Десет причини зошто да се посети градот на луксузот – Дубаи

12.2.2018

Дубаи е најголем град во Обединети Арапски Емирати (ОАЕ). Градот има 2.5 милиони жители (2016).  Тој се наоѓа на брегот на Персискиот залив. Дубаи е член на ОАЕ и е втор по големина од седумте Обединети Арапски Емирати. Големината е синоним за Дубаи, бидејќи продолжува да ги гради првите најголеми конструкции во светот. Динамиката на Дубаи се менува со постојана желба да изгради нешто подобро и поголемо од претходното.  Најголем дел од населението се од муслиманската вероисповед и затоа повеќето жители на Дубаи, а и на ОАЕ го користат арапскиот јазик.

Image result for dubai marina

Во последните неколку години туризмот во Дубаи сѐ повеќе расте. Исто така,  во изградба  се сѐ поголеми облакодери, хотели и шопинг центри. Најпознати хотели во Дубаи се:  Бурџ Ал Араб (Burj Al Arab), хотел Метрополитан (Metropolitan hotel), Гранд Милениум Дубаи (Grand Millennium Dubai), Милениум Плаза (Millennium Plaza hotel) хотел Конрад Дубаи (Conrad Dubai) и многу други. Најпознати шопинг центри се: Дубаи Мол (Dubai Mall ), Емирати Мол (Mall of the Emirates), Фестивал Сити Мол (Festival City Mall) Гранд Шопинг Мол (Grand Shopping Mall ) и многу други. Најпознат облакодер, а воедно и највисок објект изграден од човекот во Дубаи е Бурџ Халифа (Burj Кhalifa).

Десет работи кои може да ги видете само во Дубаи:

1. Burj Khalifa – Бурџ Халифа порано познат како Бурџ Дубаи, е облакодер во Дубаи, Обединети Арапски Емирати и е највисоката градба изградена од човекот досега. Изградбата на објектот започнал на 21 септември 2004, а официјално завршил на 4 јануари 2010. Кулата Бурџ Халифа е окружена со парк, кој се простира на 11 хектари. Паркот, исто така е под влијание на изгледот на кулата, каде што преовладува пустинското цвеќе хименокалис. Паркот содржи шест фонтани, градини, дрвореди со палми и цветни дрвја. Во центарот на паркот и основата на Бурџ Халифа се наоѓа водена соба, којашто ја сочинуваат неколку базени и фонтани, а клупите и оградата на собата создаваат слика на Бурџ Халифа и цвеќето химeнокалис.

2. Burj Al Arab – Бурџ ал Арап е еден од најлуксузните, а со височина од 321 m, тоа е четвртиот највисок хотел во светот. Тоа е единствениот хотел во светот за кој се вели дека има седум ѕвезди. Самата зграда е еден од најфотографираните споменици во светот и е препознаена како симбол на Дубаи. Обликот на зградата е дизајниран да наликува на стар арапски брод. Зградата стои на вештачки остров и со мост е поврзана со копното.
3. Dubai Museum – oснован во тврдината на Ал Фахиди во 18 век, овој музеј е главен музеј во Дубаи. Музејот содржи експонати кои го претставуваат традиционалниот начин на живот во Дубаиските емирати – вклучувајќи риболов, домашни и пустински сцени за патување итн. Некои парчиња датираат од пред 4000 години. Галериите покажуваат сцени од потокот Дубаи, традиционални арапски куќи, џамии, датумски фарми, како и пустински и морски живот.
4. Dubai Mall (Dubai Fountain, Dubai Aquarium) – Дубаи Мол, со своите 1.200 продавници, две придружни стоковни куќи и повеќе од 160 продавници за храна и пијалoци, е една од најголемите светски трговски и забавни дестинации. Таа е дел од комплексот Бурџ Калифа (Burj Khalifa) и привлекува повеќе од 750.000 посетители секоја недела. Атмосферите во рамките на трговскиот центар го вклучуваат познатиот Дубаи аквариум и подводната зоолошката градина.
5. Palm Island Dubai (Jumeirah Palm Island) се вештачки острови во форма на палма и се едни од најамбициозните случувања на недвижностите на Земјата, познат како осмото чудо на свето. Palm Island Dubai располага со тематски хотели, вили, станбени згради, плажи, марини, ресторани и разни малопродажни места. Најпопуларната карактеристика е хотелот со пет ѕвезди „Атлантис“.

6. Ski Dubai – Ски центарот Дубаи е затворено скијачко одморалиште, прво на Блискиот Исток, со 22.5 km2 затворена ски област. Таа е дел од Емирати Мол (Mall of the Emirates), еден од најголемите трговски центри во светот. Ски Дубаи има 5 патеки кои се разликуваат во тежина, висина и градиент, каде што скијачите и сноубордерите од сите нивоа на вештини ќе уживаат во различни падини.

7. Gold Souk – Купување на злато е главната причина зошто многу луѓе го избираат Дубаи за нивните одмори. Според некои проценки, околу 25 тона злато се присутни во било кое време на излозите на проданиците за изработка на накит низ Дубаи, од кои 10 тона се наоѓаат на традиционалниот пазар на злато во Дубаи, наречен Gold Souk. Стотици мали продавници продаваат злато од многу земји, а покрај тоа и фино изработен накит од сребро, скапоцени камења и бисери. Златото е многу добро промовирано со специјални понуди и привлекува внимание за време на Дубаи шопинг фестивалот. Со својата огромна колекција на продавници, нејзината извонредна разновидност на производи и исклучително поволни цени Dubai Gold Souk е крајна дестинација за љубителите на накит.
8. Dubai Creek – Потокот Дубаи го дели градот na двa главни делa Деира (Deira) и Бур Дубаи (Bur Dubai) и е причина за развојот на градот со успешно трговско поврзување со Иран и Индија. А патувањето со брод од еден или два часа е најдобар начин за да ги видите атракции од двете страни на потокот, како традиционалните бродови, извонредните згради и четирите мостови кои ги поврзуваат двете страни од потокот.
9. Dubai Marina – e вештачки канал, изграден по должината на брегот од Персискиот Залив во должина од 3 km. Развојот на оваа област е наменета да создаде голем урбан простор со станбен фокус и урбана заедница способна да сместува голема меѓународна популација.
10. Desert Safari – eдна од најпосетените и познати активности во Дубаи е пустинскиот сафари. Сафари турнеите се директно во срцето на пустината, каде што туристите можат да ја почувствуваат низ неверојатно високи дини. Некои туристички понуди вклучуваат посета на традиционално село каде што може да се запознаете со традиционалниот живот на бедуините, да се слика со кна и да ужива во една од активностите како што се јавање на камила, скијање на песок и стомачен танц.
Image result for dubai safari

Дубаи прерасна во главен трговски центар, во кој туризмот се развива со вртоглава брзина. Oвој град поседува необичен спој на старото и новото, Истокот и Западот. Високиот животен стандард се гледа на секој чекор, почнувајќи од автомобилите и облеката што ја носат локалните жители. Добриот начин на однесување на самите жители кон туристите го прави градот уште попривлечен за посета. Дубаи е град на скапите автомобили, големите хотели, облакодери и шопинг центри, зеленилото кое е увезено од Холандија и за кое се грижат сите жители, Дубаи е град на златото и на вештачките острови. Дубаи – некогашното рибарско село денес е светска престолнина на луксузот кој вреди секој да го посети.

Извори:

Изработиле: Никола Тенекиџиев, ученик во СОУ “Гоце Делчев” Валандово, Славица Тенекиџиева, дипломиран географ

Оваа статија е прочитана 8022 пати!

Leave a Reply

Your email address will not be published.