Articles Comments

ИГЕОГРАФИЈА » Archive

60 ГОДИНИ ОД ГОЛЕМАТА ПОПЛАВА КОЈА ГО ПОГОДИ СКОПЈЕ

60 ГОДИНИ ОД ГОЛЕМАТА ПОПЛАВА КОЈА ГО ПОГОДИ СКОПЈЕ

На 16 ноември 1962 година, градот Скопје беше погоден од големо невреме кое го зафати западниот дел од територијата на Македонија. Невремето кое предизвика обилни врнежи на сливните подрачја на реките Вардар и Треска предизвика зголемено истекување на водите низ нивните речни корита. Во тие моменти, нивото на реката Вардар изнесувало +345 cm висина, што одоговара на протек од 1.321 m3 во секунда. Воедно оваа поплава предизвикала најголеми штети од сите поплави кои низ текот … Read entire article »

Filed under: Географски вести