Tagged: хидрографија

0

Кањо Кристалес (Caño Cristales), една од најубавите реки во светот

14.05.2012 Кањо Кристалес (Caño Cristales) е река во Колумбија, во јужниот дел на Сераниа де ла Макарена (Serrania de la Macarena), планински венец лоциран источно од Андите, во провинцијата Мета. Должината на реката изнесува...

0

Најголемиот карстен извор во Република Македонија

На териоторијата на Р. Македонија се регистрирани петнаесетина извори- карстни врутоци чија штедрост надминува 1 м3/с. Сите тие се застапени во западните делови на Р. Македонија. На Јадранскиот слив припаѓаат пет вакви извори, на...

0

Колку езера има во Република Македонија?

11.01.2012 Кога ќе прашате некого колку езера има во Република Македонија, може да очекувате најразлични одговори: некој ќе каже само 3 мислејќи на големите котлински езера, друг пак ќе спомене бројка од 10-тина заедно...

0

Салаковски Езера – Горските очи на Јакупица

Во централниот дел на Република Македонија, се наоѓа еден од најубавите планински масиви во нашата земја. Масивот Јакупица, познат уште како и масив Мокра се состои од повеќе планински целини: Јакупица лоцирана во централниот...

Основни податоци за акумулациите Липково, Глажња и ХМС Липково 0

Основни податоци за акумулациите Липково, Глажња и ХМС Липково

Подготвил: Ивица Маџевиќ Липковско Езеро На 12 км од Куманово и 2 км од с.Липково се наоѓа браната Липково. Изградена е во 1957 година. Акумулацијата се наоѓа на надморска височина од 478 м и...

0

Кундино и Кундинско Езеро-убавини помеѓу изгаснатите вулкани!

8.12.2011.  Автор: д-р Ивица Милевски Кундино е мало пробиштипско село кое се наоѓа 4 километри северозападно од градот, во подножјето на Плавица (1297 m). До селото кое има околу стотина жители, се стигнува преку...