулкан Катла се разбуди по 93 години – Net Press

Подводниот вулкан Катла се разбуди по 93 години – Net Press

  13. 11.2011 – 12:51:06 Островот Ел Хиеро на југозападот на Шпанија во последните 24 часа го погодија 43 земјотресо, додека активностите на подводниот вулкан Катла, кој се разбуди по 93 години, продолжуваат исфрлајќи отровни гасови по Атлантикот. Локалните власти на Канарските острови соопштиле дека еден од земјотресите достигнал јачина од 4,6 степени според Рихтеровата скала, а според пишувањата на медиумите, потресот го почувствувале најмалку два острови во архипелагот. Околу 1.480 тони јаглен диоксид се исфрла дневно од подводниот … Read entire article »

Filed under: Природник...

Advertisment ad adsense adlogger