Одлично организирана регионална геоморфолошка конференција во Постојна, Словенија

21.09.2016 Во периодот од 13 до 18.09.2016 година, во градот Постојна во Република Словенија се одржа…

Регионален натпревар по географија во Скопје

10.04.2016 Деветти април 2016 година беше ден посветен на младите географи. Тогаш низ целата држава се…

Пролетен семинар за наставниците и професорите по географија во организација на Македонско географско друштво

23.03.2016 Согласно предвидените активности во програмата за работа на Македонското географско друштво пред самиот почеток на…

Четири години од објавување на првата статија на ИГЕО-порталот!

9.11.2015 Вистинска чест и задоволство ни е што во среда, на 11.11.2015 година, ИГЕО-порталот го навршува…

Успешен настап на големата меѓународна научна конференција „Geomorphometry 2015“ во Познањ

30.06.2015 Во периодот од 22 до 26 јуни 2015 година, во градот Познањ во Полска се…

Посета на д-р С. Бухер од Словачка на Институтот за географија во рамките на програмата CEEPUS

5.05.2014 Институтот за географија веќе неколку години е дел од CEEPUS програмата за размена на наставници…

Институтот за географија започна соработка со компанијата NOKIA -HERE

12.04.2014 На 2.04.2014 година, во компјутерскиот кабинет на Институтот за географија при Природно-математичкиот факултет во Скопје…

Во саботата одржан стручен семинар за наставниците по географија од Република Македонија!

17.03.2014 Согласно планираните програмски активности, на 15 март 2014 година (сабота), Претседателството на Македонското географско друштво…

Во Белград одржана научна конференција за природни непогоди

17.10.2013 Во периодот од 8-11.10.2013 година, во организација на Географскиот институт Јован Цвијиќ, во зградата на…

Впечатоци од Светската геоморфолошка конференција во Париз

17.10.2013 Во периодот од 27-31 август 2013 година, во познатиот комплекс Cite de Scienceсе во Париз…

Известување за регионалните натпревари по географија

21.03.2013 Согласно пропозициите во врска со одржување на натпреварите по географија, информираме дека регионалните натпревари по…

Прв роденден на ИГЕО порталот!

12.11.2012 Денес, на 12.11.2012 година, ИГЕО порталот го прославува својот прв роденден откако пред точно една…

Искачување до Големото Езеро и врвот Ветерница (2420 м) на планинскиот масив Баба (Пелистер)

Од 4-8.10.2012 во Националниот парк Пелистер се одржа Балканијадата под организација на ЕГЕА Скопје. Како една…

4та Георегнет летна школа Прешов

Од 3-16ти септември се одржа 4та интернационална Георегнет летна школа во Прешов, под наслов „Geography as…

Теренска настава во источниот дел на Република Македонија

Во периодот од 22 до 24 мај се изведе тридневна теренска настава низ источна Македонија под…

Приматијада 2012

Во периодот 28.04.-03.05.2012 година во Албена на бугарското приморје се одржа 39-тиот по ред собир на…

ИГЕО-поратлот ја надмина бројката од 10000 посетители и 60000 посети!

27.02.2012 За неполни 4 месеци од своето појавување на 11 ноември 2011 година, првиот географски портал…

Семинар во организација на Македонското географско друштво

Во сабота на 21 јануари, во просториите на Природно-математичкиот факултет беше одржан четвртиот Семинар за наставниците…

Поставен игео-порталот

Од денес од страна на д-р Ивица Милевски вонреден професор на Институтот за географија, а во…