Tagged: календар

0

Утре во 12 часот и 2 минути започнува пролетта

19.03.2012 По релативно благата и не многу снежна зима кај нас (но не и во другите делови на Европа), утре, односно на 20.03.2012 година, во 12 часот и 2 минути стигнува пролетта. Утрешниот ден,...

0

Во четвртокот во 01 часот и 09 минути официјално почнува летото!

19.06.2012 Во четвртокот, на 21 јуни, во 01 часот и 9 минути, на северната полутопка и во Република Македонија почнува летото. Поради поставеноста на Земјата кон Сонцето, на северната полутопка во четвртокот ќе биде најдолгиот ден...

0

Како се пресметува датумот за Велигден?

Велигден и празниците кои се поврзани со него се подвижни празници, тие не паѓаат на ист датум секоја година според грегоријанскиот календар или јулијанскиот календар (кои го следат движењето на Земјата околу сонцето и...

0

За имињата на месеците во годината

21.02.2012 Во најстарото време од Римскиот период, календарот се состоел од 10 месеци, од кои шест имале по 30, а четири по 31 ден. Годината започнувала со месецот март, а завршувала со декември. Потоа...

0

За Јулијанскиот и Грегоријанскиот календар…кој е поточен?

2.01.2012 Понекогаш, сеуште има недоразбирање за тоа кој календар официјално се користи во Република Македонија, па и во другите држави. Секако, одговорот е Грегоријанскиот или уште познат како нов календар или нов стил. Тој...