Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Archive

Колкав е бројот на досега пронајдените планети?

Колкав е бројот на досега пронајдените планети?

До 31.1.2012 астрономите од целиот свет успејале да откријат 755 екстрасоларни планети (планети околу други ѕвезди). Заедно со  8 те планети од нашиот сончев систем  дава една егзактна бројка од 763 познати планети во вселената. Од вкупниот број 605 планети припаѓаат од групата една планетa на една ѕвезда, а останатите припаѓаат на повеќепланетарни групи (повеќе планети-едно сонце) вклучувајќи го и нашиот сончев систем. Од сите досегашни пронајдени објекти во вселената кандидати за планети има уште … Read entire article »

Filed under: Вселена, Географски вести

Што е тоа поларна светлина и како настанува?

Што е тоа поларна светлина и како настанува?

Поларна светлина или аурора е природна појава на светлина на небото, особено во поларните региони, предизвикана од судирот на наелектризираните честички под влијание на магнетното поле на Земјата. Поларната светлина обично се забележува ноќе, а настанува во јоносферата. Таа е позната и како поларна аурора или колективно, како поларни светлини (аурори). Овие феномени обично се видливи помеѓу 60 и 72 степени северна и јужна географска ширина, со што се ставаат во рамките на Северниот и … Read entire article »

Filed under: По Светот

Дали времето на Земјата и на Сонцето е исто?

Дали времето на Земјата и на Сонцето е исто?

Користејќи точни цезиумски часовници, се успејало да се докаже Ајнштајновото предвидување дека различната гравитација дава поразлично време. Експериментот бил потврден со тоа што еден цезиумски часовник бил поставен на земјата, а друг на една висока кула. Во двата часовника имало разлика од траењето на секундата. Гравитациското влијание се намалува со оддалечување од Земјата и затоа и времето е поразлично во часовниците. Благодарејќи на Ајнштајновата теорија на релативитетот и знаејќи дека времето и гравитацијата се различни … Read entire article »

Filed under: Вселена, Географски вести

Најголемиот карстен извор во Република Македонија

Најголемиот карстен извор во Република Македонија

На териоторијата на Р. Македонија се регистрирани петнаесетина извори- карстни врутоци чија штедрост надминува 1 м3/с. Сите тие се застапени во западните делови на Р. Македонија. На Јадранскиот слив припаѓаат пет вакви извори, на потесното сливно подрачје на реката Вардар четири, колку што ги има и во сливот на реката Треска и по еден во сливот на Бабуна и Црна Река. Најголем карсен извор е Острово кај манастирот Св. Наум, во јужното крајбрежје на Охридското Езеро. … Read entire article »

Filed under: Чудесна Македонија

Живот во најнедостапните места на Планетата Земја

Живот во најнедостапните места на Планетата Земја

Британските научници неодамна ги објавија резултатите од истражувањата на најнедостапните места на Планетата Земја, а тоа се кратерите на подводните вулкани. Нивните длабински снимки покажале дека во топлата вода од термалните извори на дното на Индискиот Океан кај југозападниот Индиски гребен живеат: морски краставици, полжави па дури и необични ракови од кои некои можеби припаѓаат на досега непознати видови. Овие хидротермални извори за прв пат биле откриени во 1977 година. Овие подводни „оџаци“ во околината испуштаат … Read entire article »

Filed under: По Светот

Ширење на мов низ Хавајските Острови

Ширење на мов низ Хавајските Острови

Sphagnum palustre овој вид на мов се среќава на целата Северна Хемисфера, но неговото размножување е различно на Хавајските Острови. Новата студија покажува дека овие мовови на Хавајските острови се клонираат во период од 50 000 години и дека претставуваат едни од најстарите повеќе клеточни организми на Земјата. Се претпоставува дека овој вид на мов на Хавајските острови е пренесен со помош на ветер, а со текот на времето мутирал во посебен вид. Овие мовови биле … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Каде се складира нуклеарниот отпад?

Каде се складира нуклеарниот отпад?

Радиоактивност е својство на некои врсти на атоми да ja променуваaт нивната атомска структура и притоа да емитираат енергија во вид на зрачење. Таа промена се нарекува радиоактивно зрачење. Кога се зборува за опасностите од зрачењето обично се мисли на јонизирачкото зрачење. Тоа е зрачење кое има доволно енергија за да се јонизираат атомите во телото. Како резултат на тие јони се нарушуваат биохемиските процеси во клетките , кои можат да доведат до пореметување во … Read entire article »

Filed under: По Светот

Вулканот Суртсеи

Вулканот Суртсеи

Суртсеи е вулкански остров на јужниот брег на Исланд. Неговите координати се: 63°18´11”С, 20°36´17”З/ 63.303° С, 20.6047° З, и е најужната точка на Исланд. Формиран е од вулканска ерупција која започнала 130 метри под морското ниво и стигнала до површинатана 14 Ноември 1963 година. Ерупцијата траела до 5 Јуни 1967 година, кога островот ја постигнал својата максимална големина од 2.7 км2. Од тогаш ветерот и брановите создавале ерозија која предизвикала постепено намалување на големината, така … Read entire article »

Filed under: По Светот

ГОЛЕМИОТ КОРАЛЕН ГРЕБЕН

ГОЛЕМИОТ КОРАЛЕН ГРЕБЕН

Great Barrier Reеf се наоѓа на Североисточниот континентален шелф на Австралија и е најголемото подрачје на Светското наследство што се протега на над 2.000 километри и опфаќа 348.700 км2. Поголем од Италија, тоа е едно од најпознатите заштитени морски подрачја. Исто така, тој е најголемиот систем на корален гребен во светот и содржи мошне голем биолошки деверзитет, т.е. разновидност. Great Barrier Reef e  веројатно најбогатата област во светот во смисла на разновидност на фауната. Неговата голема … Read entire article »

Filed under: По Светот

Хидролошки карактеристики на Општина Валандово

Хидролошки карактеристики на Општина Валандово

Општина Валандово се протега во југоисточниот дел на Р. Македонија и ги опфаќа сливните подрачја на реката Анска Река, која е продолжение на Башибоска река, а од нејзината јужна и северна страна  по котлината егзистираат водотеци ( Студена вода и Мичковица ), кои ги прифаќаат подземните води  од северниот и јужниот масив. Реката Студена вода се влева во Анска Река кај месноста Страиште, додека пак реката Мичковица покрај селото Марвинци се влева во реката Вардар. … Read entire article »

Filed under: Чудесна Македонија

Како се користат ГИС услугите ширум светот

Како се користат ГИС услугите ширум светот

Домашна безбедност         Приоритет за домашната безбедност е превенцијата од инциденти и намалување на нивните влијанија. Оваа им обезбедува способност за брзо собирање на податоци од различни извори. ГИС во домашната безбедност овозможува просторна анализа за да се разберат трендовите и приоритетите и можностите за визоелизација на резултатите од можните дејствија. Денес многу федерални, држави и локални агенции со успешното ГИС расподелување на задачите и одговорностите на домашната безбедност вклучува: Интеграција на интелегенција и брза анализа за подршка … Read entire article »

Filed under: По Светот

Целосно затемнување во сабота

Луѓето ширум светот на 10 декември ќе можат да го следат целосното помрачување на Месечината, а истото најубаво ќе се гледа од централна и источна Азија, Австралија и Хаваиите, додека Европјаните ќе можат да го гледаат сателитот на Земјата ниско на исток при самракот. Лунарната еклипса ќе започне во 11:33 наутро и ќе трае до 17:30. Фазата на целосно затемнување ќе трае 51 минута. Ова ќе биде долго и последно целосно затемнување на Месечината во 2011 година. … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Пештерата Коритиште една од најубавите и најдлабоките подводни пештери во светот

Пештерата Коритиште една од најубавите и најдлабоките подводни пештери во светот

Подводната пештера Коритиште е лоцирана во каноњот Матка од десната страна на реката Треска, во близина на градот Скопје. Пештерата е систем од пештери, една над водата и друга под водата и езеро. На таванот е дожд од сталактити, а не помалку зачудуваат неколкуте столбови. Посебно воодуушевуваат столбовите близнаци кои се високи одолу 6 метри и се со кристална бела боја. Во длабочината се наоѓаат две езера, Мало и Големо езеро со својата таканаречена Руска плажа. … Read entire article »

Filed under: Чудесна Македонија

ИЗСГ-Природник по втор пат на Солунска Глава

ИЗСГ-Природник по втор пат на Солунска Глава

Од 2-4.12.2011 година ИЗСГ- Природник организираше мотивационен викенд во Папрадиште. Една од замислените цели на овој мотивационен викенд беше пешачење до Чеплес, но двајца студенти Боби Стојчевски, Глигорије Џилвиџиев и еден дипломиран географ Александар Кирковски, сите членови на ИЗСГ-Природник, подржани во својата идеа од останатите учесници решија по втор пат да ја искачат Солунска Глава (2540м), а воедно да бидат дел од  традиционална маршута организирана од планинарите од целата држава, со цел одавање на почит … Read entire article »

Filed under: Природник...

Како светот ја надмина бројката од 7 милијарди

Како светот ја надмина бројката од 7 милијарди

Од 1804 година кога светот ја достигна бројката од 1 милијарда, бројот на населението драстично се зголемува. Социо-економските промени, техничко-технолошкиот развој и напредок, забрзаниот процес на индустријализација, унапредувањето на сообраќајот, подобрувањето на медицинските услови и унапредувањето во земјоделието сето тоа довело до зголемување на бројот на населението. Во првата половина на XX век населението во светот се зголемило за 52,7%, а порастот е уште поголем во втората половина од векот. Од 1900 година до 1950 … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Ерупцијата на вулканот во Конго го зголеми туризмот

Ерупцијата на вулканот во Конго го зголеми туризмот

CNN-Исфрлајќи лава на околу 300 метри височина еруптира еден од активните вулкани кој се наоѓа во источниот дел на Демократската  Република Конго. Вулканот кој еруптира се наоѓа во националниот парк Вирунга. Овој националниот парк просечно годишно е посетуван од 1800 посетители, а поради спектакуларното течење на лавата, бројот на посетители се очекува да се зголеми на 4000, а профитот да се зголеми на околу 1 000 000 долари. Спектакуларното течење на лавата е набљудувано од … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Клисурата „Пешти“

Клисурата „Пешти“

На отприлика 5 километри јужно од градот Велес се наоѓа едно од најживописните предели во Р. Македонија, а тоа е Клисурата Пешти на реката Бабуна. Клисурата е позната по големиот број на пештери и неколкуте пропасти.  Во клисурата на Пешти се наоѓаат триесетина пештерски отвори и поткапини ( Д. Манаковиќ, 1966), меѓу кои позначајни се: Понор, Црквиче, Маркова Црква, Четири Врати, Топла пештера, Макаровец и др. Пештера Понор  На запад по страните на клисурата, на висина од … Read entire article »

Filed under: Чудесна Македонија

Најмалку истражуваниот планински масив на Земјата

Најмалку истражуваниот планински масив на Земјата

Закопан длабоко во внатрешноста на ледот, планинскиот масив на Антарктикот наречен Gamburtsev полека започнал да се појавува. Овој планински масив кој некогаш бил дел од серијата гребени со должина над 3000км. припаѓал на праконтинентот Гондвана кој се одвоил пред 250 милиони години. Овој планински масив бил најпрво забележан во 1900 година од една група на руски научници. Планинскиот масив е закопан под околу 5 километри мраз, а се претпоставува дека врвовите му достигнуваат до 4500 м.н.в. … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Месечината на Јупитер крие живот?

Месечината на Јупитер крие живот?

Научниците веруваат дека дошле до сензационално откритие во Сончевата галаксија. Имено, пронашле докази дека на месечината на Јупитер, која е симболично наречена Европа, има море и големи се можностите таму да пливаат живи суштества. Научниците кои со години ја проучуваат површината на месечината на Јупитер веруваат во тоа дека откриле постоење на вода на таа месечина, а со тоа можеби дека постои и живот. Иако експертите уште од 1989 година ја проучуваат оваа планета, дури неодамна со … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Размена на студенти: Егеа Скопје/Егеа Нови Сад, дел во Нови Сад

Размена на студенти: Егеа Скопје/Егеа Нови Сад, дел во Нови Сад

10.03.2011. Од архивата…По четврти пат, ИЗСГ ПРИРОДНИК-ЕГЕА СКОПЈЕ, зема учество во меѓународна активност, се работи за студентска размета т.е. за втор  дел од студентска размена помеѓу ЕГЕА СКОПЈЕ И ЕГЕА НОВИ САД. Овој пат размената се одвиваше во Нови Сад, а  на истата заземаа учество 4 студенти географи  од Македонија (сите членови на Изсг Природник – Егеа Скопје). Вториот дел од оваа размена се одвиваше во периодот од 28.02.2011 до 05.03.2011 година. При посетата на Нови … Read entire article »

Filed under: Природник...

Advertisment ad adsense adlogger