Articles Comments

ИГЕОГРАФИЈА » Отворено…

Мистеријата за пирамидите во Гиза

Мистеријата за пирамидите во Гиза

17.06.2021 Мистеријата отсекогаш не фасцинирала и ни давала некој мотив се повеќе да ја истражуваме нашата Земја. Токму таа мистерија е карактеристична и за пирамидите во Гиза. Градот Гиза, се наоѓа во северниот регион на Египет, на западниот брег на реката Нил. Претставува трет по големина египетски град, зад Каиро и Александрија, а неговата стратешка локација во близина на некогашната, античка престолнина на Мемфис, го направи важен град низ египетската историја. Комплексот на мистериозните пирамиди во Гиза … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести, На тема, Отворено..., По Светот

Реформи, реформи и само реформи во образованието во Македонија!?

Реформи, реформи и само реформи во образованието во Македонија!?

09.02.2021 Реформи!? Од пред неколку месеци се зборува за некакви реформи во образованието во Македонија. Зошто повторно, сега, кога пред околу пет-шест години истите беа направени со воведување на предметите природни и општествени науки? Тогаш во 4-то, 5-то и 6-то одделение се воведе предметот Природни науки (во кој партиципираат содржини од биологија, физика и хемија), а како поспецифични содржините поврзани со Земјата во вселената и Земјата како планета со нејзините сфери се ставија во предметот географија во … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Географски вести, На тема, Отворено...

Рованиеми – Вистинскиот дом на Дедо Мраз

Рованиеми – Вистинскиот дом на Дедо Мраз

26.12.2020 Доколку сакате да го запознаете Дедо Мраз, треба да го посетите неговиот дом во Santa Claus Village, лоциран во градот Рованиеми, центарот на Лапонија. Рованиеми е најголемиот населен град во близина на Арктичкиот круг. Финците уште го нарекуваат и „Врата на Лапонија“. Се наоѓа на околу 6 km јужно од Арктичкиот круг, на самата поларна граница, на вливот на реката Кемијоки и нејзината притока Оунасјоки. Северен Поларен Круг (или Арктички Круг) е еден од петте главни … Прочитај го целиот текст »

Filed under: На тема, Отворено..., По Светот

Образование на ученици со оштетен вид и географија во наставата со слепи и слабовидни лица

Образование на ученици со оштетен вид и  географија во наставата со слепи и слабовидни лица

25.03.2018 Образованието на лицата со оштетен вид (слепите) започнува да се развива кон крајот на 18 и во почетокот на 19 век, истото е инспирирано од неколку историски случки и личности. Најпрво Дени Дидро напишал есеј со наслов „Писмо за слепите за оние кои гледаат“, текстот е плод и инспирација од способноста и успехот на неколку слепи лица, како што биле математичарот Саундрес и слепата пијанистка Марија Терезија фон Парадис. Идејата на Дени Дидро за образование … Прочитај го целиот текст »

Filed under: На тема, Отворено...

Зошто да не се отвори рудник во Валандовско!?

Зошто да не се отвори рудник во Валандовско!?

Валандовската Општина го зафаќа југоисточниот дел на Република Македонија. Во целост е сместена во Валандовската Котлина, која иако од сите страни е заградена со планински гребени, благодарение на долината на реката Вардар и на доминантните превои кон Струмица, Дојран, таа е лесно пристапна и комуникативна, не само со соседните котлини, туку и за многу поширок географски простор. Функционалната поврзаност на општината е условена од природните услови, од една страна, а од друга од социо-економските фактори. … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Отворено...

Плати и заработувачка!

Плати и заработувачка!

26.01.2013 Се сеќавам, некаде во времето пред распаѓањето на Југословенската федерација, за претседател на тогашниот Сојузен извршен совет (што во денешна смисла е еднакво на влада) беше избран господинот (тогаш другар) Анте Марковиќ. Во услови на прилично подзападната економија прво што започна беше посета на Републичките извршни совети (односно, влади на тогашните републики), со цел подетално снимање на состојбите во економијата по републиките. Во таа смисла го посети и Извршниот совет на Република Македонија  со кого … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Отворено...

Продавање учебници

Продавање учебници

13.12.2012 Дали по порачка од фотокопирџиите, евентуално од трговците или нешто специјално, многу често се слушаат би рекол лесноумни коментари како универзитетските професори продавале книги. Зошто земјоделецот продава компири, пченица, тикви? Затоа што тоа го произведува. Зошто текстилците продаваат платно, конфекција, трикотажа и слично? Што произведува професорот? Знаење, книги, според тоа е нормално да продава книги, а не тикви, компири, мотики или волна. Како ги продава и зошто? Приказната во практиката е како што следува. Совесен универзитетски … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Отворено...

Учебничиња и УЧЕБНИЦИ?

Учебничиња и УЧЕБНИЦИ?

30.11.2012 Големо е моето почитување кон националната институција Министерство за образование и наука на Република Македонија и позицијата Министер за образование и наука. Токму затоа, почувствував потреба за ова мое медиумско обраќање. Имено, неодамна, во повеќе наврати низ разни медиуми, наголемо и во рекламна смисла се најави повлекување од употреба на актуелните учебници во основното и средното образование во Република Македонија и нивна замена со наводно соодветни учебници кои ќе бидат преземени од Велика Британија и … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Отворено...

Поуки за Министерот за образование и наука!

Поуки за Министерот за образование и наука!

29.09.2012 Можеби не е мое да речам (како што би рекла црногорска снаа), меѓутоа, од поодамна на своја рака има практика на преименување на училишта, улици или слично. Ароганцијата е голема, постојана и мошне иритирачка за македонскиот народ и нација. Не е во ред да се покренува гневот кај луѓето. Некој вели народот има идеја и таа никој неможе да ја тргне од главата на луѓето. Да но само навидум аргументите на некој градоначалник може да … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Отворено...

Концертни манипулации

15.09.2012 По повод 8-ми Септември, денот на независноста на Република Македонија, во арената Филип II се одржа голем концерт наводно на изворни македонски народни песни. Велам наводно, затоа што Македонскиот изворен национален мелос не трпи преработки, доработки и интерпретатори кои неможат да изговорат некои од буквите и зборовите македонски (инаку секоја чест на нивните имиња и индивидуални кариери). Големите уметници нека се потрудат да останат големи како што ги знаеме и да не дозволат да бидат исвиркувани. … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Отворено...

Сириус и неговото бело џуџе

Сириус и неговото бело џуџе

Најсјајнатa ѕвезда на ноќното небо е Сириус. Таа се наоѓа во соѕвездието Големо куче (Canis Major), па оттаму позната е и како ѕвездата Куче. Но, дали знаевте дека сопатник на оваа ѕвезда е едно мало бело џуџе наречено Сириус Б? Светлината од ова бело џуџе целосно исчезнува во екстремно сјајниот Сириус. Сепак, користејќи ги високо чувствителните инструменти на вселенскиот телескоп Хабл, астрономите успееја да ја изолираат светлината на Сириус Б. Новите резултати овозможија прецизно определување на … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Вселена, Отворено...

Како се пресметува датумот за Велигден?

Како се пресметува датумот за Велигден?

Велигден и празниците кои се поврзани со него се подвижни празници, тие не паѓаат на ист датум секоја година според грегоријанскиот календар или јулијанскиот календар (кои го следат движењето на Земјата околу сонцето и годишните времиња). Тие се фиксни според лунарниот календар кој е сличен, но не ист со еврејскиот календар. Уште од самото востановување на празникот постоела разлика во датумот на празнување помеѓу помесните цркви. Поголемиот дел од помесните Западни цркви сметале дека Велигден треба … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Отворено...

Поука за новинари и медиуми

Поука за новинари и медиуми

Името и референцата Воопшто е познато дека низ медиумите од било која форма (печатени, ради, телевизија, интернет) имаат обврска да внимаваат на говорот, терминологијата и правилата воспоставени од страна на институциите во државата. Согласно мојата професионална преокупација во сверата на картографијата и географските информациски системи, каде покрај другото неодминливо се третира и проблемот на географските имиња, се чувствувам непријатно кога че прочитам или слушнам изменето име на мојата мила држава Република Македонија, па макар и во … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Отворено...

КОНТРАДИКТОРНО ОБРАЗОВАНИЕ

КОНТРАДИКТОРНО ОБРАЗОВАНИЕ

25.12.2011.  Автор: д-р Благоја Маркоски Неодамна медиумски беше прикажано како некои високо образовни струки во Република Македонија се суфицитарни, така што за некои беше предложено да се затворат, мируваат или да работат редуцирано со помал број студенти. Ќе биде голема неправда и антинационално, ако струки од национален интерес како на пример македонски јазик, географија и историја, па дури и било која друга струка да се редуцира. Ова од аспект што се судира со концептот: сите во средно … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Наставни, Отворено...

ЗАДУШЕНИОТ ГРАД: ГЕОГРАФИЈАТА И АРХИТЕКТУРАТА НА СКОПЈЕ

ЗАДУШЕНИОТ ГРАД: ГЕОГРАФИЈАТА И АРХИТЕКТУРАТА НА СКОПЈЕ

25.12.2011   Многу чести се дискусиите за Скоје, главниот град на Република Македонија (како многупати пред, а секако и во иднина) условно речено се дави во радијациони магли (прашина, чад, издувни гасови). Сите се прашуваат зошто, како да го надминеме овој проблем, кој е виновен итн. На овие и бројни други прашања одговори има, но прашање е дали некој сака да ги слушне, а камоли да постапи по нив. Имено, Скопје е град лоциран во Скопската Котлина … Прочитај го целиот текст »

Filed under: На тема, Отворено...