Articles Comments

ИГЕОГРАФИЈА » Вселена

Според НАСА астероидот Апофис нема да ја погоди Земјата во следните 100 години!

Според НАСА астероидот Апофис нема да ја погоди Земјата во следните 100 години!

31.03.2021 Луѓето можат да здивнат откако американската вселенска агенција НАСА потврди дека планетата Земја е „безбедна“ од некогаш застрашувачкиот астероид најмалку во следните 100 години. Наса смета дека Апофис е еден од најопасните астероиди на Земјата по откритието во 2004 година. Беше предвидено близок повик во 2029 и 2036 година, а подоцна беа отфрлени. Мала закана сепак остана за 2068 година. Но, сега НАСА ја отфрли таа закана заснована врз нова анализа на астероидот. Наречен по античкиот … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Вселена, На тема

Што е супернова?

Што е супернова?

11.02.2021 Ѕвездите наликуваат на луѓето. Се раѓаат, живеат и потоа умираат. Сепак, оваа споредба е опишана на многу едноставен начин. Ѕвездите претставуваат гасовити, топчести небесни тела со сопствена светлина и топлина кои произведуваат енергија преку нуклеарна фузија. Науката што се занимава со проучување на ѕвездите се нарекува ѕвездена астрономија. Ѕвездите можат да се видат на небото како точки што треперат, заради ефектот на земјината атмосфера и нивното растојание од нас (коешто обично се мери во светлосни … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Вселена, На тема

Пронајдена една од најстарите планети до сега!

Пронајдена една од најстарите планети до сега!

16.01.2021 Кон крајот на минатата (2020) година, од страна на астрономите на НАСА беше откриена нова планета, во близина на една од најстарите sвезди во галаксијата. Планетата, наречена „супер Земја“ именувана и како TOI-561b е приближно 50% поголема од Земјата и мошне брзо кружи околу својата ѕвезда, односно за еден Земјин ден, прави две револуции. И покрај тоа што планетата има маса скоро три пати поголема од Земјата, нејзината густина е приближно иста – факт што ги … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Вселена, На тема

Утре не очекува вистински астрономски феномен кој не смеете да го пропуштите!

Утре не очекува вистински астрономски феномен кој не смеете да го пропуштите!

20.12.2020 На 21 декември (утре) 2020 година, после точно 794 години, Јупитер и Сатурн погледнати од Земјата, ќе се приближат толку блиску што ќе изгледаат како „двојна планета“, или како една ѕвезда на небото. Овој феномен, астрономите тврдат дека ќе изгледа спектакуларно. Двете најголеми планети во нашиот Сончев Систем ќе бидат поблиску од било кога, за создавање на т.н. „Божиќната Ѕвезда“. Имено, последниот ваков феномен е забележан на 4 март, 1226 година. Според тоа, вакво приближување … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Вселена, На тема

Разлики помеѓу астрономот и астронаутот!

Разлики помеѓу астрономот и астронаутот!

17.11.2020 Во оваа статија ќе дадеме објаснување што е тоа астроном, а што астронаут (космонаут). Иако многумина мислат дека се работи за иста личност или иста работна позиција и професија, сепак не е така. Имено, астрономите и астронаутите имаат работни позиции поврзани со истражување на Вселената, вселенскиот простор и вселенските тела, но и покрај одредената поврзаност, имаат различни погледи и пристапи. Така, во оваа статија можете да научите кој каква улога има во проучувањето на вселената. Астрономијата е … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Вселена, На тема

Земјата ја демне космичка непогода

Земјата ја демне космичка непогода

19.03.2020 Во следните 100.000 години, се чини дека нашата планета Земја ќе има две сонца, со оглед на тоа што веројатно за тој период ѕвездата Бетелгејз најверојатно ќе доживее супернова експлозија. Оваа ѕвезда е речиси 20 пати помасивна од Сонцето, но има животен век од само 10 милиони години. При таква експлозија на супернова, со оглед на малата оддалеченост на оваа ѕвезда од Земјата, ноќното небо би било мошне осветлено. Веројатно, ѕвездата би била јасно видлива … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Вселена, Географски вести

10-те најсветли ѕвезди на ноќното небо

10-те најсветли ѕвезди на ноќното небо

27.02.2020 Многумина мислат дека ѕвездата Северница или Поларис е најсветлата ѕвезда на ноќното небо. Сепак, вистината е дека од неа има повеќе од 40-тина посветли ѕвезди. Затоа, ви го претставуваме списокот на 10-те најсветли или најсјајни sвезди, што може да ги забележите на нашето ноќно небо. 1. Сириус (Алфа Канис Мајорис) Најсветлата sвезда на ноќното небо е Сириус. Сместена е на југ од небесниот екватор на -16,7° и е видлива од речиси целата Земја. Со магнитуда од 1,5 … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Вселена, На тема

Откриена досега најстарата позната ѕвезда во Вселената

Откриена досега најстарата позната ѕвезда во Вселената

29/01/2020 Тим на астрономи, користејќи го Хабловиот телескоп на НАСА, направија голем исчекор во одредување на точното време на формирање на ѕвездата, која ја следат веќе подолг период. Според нивните анализи, веројатно таа е една од најстарите досега познати ѕвезди со релативно прцизна старост. Првичните пресметки покажуваат дека оваа ѕвезда наречена Мефусел или означена како HD140283 е стара околу 14,5 милијарди години (+/- 0,8 милијарди години), што на прв поглед би значело дека е постара дури … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Вселена, Географски вести

Според најновите истражувања на НАСА, Месечината некогаш имала атмосфера

Според најновите истражувања на НАСА, Месечината некогаш имала атмосфера

29.10.2017 Ново истражување на НАСА, извршено од страна на научниците Debra Needham и David Kring покажува дека пред 3 до 4 милијарди години околу Месечината била создадена атмосфера, кога интензивни вулкански ерупции исфрлале гасови на површината. На Месечината, може да се забележи како темни површини од вулкански базалтен камен пополнуваат големи кратерски долини. Овие базалтни „мориња“ еруптирале кога Месечината била сè уште жешка и создавала изблици од магма кои понекогаш ја пробивале нејзината повшина и течеле … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Вселена, Географски вести

НАСА објави нови слободно достапни ноќни сателитски снимки на Земјата!

НАСА објави нови слободно достапни ноќни сателитски снимки на Земјата!

14.04.2017 На 12 Април 2017 година, научниците на НАСА (Националната администрација за аеронаутика и вселена) објавија најнова ноќна сателитска снимка на планетата Земја со висока резолуција. Сателитските снимки на Земјата кои уште се нарекуваат „ноќни светла“ имаат значајна улога во голем број на економски, општествени науки и истражувачки проекти за животната средина. Првите ноќни сателитски снимки на Земјата се направени во текот на 2012, 2013 и 2014 година од страна на Американската агенција НОАА, односно нејзиниот геофизички … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Вселена, Географски вести

Solar impulse – соларниот авион во борба за заштита на животната средина

Solar impulse – соларниот авион во борба за заштита на животната средина

26.06.2016 Со мисија да се добие битката против загадувањето на животната средина швајцарскиот инженер André Borschberg и астронаутот Bertrand Piccard, го креирале соларниот авион познат како Solar Impulse. Без користење на гориво, работејќи со помош на сончевата енергија, Solar Impulse цели кон зачувување на природните ресурси, заштита на животната средина, подобрување на квалитетот на живот, промовирање на користењето чиста енергија и поттикнување на свеста за многубројните позитивни придобивки од тоа, односно намалување на штетните емисии. Соларниот … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Вселена, Географски вести

Погледнете ја најголемата и најдетална фотографија на нашата галактика!

Погледнете ја најголемата и најдетална фотографија на нашата галактика!

01.11.2015 Група астрономи на Рурскиот универзитет во градот Бохум, Германија, ја креираа досега најголемата фотографија на нашата галактика, која содржи неверојатни 46 милијарди пиксели (46 гигапиксели или 46 000 мегапиксели). Тоа е како да споите околу 5000 поединечни фотографии од добар дигитален фотоапарат, во една голема панорамска слика. За составување на оваа мега-астрономска фотографија, на истражувачите од Бохум им биле потребни 5 години детални истражувања на илјадници поединечни фотографии од астрономскиот телескоп во Чиле. Нивната примарна цел … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Вселена, Географски вести

НАСА со храбра најава за пронаоѓање на вонземски живот во следните 20 години!

НАСА со храбра најава за пронаоѓање на вонземски живот во следните 20 години!

16.07.2014 Научниците кои постојано се во потрага по знаци на живот во вселената и планета која може да се спореди со Земјата, тврдат дека се наоѓаат многу поблиску до својата цел од она што луѓето можат да си замислат. Така, Американската вселенска агенција НАСА тврди дека следните 20 години ќе биде пронајден вонземски живот и тоа надвор од нашиот Сончев систем. Во барањето на одговорот дали сме сами во вселената, ќе бидат користени бројните сегашни и … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Вселена, Географски вести

Започна со работа најголемиот и најскап телескоп на Земјата

14.03.2013 Најмоќниот телескоп на светот ALMA (Atacama Large Millimeter Array), денес (13 март) е ставен во функција. Покрај големата моќ, тој е највисок, а и најскап на планетава. Сместен длабоко во чилеанската пустина Атакама (која е многу сува и без облаци), ALMA се состои од 66 џиновски антени. Гигантското око ќе погледне длабоко во вселената за прв пат веќе оваа седмица. Средината на пустината, најсувото подрачје на планетата Земја се претвори во научно-истражувачки центар. Голем предизвик за научниците … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Вселена, Географски вести

Чудни облаци меѓу Земјата и Вселената

23.01.2013 Екипажот на Меѓународната вселенска станица (ISS) веќе подолго време забележува појава на чудни електрично-сини облаци, кои како да лебдат на работ помеѓу Земјата и Вселената. Научниците оваа чудна појава ја протолкуваа со две теории: дека настанува како последица на вселенската прашина, која се судира со атмосферата, или пак, дека е последица на глобалното затоплување. Овие чудни облаци го добија името „ноктилусентни“ – облаци што светат во ноќта. Според астронаутите кои ги имаат забележано тие се прекрасни, … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Вселена, Географски вести

Кинезите повторно со човечки екипаж во вселената

11.11.2012 Екипажот следното лето треба во орбитата да се спои со модулот кој служи како база за развој на кинеска вселенска станица. Кинезите планираат во април следната година да лансираат нова ракета Шенжоу 10 со човечки екипаж. Оваа лансирање ќе биде нов голем чекор за кинеската вселенска програма која има цел до 2020 година да изгради вселенска станица во орбитата. Во вселената најверојатно ќе полетаат 3 члена на екипажот (двајца мажи и една жена) кои треба … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Вселена, Географски вести

Колку е голема и како настанала Вселената?

7.11.2012 Вселена, космос или универзум е огромниот бескраен простор во кој се наоѓаат разновидни небесни тела (вклучувајќи ја и Земјата), кои се движат по патеки одредени според физичките законитости. Всушност, Вселена (како што кажува и самиот назив) е сè што постои, просторот, времето, материјата (видливата и невидливата), енергијата, планетите, ѕвездите, галактиките и содржината на интергалактичкиот простор. Големината на Вселената, веројатно никогаш нема точно да се утврди, бидејќи можеби едноставно е бесконечна. Дури и да е конечна, … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Вселена, На тема

НАСА до крајот на оваа деценија планира да изгради вселенска база на темната страна на Месечината

30.09.2012 Неодамна НАСА поднесе план кој треба да биде разгледан од Белата куќа, а се однесува на идејата до 2017 година во геостационарната орбита на Месечината да се постави прва база со постојан човечки екипаж. Истата би претставувала почетна точка за идните мисии на Марс, кон астероидите и длабоката вселена. Базата би требало да се наоѓа на околу 455.000 км од Земјата во таканаречената ЕМЛ2 точка, што е значително подалеку од Меѓународната вселенска станица која е … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Вселена, Географски вести

Сириус и неговото бело џуџе

Сириус и неговото бело џуџе

Најсјајнатa ѕвезда на ноќното небо е Сириус. Таа се наоѓа во соѕвездието Големо куче (Canis Major), па оттаму позната е и како ѕвездата Куче. Но, дали знаевте дека сопатник на оваа ѕвезда е едно мало бело џуџе наречено Сириус Б? Светлината од ова бело џуџе целосно исчезнува во екстремно сјајниот Сириус. Сепак, користејќи ги високо чувствителните инструменти на вселенскиот телескоп Хабл, астрономите успееја да ја изолираат светлината на Сириус Б. Новите резултати овозможија прецизно определување на … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Вселена, Отворено...

Колкав е бројот на досега пронајдените планети?

Колкав е бројот на досега пронајдените планети?

До 31.1.2012 астрономите од целиот свет успејале да откријат 755 екстрасоларни планети (планети околу други ѕвезди). Заедно со  8 те планети од нашиот сончев систем  дава една егзактна бројка од 763 познати планети во вселената. Од вкупниот број 605 планети припаѓаат од групата една планетa на една ѕвезда, а останатите припаѓаат на повеќепланетарни групи (повеќе планети-едно сонце) вклучувајќи го и нашиот сончев систем. Од сите досегашни пронајдени објекти во вселената кандидати за планети има уште … Прочитај го целиот текст »

Filed under: Вселена, Географски вести