Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "селски туризам"

Убавините на Зрзе – село во прегратките на Даутица

Убавините на Зрзе – село во прегратките на Даутица

28.06.2012 На околу 30 километри северозападно од Прилеп, во падините на планината Даутица, на надморска височина од 700 метри се наоѓа селото Зрзе. До oвој природен бисер и духовен конак од македонската културно-историска ризница, може да се стаса со воз до селото Слепче па потоа пеш, или преку Прилеп по делумно добар асфалтен пат кој е до соседното село Костинци, а остатокот од 7 километри до Зрзе е макадамски пат. Легендата за потеклото на името на … Read entire article »

Filed under: Викенд предлог, Чудесна Македонија

Лазарополе – восхитувачка убавина на планината Бистра

Лазарополе – восхитувачка убавина на планината Бистра

20.06.2012 Лазарополе претставува една од највисоките (1350 м) и најубавите селски населби во Република Македонија. Се наоѓа на прекрасна локација во југозападниот дел на живописната планина Бистра, со извонреден поглед кон долината на Мала (Гарска) Река и планината Стогово. До селото се доаѓа по добар асфалтен пат од правец на Гостивар и Маврово, скршнувајќи од патот Маврово-Дебар кај месноста Бошков Мост. Оддалеченоста од Скопје изнесува 145 км или околу 2 часа возење, од Гостивар 75 км, … Read entire article »

Filed under: Викенд предлог

Advertisment ad adsense adlogger