Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "комета"

Кометата Атлас наскоро ќе помине покрај Земјата

Кометата Атлас наскоро ќе помине покрај Земјата

11.04.2020 C/2019 Y4 (Атлас) е комета која беше откриена на 28 декември 2019 година, со помош на телескоп од планината Мауна Кеа на Хаваите, од страна на врвни астрономи. Неодамна откриената комета се наоѓа во coѕвездието Камелопардалис и го привлекува вниманието на астрономите и љубителите на ноќното небо, затоа што од средината на месец март помина низ период на брзо осветлување. Сето ова предизвика огромна љубопитност кај астрономите, со надеж дека на крајот може да стане … Read entire article »

Filed under: Вселена, На тема

Кометата Панстарс кон крајот на неделата ќе стане видлива од Македонија!

Кометата Панстарс кон крајот на неделата ќе стане видлива од Македонија!

5.03.2013 За десетина дена, над нашето небо ќе го може да ја видиме кометата C/2011 L4 (Panstarrs), на која и биле потребни повеќе од неколку милиони години за да дојде од Ортовиот облак, на границата на Сончевиот систем, каде што се наоѓаат огромен број на ледени објекти. Името на кометата е според кодниот број (C/2011 L4) и називот на телескопот со кој е откриена (Pan-STARRS), кој се наоѓа на Хаваи. Моментално, кометата може да се види на небото на јужната … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Advertisment ad adsense adlogger