Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "највисок врв"

Колку е висок највисокиот врв во Македонија?

Колку е висок највисокиот врв во Македонија?

5.07.2012 Највисокиот врв во Македонија(?) и на планината Кораб – Голем Кораб, можеби е еден од ретките маркантни врвови за кој сеуште има дилеми и несогласувања околу точната височина. Така, на постарите топографски карти се среќава вредноста 2764 м, додека на поновите (1:100.000 од 1987 година) фигурира височина од 2753 м. Некои одат до таму што велат дека Голем Кораб е повисок дури и од Триглав (2864 м) во Словенија. Истите веруваат дека Македонија била жртва … Read entire article »

Filed under: Чудесна Македонија

Колку точно е висок Монт Еверест?

Колку точно е висок Монт Еверест?

1.03.2012 Откако е утврдено дека Монт Еверест е највисокиот врв на земјината топка, постојано се јавуваат недоразбирања за тоа колку всушност е неговата височина. Во меѓувреме, повеќе од 4,000 алпинисти се искачија “на покривот на светот”, кој се издигнува на границата помеѓу Непал и Кина, откако Едмунд Хилари и Тензиг Норгај го освоија за првпат во 1953 година. Меѓутоа, Непал е во разидување со својот северен сосед околу точната висина на планинскиот врв, кој за првпат бил … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Advertisment ad adsense adlogger