Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "снег"

Изработени модели на просечно траење, максимална и просечна височина на снежната покривка во Македонија!

Изработени модели на просечно траење, максимална и просечна височина на снежната покривка во Македонија!

5.07.2019 Поради недостаток на карти и податоци за просечно траење и височина на снежната покривка на територијата на нашата држава, а поради потребата од такви податоци, изминатиот месец се пристапи кон изработка на модел за овие климатски елементи. Како основа, во постапката беа користени податоците од Лазаревски (1993), за метеоролошките станици во Македонија, за периодот 1951-1980. Овие податоци беа надополнети со пресметките од дневните сателитски снимки MODIS Terra за периодот 2009-2019 година. Претходното послужи за висинска … Read entire article »

Filed under: На тема, Чудесна Македонија

Зошто има чести појави на лавини долж патот Маврово-Дебар

Зошто има чести појави на лавини долж патот Маврово-Дебар

26.02.2012 Во зимскиот период од годината, особено во месеците февруари и март, во долината на реката Радика има чести појави на лавини. Тие најмногу се јавуваат од Торбешки Мост, па низводно се до Бошков Мост кај с. Скудриње. Бидејќи на одреден дел (во должина од 25 км) овде поминува регионалниот пат Маврово-Дебар, токму овој пат е често на „удар“ на лавините, предизвикувајќи прекини на сообраќајот, оштетувања на патот и предизвикувајќи опасности по животот на луѓето. За … Read entire article »

Filed under: На тема

Интензивните снежни врнежи не се ништо невообичаено за Македонија

Интензивните снежни врнежи не се ништо невообичаено за Македонија

13.02.2012 Првата половина на месец февруари беше карактеристична по интензивните снежни врнежи во Македонија, но и на целиот Балкански Полуостров. Кај нас, височината на снежната покривка на одредени места достигна големи вредности во однос на претходните неколку години, што предизвика вистинско изненадување. Тоа е поради фактот што во последните десетлетија, веројатно како последица на глобалното затоплување, зимите на овие простори станаа доста потопли и посушни. Сепак, ако се вратиме наназад, имало периоди и години со многу … Read entire article »

Filed under: На тема

Помалку мраз на Арктикот условува повеќе снег во Европа!

Помалку мраз на Арктикот условува повеќе снег во Европа!

Според најновите истражувања, веројатноста за постудени и поснежни зими во Централна Европа и околните подрачја се зголемува во периоди кога Арктикот е покриен со помалку мраз во летниот период. Научниците од Институтот за поларни и морски истражувања „Алфред Вегенер“ во Потсдам, го разоткрија механизмот со кој намалувањето на мразната маса на Арктикот во лето, ги менува зоните на воздушниот притисок во атмосферата над Арктикот, што пак влијае на зимите во Европа. Како што е забележано … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Климатски рекорди на Земјата

Климатски рекорди на Земјата

6.02.2012 Деновиве велиме дека е многу студено или дека има многу снег, а во лето пак ни е многу жешко, премногу сушно или премногу врне. Но како е тоа по Светот и кои се климатските екстреми за наведените појави? Места со најтопла клима на Земјата Највисоката температура на воздухот е измерена во местото Ел Азизија во пустинските делови на Либија со вредност од 57,8 степени целзиусови (во 1922 година)! Речиси иста вредност (57,1 степен) е забележана во Долина … Read entire article »

Filed under: На тема

Advertisment ad adsense adlogger