Разорен земјотрес ја погоди Алјаска

23.1.2018

Пред околу час и половина, Алјаска ја погоди разорен земјотрес со магнитуда од 7.9 степени по Рихтер. Епицентарот на земјотресот се наоѓа на 256 km југоисточно од Чињак, на длабочина од 10 km. Досега имало 5 афтершокови, од кои еден од 7.0 и еден од 5.0 степени по Рихтер. Ситуацијата може да се следи овде.

Епицентар на земјотресот, извор US GEOLOGICAL SURVEY

Локалните жители се предупредени дека можна е појава на цунами. Исто така, можно е цунами да ги погоди бреговите на Бритиш Колумбија во Канада и Калифорнија во САД.

Предупредување за цунами, извор U.S. National Tsunami Warning Center

 

Дали се зголемува зачестеноста на земјотресите во светот?

Извори:

Автор: Антонио Трајков

 

Оваа статија е прочитана 4999 пати!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *