Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "климатски промени"

Успешно реализирана првата Студентска Конференција за Глобални Климатски Промени

Успешно реализирана првата Студентска Конференција за Глобални Климатски Промени

03.10.2020 На ден 29.10.2020 година, се одржа првата Студентска Конференција за Глобални Климатски Промени. Заради состојбата со пандемијата, конференцијата се одржа on-line, на платформата “Zoom”. На настанот учествуваа шест млади истражувачи (студенти и дипломци) од неколку различни факултети, кои ги презентираа своите трудови на една од најактуелните теми во светот – влијанието на климатските промени согледано од повеќе аспекти. Конференцијата ја отвори главниот координатор на Студентската Конференција за Глобални Климатски Промени – Јане Влахов, а огромна подршка … Read entire article »

Filed under: Активности, Географски вести, На тема

Најголемите природни непогоди во Македонија во последните 100 години!

Најголемите природни непогоди во Македонија во последните 100 години!

28.09.2016 Подрачјето на Република Македонија има такви географски карактеристики што погодуваат за честа појава на некои природни непогоди: земјотреси, поплави, порои, свлечишта и одрони, лавини, суши, топлотни (па и студени) бранови и др. До пред неколку децении, споменатите непогоди се сметаа за типично природни, односно настанати по природен пат. Сепак, во последно време се увидува дека човекот има се поголемо директно или индиректно влијание врз појава и честината на споменатите непогоди (освен земјотресите), а особено врз ризикот … Read entire article »

Filed under: На тема

Најновите симулации покажуваат значителен глобален пораст на температурите до 2050 година!

Најновите симулации покажуваат значителен глобален пораст на температурите до 2050 година!

4.04.2012 Тоа се резултатите од проектот во кој беа вклучени 10.000 климатски симулации, а објавени во познатото списание Nature Geoscience. Резултатите покажуваат дека до 2050 година, глобалната температура на воздухот ќе порасне помеѓу 1,4 и 3 степени целзиусови. Значењето е уште поголемо ако се има во предвид дека за прв пат во ваков проект се вклучени толку многу симулации на исто толкав број моќни персонални компјутери, мрежно поврзани преку интернет. Во проектот како основа беше користен комплексниот атмосферско-океански … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Помалку мраз на Арктикот условува повеќе снег во Европа!

Помалку мраз на Арктикот условува повеќе снег во Европа!

Според најновите истражувања, веројатноста за постудени и поснежни зими во Централна Европа и околните подрачја се зголемува во периоди кога Арктикот е покриен со помалку мраз во летниот период. Научниците од Институтот за поларни и морски истражувања „Алфред Вегенер“ во Потсдам, го разоткрија механизмот со кој намалувањето на мразната маса на Арктикот во лето, ги менува зоните на воздушниот притисок во атмосферата над Арктикот, што пак влијае на зимите во Европа. Како што е забележано … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Климатски рекорди на Земјата

Климатски рекорди на Земјата

6.02.2012 Деновиве велиме дека е многу студено или дека има многу снег, а во лето пак ни е многу жешко, премногу сушно или премногу врне. Но како е тоа по Светот и кои се климатските екстреми за наведените појави? Места со најтопла клима на Земјата Највисоката температура на воздухот е измерена во местото Ел Азизија во пустинските делови на Либија со вредност од 57,8 степени целзиусови (во 1922 година)! Речиси иста вредност (57,1 степен) е забележана во Долина … Read entire article »

Filed under: На тема

Се менува климата во Македонија?

Се менува климата во Македонија?

30.01.2012 Во последно време многу често се зборува за климатски промени и нивните ефекти врз Земјата и секако врз човекот. Бидејќи претставува многу комплексен проблем, често се појавуваат и разни шпекулации на таа тема кои внесуваат забуна. Климата како динамичен систем, низ Земјината историја многу често се менувала. Тие промени биле од локално, регионално па се до глобално ниво, во зависност од причините што ги условувале. Во подалечното геолошко минато, до пред неколку милиони години, климата на … Read entire article »

Filed under: На тема

Advertisment ad adsense adlogger