Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "теренска настава"

Теренска настава во околината на Кожуф и Кавадарци

Теренска настава во околината на Кожуф и Кавадарци

15.05.2020 Учениците од Oсновното училиште „Стојан Бурчевски Буридан“ Иванковци-Велес и оваа учебна година реализираа теренска настава од рекреативно-едукативен карактер. Овој пат целта што си ја поставивме беше планината Кожуф и областа околу Кавадарци, со посета на повеќе географски објекти. Се разбира, за да ја реализираме успешно планираната теренска настава, клучна улога имаше и времето, каде што чекавме убав сончев викенд. На почетокот на oктомври тргнавме на нашето патување од с.Иванковци, Велешко и се упативме кон Кавадарци. … Read entire article »

Filed under: Активности, На тема, Наставни

Инсерти од теренската настава низ Хрватска, Босна и Херцеговина и Србија, реализирана во јуни 2019 година

Инсерти од теренската настава низ Хрватска, Босна и Херцеговина и Србија, реализирана во јуни 2019 година

21.06.2019 Последната реализирана теренска настава за студентите од Институтот за географија се реализираше на територијата на Хрватска, Босна и Херцеговина и Србија. Просторни целини кои се одликуваат со несекојдневна убавина и автентичност. Првата дестинација која се посети беше туристичкиот бисер на Хрватска, градот Дубровник, препознатлив по стариот дел на градот и автентичните тесни и скалести улички, кои ја зголемуваат естетската вредност на оваа луксузна туристичка дестинација на Јадранот. Покрај другото, Дубровник е препознатлив и по снимањето на … Read entire article »

Filed under: Наставни

Патепис од теренската настава во областа Азот…

Патепис од теренската настава во областа Азот…

30.04.2019 Основното училиште “Стојан Бурчевски Буридан” – Иванковци секоја година во нивната програма за работа има планирано теренска настава за учениците во природа. Организатор на овие теренски настави е наставникот по географија Трајче Недев, во соработка со наставниците од училиштето. Оваа година теренската настава се одржа во областа Азот, во период 19-21.04.2019 година. Нашето патување го започнавме од селото Иванковци со крајна дестинација до манастирскиот комплекс Св. Ѓорѓија, околу 5 km оддалечено над селото Ореше. Прво … Read entire article »

Filed under: На тема, Чудесна Македонија

Чуда создадени од природата и човекот кои ќе ве натераат да ја посетите Босна и Херцеговина!

Чуда создадени од природата и човекот кои ќе ве натераат да ја посетите Босна и Херцеговина!

21.05.2018 Веќе добро познато е дека Институтот за географија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, секоја година организира мошне корисни и интересни теренски настави на територијата на Република Македонија, но и надвор од неа. Оваа година, во периодот од 06-11.05.2018 година се реализираше теренска настава која вклучуваше посета на атрактивни дестинации во Хрватска, Босна и Херцеговина и Србија. Почетна дестинација беше градот Дубровник, во кој студентите прошетаа низ стариот град и притоа имаа можност да видат како изгледа … Read entire article »

Filed under: Наставни, По Светот

Уште една интересна теренска настава со студентите од насоката Туризам на Институтот за географија

Уште една интересна теренска настава со студентите од насоката Туризам на Институтот за географија

18.05.2012 Во рамките на своите планирани активности за теренски настави, Институтот за географија, за студентите од I и II година од насоката за туризам, организираше теренска настава на релацијата: Скопје-Метеори-Солун-Серес-Дојран-Скопје. Притоа, како главна цел на ова теренска настава беа следните туристички локалитети: “Метеори”, комплекс на манастири и цркви кои потекнуваат од крајот на XIV век и кои се наоѓаат во непосредна близина на гратчето Каламбаки, потоа манастирската пештера и црква “Света Параскева”, во долината на реката … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Географска теренска настава до с. Росоман

Географска теренска настава до с. Росоман

18.05.2012 Во вторник, на 15.05.2012 година се изведе теренска настава со група студенти од трета година на Институтот за географија. Учесниците не ги поколеба ниту студот и дождот. За среќа, временските услови во текот на денот се подобрија, па патувањето беше успешно реализирано. Тоа беше вистински доказ дека упорноста се исплати. Иако првичната предвидена релација беше теренската настава да се изведе до селото Витолиште во Мариово, каде требаше да се видат нагласените демографски промени во просторот, … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Посета на Географскиот факултет во Белград и теренска настава низ Војводина

Посета на Географскиот факултет во Белград и теренска настава низ Војводина

11.05.2012 Соработката помеѓу Институтот за географија при Природно-математичкиот факултет во Скопје и  Географскиот факултет од Белград продолжи и оваа година. Студентите од прва и втора година на студиите по демографија заедно со професорите проф. д-р Мирјанка Маџевиќ, доц. д-р Билјана Апостоловска Тошевска, проф. д-р Ивица Милевски и Анита Тодорова во периодот од 6 до 9 мај оваа година беа гости на Катедрата за демографија при Географскиот факултет во Белград. Во улога на домаќини беа проф. д-р … Read entire article »

Filed under: Наставни

Дводневна теренска настава до Мариово и Порече

Дводневна теренска настава до Мариово и Порече

26.04.2012 На 25 и 26 април (среда и четврток), со студентите од четврта година на Институтот за географија (наставна насока) беше изведена теренска настава до Мариово, Крушево, Порече и Церско. Во првиот ден, по тргнувањето од Скопје, студентите имаа можност преку Прилеп да навлезат и да го посетат прилепскиот дел на Мариово, со подолго разгледување на централната населба во овој простор – селото Витолиште. Инаку, Мариово е карактеристична брановидна котлина во крајниот јужен дел на Република … Read entire article »

Filed under: Наставни

Еднодневна теренска настава со студентите до ридот Иланџа

Еднодневна теренска настава со студентите до ридот Иланџа

2.04.2012 Денес со студентите од прва и втора година на Институтот за географија (наставна насока и ГИС) се изведе еднодневна теренска настава до ридот Иланџа, десетина километри источно од Велес. Главна цел на теренската настава беше запознавање на студентите со географскиот простор на овој дел од Македонија (геологија, релјеф, клима), потоа ориентација и користење на топографски карти и користење на ГПС уреди. Патувањето во организација на Инстиутот за географија (под раководство на проф. д-р Благоја Маркоски) … Read entire article »

Filed under: Наставни

Теренска настава-прирачник по географија

Теренска настава-прирачник по географија

Во септември 2011 година, од печат излезе прирачникот по географија Теренска настава. Автори на учебникот се универзитетските професори д-р Никола В. Димитров, доцент на Факултетот за бизнис и логистика при Универзитетот Гоце Делчев и проф. д-р Благоја Маркоски, редовен професор на Институтот за географија-ПМФ, при Универзитетот Св. Кирил и Методиј. Издавач на прирачникот е ГЕОМАП од Скопје. Ова е прв прирачник кој во целост ги запознава и води наставниците по географија, во теориските и практичните вештини … Read entire article »

Filed under: Наставни

Advertisment ad adsense adlogger