Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Archive

Денес на северната хемисфера календарски започна летото!

Денес на северната хемисфера календарски започна летото!

21.06.2021 Денес, на 21 јуни 2021 година, во 5 часот и 32 минути, на северната хемисфера, а воедно и во Македонија започна летото. Летото ќе трае 94 дена, а ќе заврши на 22 септември кога ќе започне есента. Поради поставеноста на Земјата кон Сонцето, на северната хемисфера, денес (понеделник) ќе биде најдолгиот ден во годината, познат како долгоденица или летен солстициум, а на јужната хемисфера, пак, ќе биде најкраткиот ден. Така, Сонцето во Скопје, главниот град на … Read entire article »

Filed under: Географски вести, На тема

Advertisment ad adsense adlogger