Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "Шар"

За името на Титов Врв на Шар Планина

За името на Титов Врв на Шар Планина

16.01.2012 Целта на овој мал прилог е барањето на вистинското име на најви­сокиот врв на Шар Планина, Титов Врв, кое е од понов датум. Така, истражувајќи по постарите географски и воени карти и објавувани тру­дови, добиени се следните сознанија: највисокиот врв на Шар Пла­нина со тек на времето има променето пет имиња. Најстарото име на денешниот Титов Врв било Шар. Ова име го има забележано Ѓорче Петров во трудот „Материјали за изучувањето на Македонија” на стр.42[1], кое … Read entire article »

Filed under: На тема

Advertisment ad adsense adlogger