Чуда создадени од природата и човекот кои ќе ве натераат да ја посетите Босна и Херцеговина!

21.05.2018 Веќе добро познато е дека Институтот за географија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, секоја година…

Државни натпревари по географија, 2018

24.04.2018 По успешно спроведените општински и регионални натпревари, на 20 април 2018 година се одржаа државните…

Успешно реализиран пролетниот семинар за професорите по географиja

24.03.2018 На 21 март 2018 година, во организација на Македонското географско друштво беше одржан пролетниот семинар…

Регионален натпревар по географија во организација на Македонско географско друштво – Скопски регион, 2018

20.03.2018 На 17.03.2018 год. во просториите на СЕПУГС „Васил Антевски Дрен“ во Скопје, за учениците од…

Од одржаните општински натпревари по географија – 2018

12.02.2018 Во организација на Македонско географско друштво, на 10.02.2018 година – „денот на младите географи“, се…

Уште една успешно реализирана теренска настава низ Република Бугарија

27.10.2017 Во периодот од 19-21.10.2017 година веќе традиционално беше реализирана теренска настава за потребите на студентите…

Теренски семинар за професорите по географија во организација на Македонско географско друштво

14.10.2017 На 6 октомври 2017 година, од страна на Македонско географско друштво беше организиран теренски семинар…

Реализирана посета со студенти на географските факултети во Софија и во Ниш

4.05.2017 Во периодот од 25 до 27 април (вторник до четврток), група студенти од насоката ГИС…

Посета и предавање на професори од Географскиот факултет на Универзитетот во Белград

10.04.2017 Во периодот од 5-7 април, во посета на Институтот за географија беа проф. д-р Предраг…

Излезе новиот број 49 на списанието Географски разгледи (Geographical Reviews)

30.03.2017 Денес, на веб страницата на Институтот за географија и на Македонското географско друштво е поставена…

Реализирана посета на меѓународниот саем за туризам во Загреб

24.03.2017 Институтот за географија во периодот од 15-19.03.2017 година организираше и успешно реализираше теренска настава, наменета…

Десетте најдобри слободни софтвери за далечинска детекција!

13.02.2017 Последните десетина години, речиси нема подрачје на просторни анализи, во кое не се користи далечинската…

Успешно реализирана традиционалната теренска настава низ Демиркаписката Клисура

29.11.2016 Tрадиционалната теренска настава низ Демиркаписката Клисура која се одржа на 16.11.2016 година уште еднаш беше…

Успешно реализирано стручно предавање на Географскиот факултет во Белград!

10.11.2016 По покана на Географскиот факултет при Универзитетот во Белград, на 7 ноември од страна на д-р…

Изведена теренска настава низ североисточниот дел на Република Македонија

9.11.2016 На 2.11.2016 година, со студентите од прва година наставна насока и насока ГИС на Институот…

Реализирана теренска настава на територијата на Република Бугарија

8.11.2016 Институтот за географија во периодот од 19-21.10.2016 година, организираше и успешно реализираше теренска настава, наменета…

Есенски семинар за професорите по географија во организација на Македонско географско друштво!

19.10.2016 На 15.10.2016 година во организација на Македонското географско друштво беше одржан втор семинар оваа година…

Преглед на новите студиски програми на насоката ГИС на Институтот за географија

17.08.2016 Во согласност со развојот на најновите ГИС технологии и имајќи ја во предвид потребата на…

Одлично реализирана теренска настава низ Република Бугарија!

19.05.2016 Во рамките на студиските програми ГИС (Географски информациски системи) и Наставна географија на Институтот за…

Предавање на д-р Сем Вакнин на Иститутот за географија

22.04.2015 Во просториите на Природно-математичкиот факултет, а на покана на Институтот за географија на 21.04.2016 година…