Articles Comments

ИГЕОГРАФИЈА » По Светот » „Негостопримливата“ Данакилска депресија во Етиопија

„Негостопримливата“ Данакилска депресија во Етиопија

Позната како „портата кон пеколот“ и „најсуровото место на Земјата“, депресијата Данакил се наоѓа во регионот Афар во северна Етиопија на повеќе од 100 m под нивото на морето и содржи некои од најпознатите вонземски пејзажи во светот. Не само што депресијата е едно од најтоплите места на Земјата, туку е и едно од најразновидните геолошки места на планетата. Етиопската депресија Данакил има интересни и специфични карактеристики, како што сена лава, светло жолти топли извори, езера со клокотење на водата и сл. Сите овие необичности се манифестации на тектонскиот процес наречен континентално раздвојување. Со други зборови, Земјата овде се распаѓа на шевови.Депресијата Данакил е лоцирана помеѓу Данакилските Алпи (на исток) и Етиопската висорамнина (на запад), кои некогаш биле споени додека процесот на расцепување не ги раскинал. Се наоѓа на тројниот спој помеѓу трите тектонски плочи во североисточна Африка (арапската, сомалиската и нубиската плоча), кои се во постојано одвојување. Како што плочите се оддалечуваат со брзина од 1-2 sm годишно, површината на копното полека тоне.Оваа депресија е дом на некои од најфасцинантните геолошки структури на планетата. Данакил е всушност нов океански слив, што значи дека за неколку милиони години во иднина ќе биде потопен во вода, бидејќи континентите постепено се оддалечуваат, така што Црвеното Море се влива во пукнатината, формирајќи нов океан што го дели афричкиот континент на два дела. Засега, депресијата е приказ на неверојатната геолошка активност која изгледа вонземски. За туристите, главни атракции се активниот вулкан Ерта Але, калеидоскопскиот пејзаж на кратерот Далол, контрастните солени езера Карум и Афдера, како и распространетите солени садови.

Вулканот Ерта Але

Во последните децении, научниците потврдија дека животот може да опстане, па дури и да напредува во најнегостопримливите места на Земјата. Има разновидни организми кои умеат да се прилагодат на живот во екстремни услови. Така, во март 2017 година, научници пронашле живот во Данакил, откако успеале да изолираат и извлечат ДНК од бактерии. Откриле дека бактериите се „полиекстремофили“, што значи дека се прилагодени на екстремна киселост, високи температури и висока соленoст. Се верува дека Данакил ги држи „клучевите“ за некои од најдлабоките прашања во биологијата. Во 1974 година, истражувачите пронајдоа остатоци од „Луси“, раниот предок на современите луѓе, кој датира од пред 3,2 милиони години токму на ова место (сега е изложен во Националниот музеј во Адис Абеба). Киселите извори на кратерот Далол ги привлекоа научниците во потрага по екстремнофилни микроби додека се обидуваат да го разберат потеклото на животот на Земјата, како и можностите за живот во рана фаза на Марс.Безбедноста во Данакилската депресија беше проблем во минатото, но во денешно време таа е солидно безбеден регион за посета. Најдобро време за посета на оваа депресија се препорачува од септември до мај. Во овие месеци има издржливи дневни температури од 35-40°C. Вулканската активност во депресијата Данакил значи дека робусните обувки се неопходни бидејќи голем дел од регионот е покриен со лава остра како жилет.

Извори:

  1. www.brilliant-ethiopia.com/regions/danakil-depression
  2. theconversation.com/ethiopias-inhospitable-danakil-depression-gives-us-clues-about-life-on-mars-75228
  3. www.bbc.com/future/article/20170803-in-earths-hottest-place-life-has-been-found-in-pure-acid#:~:text=In%20March%202017%2C%20Cavalazzi’s%20lab,high%20salinity%20all%20at%20once.
  4. www.cnbc.com/2020/04/09/danakil-depression-hot-and-harsh-but-travelers-love-it.html
  5. indianexpress.com/article/explained/what-is-danakil-depression-ethiopia-6103249/

Изработила: Вики Каравешова, студент на Институтот за географија
Корекции: Бојана Алексова, демонстратор на Институтот за географија

Објавено од:

Од категорија: По Светот · Tags: , , ,

Leave a Reply

*