Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "градови"

За преместувањето на главните градови во светот!

За преместувањето на главните градови во светот!

9.06.2018 Преселување на главните градови се врши поради тоа да се сврти вниманието на некоја политичка цел. Макијавели во почетокот на 16 век пишувал дека владетелот, доколку сака да ја зацврсти власта во некоја провинција, треба само да ја „пренесе“ престолнината. Мадрид, Анкара, Бразилија – постанале главни градови поради својата централна положба. Основање на Бразилија во 1960 год. имало за цел да го сврти вниманието на Бразилците на кај Амазонија и да ги „дезатлантизира“. Пренесувањето на … Read entire article »

Filed under: По Светот

Најскапите градови во светот во 2011 година

Најскапите градови во светот во 2011 година

3.03.2012 Неодамна, од страна на британскиот Economist Intelligence Unit (EIU) е напревено истражување за тоа кои се најскапите поголеми градови за живеење, нa крајот на 2011 година. Истражувањето на EIU се спроведува два пати во годината и се состои во споредување на 400 производи и услуги во 131 град во светот, вклучувајќи цени на храна и пијалоци, облека, транспорт, домување и трошоци за школување и рекреација. Цирих за првпат во последните две децении се наоѓа на првото место на … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Напуштени градови

Напуштени градови

16.02.2012 Постојат илјадници целосно напуштени градови во светот. Сите тие ја имаат сета потребна инфраструктура, улиците, куќите, училиштата, но седат празни и безживотни, остануваат да сведочат за животот кој некогаш постоел таму. Причините за нивно иселување се најразлични, поради војни, некои природни катастрофи, ја изживеале својата намена, со текот на времето и слично. Градови со минато, без иднина, кои на прв поглед делуваат и малку морничаво. Ова се некои од најинтересните. Кадикан. Кадикан е иселен град во … Read entire article »

Filed under: На тема

Најзагадените градови во светот во 2011 година

Најзагадените градови во светот во 2011 година

6.02.2012 Многу светски градови претставуваат подрачја со нарушена рамнотежа на животната средина и загадувањето претставува најсериозниот проблем со кој се соочуваат. Животниот простор на човекот се повеќе се стеснува, на просторите на градовите сместени се многу индустриски објекти, густиот автомобилски сообраќај и ослободувањето огромни количества штетни издувни гасови се само некои од факторите кои го прават градскиот простор загрозен и загаден за човекот. Човекот постојани ги губи основните услови за нормално живеење и работење. Истражувајќи кои … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Прошетка низ Македонските градови: Виница

Прошетка низ Македонските градови: Виница

8.01.2012 Градчето Виница се наоѓа во источниот дел на Република Македонија. Сместено е во подножјето на планината Плачковица, во југоисточниот дел на Кочанската Котлина, на надморска височина од 380 до 445 метри. Според сообраќајно-географската положба Виница има локално значење. Низ неа минува еден крак од магистралниот пат кој од Велес, Штип, преку Кочани и Делчево води кон соседна Бугарија. За населеноста на просторот каде денес се простира градот, сведочат неколку локалитети како Горица и Кале Баир кои датираат … Read entire article »

Filed under: На тема

Прошетка низ македонските градови: Велес

Прошетка низ македонските градови: Велес

Велес се наоѓа во централниот дел на Република Македонија во средното течение на реката Вардар  на надморска височина од 158 до 260 метри. Стариот дел има амфитеатрален облик, со куќи распоредени по долинските страни на двата брега на Вардар, додека новиот дел се шири надвор од клисурата од десната страна на реката и има современ изглед. Има поволна географска положба и сообраќајни врски со голем радиус. Лежи на главната сообраќајница на Балканскиот Полуостров по Моравско-Вардарската долина, а низ … Read entire article »

Filed under: Чудесна Македонија

Advertisment ad adsense adlogger