Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "Кина"

Пекинг – спој на историски и модерен град

Пекинг – спој на историски и модерен град

28.08.2020 Пекинг е главен град на Народна Република Кина и претставува политички и културен центар на државата. Покрај тоа, тој е фокусна точка на научно-технолошкиот развој, образованието, комуникациите и меѓународната размена на Кина. Оваа метропола е сместена во северозападниот дел на Северната Кинеска рамнина, на околу 150 km западно од Бохајското Море. Со население од околу 22,5 милиони жители, на површина од 16.800 km кв., Пекинг и втор по големина град во Кина после Шангај. Од … Read entire article »

Filed under: На тема, По Светот

“ТРИ КЛИСУРИ” – Најголемиот хидроенергетски објект во светот

“ТРИ КЛИСУРИ” – Најголемиот хидроенергетски објект во светот

29/11/2017 Хидроелектраната „Три Клисури“ претставува најголемиот хидроенергетски објект во светот, изграден на р. Јангцекјанг во Народна Република Кина. Со вкупна инсталирана моќност од 22500 MW и годишно производство од 103.1 ТW електрична енергија во 2016 год, ја вбројува Кина во земјите со значително производство на обновлива енергија, задоволувајќи 11% од потребите на енергија на најбројната земја во светот. Бројното население и брзиот раст на економијата на Кина доведe до зголемена потрошувачка на електрична енергија, принудувајќи ги властите … Read entire article »

Filed under: По Светот

Дали Кинескиот Ѕид е видлив од Вселената?

Дали Кинескиот Ѕид е видлив од Вселената?

23.10.2016 Уште во средината на минатиот век, се појавило тврдење дека Кинескиот ѕид, поради огромните димензии (должина од речиси 7000 km), едноставно мора да е видлив со голо око од Вселената, па и од Месечината. Сепак, по неколкуте мисии до Месечината, астронаутите потврдиле дека ниту една човечка градба не се гледа од толкава оддалеченост (околу 400 000 km). Останало неодговорено прашањето дали оваа мега-градба може да се види од Вселената? За такво нешто, до денес е тешко да се … Read entire article »

Filed under: Вселена, На тема

Пирамиди во Кина

Пирамиди во Кина

15.12.2011.   Подготвил:  Ивица Маџевиќ. Најпознати пирамиди во светот се Египетските, притоа импресионирајќи го просечниот човек со нивната старост, бројот, големината итн. Но, не само што не се најстарите, ниту се најбројните, ниту најголемите. За докажување на оваа теза се упатуваме на Делечниот Исток, во кинеската провинција Шенси, каде се наоѓаат преку 100 пирамиди, потполно непознати за широката светска јавност. Станува збор за забранета зона околу градот Ксиан. Првата вест за постоење на овие гигантски пирамиди се појавува … Read entire article »

Filed under: На тема

Advertisment ad adsense adlogger