Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "месечина"

Под површината на Титан лежи голем воден океан?

Под површината на Титан лежи голем воден океан?

1.07.2012 Вселенската сонда на НАСА, „Касини“ открила цврсти докази за постоење на подземен океан под ледената површина на Титан, најголемата месечина на Сатурн. Ова откритие го вбројува Титан меѓу неколкуте познати месечини во вселената во кои имаат подповршински води, како што се најголемата месечина на Јупитер, Европа и малата месечина на Сатрурн, Енцеладус. Доказите за постоењето на вода на Титан, сондата ги собираше помеѓу 2004 година и 2011 година кога шест пати поминала во близина на месечината … Read entire article »

Filed under: Вселена, Географски вести

Advertisment ad adsense adlogger