Дојранско Езеро- Македонска туристичка атракција

11.07.2012 Во југоисточниот дел на нашата земја, на границата со Република Грција,  сместено е едно од…

Изберете ја вашата омилена дестинација за патување со помош на tripadvisor.com

9.07.2012 Во овој жежок летен период кога се бараат места за летување, одмор, прошетка, посета и…

Убавините на Зрзе – село во прегратките на Даутица

28.06.2012 На околу 30 километри северозападно од Прилеп, во падините на планината Даутица, на надморска височина…

Највозбудливите и најживописните патишта во Македонија

21.06.2012 Во медиумите честа тема се најекстремните и најопасните патишта во светот. Меѓутоа и во нашата…

Некои од најубавите плажи во Европа

21.06.2012 Летото започна, а температурите се навистина високи. Веројатно многумина веќе решиле каде ќе го поминат…

Лазарополе – восхитувачка убавина на планината Бистра

20.06.2012 Лазарополе претставува една од највисоките (1350 м) и најубавите селски населби во Република Македонија. Се…

Уживајте во патешествието по интересната Бислимска Клисура кај Куманово

19.06.2012 Во непосредна близина на градот Куманово, низводно од вливот на Кумановка во Пчиња, природата ја…

Уште една интересна теренска настава со студентите од насоката Туризам на Институтот за географија

18.05.2012 Во рамките на своите планирани активности за теренски настави, Институтот за географија, за студентите од…

Македонија се поприсутна на booking.com

30.04.2012 Booking.com е водечка агенција во светот за хотелско-сместувачки онлајн резервации, која секој месец на својата…

Убавините на Нежилово

30.04.2012 Во подножјето на планинскиот масив Јакупица (Мокра), југоисточно од највисокиот врв Солунска Глава (2540 м),…

Институтот за географија успешно се претставува на меѓународниот саем „Денови на образование и кариера 2012″

27.04.2012  На меѓународниот саем „Денови на образование и кариера 2012″, кој почна во вторник, 24-ти април,…

Викенд предлог: с. Слепче, Демирхисарско

21.03.2012 Селото Слепче се наоѓа во западниот дел на Република Македонија, сместено е во источните падини…

Раткова Скала – всечена во карпите

3.03.2012 На десетина километри североисточно од с. Злетово е прекрасната месност Раткова Скала. До неа се…

Компанијата Вирџин Галактик се подготвува за првите вселенски туристички летови

29.02.2012 Компанијата Вирџин Галактик, дел од групацијата Вирџин Груп на Ричард Бренсон, очекува до крајот на…

Вселенски туризам

24.02.2012 Вселенски туризам претставува патување во вселената за одмор, рекреација, но пред се за авантура. Оваа…

Козјак, Герман и Билино – неоткриена планинска убавина на североистокот на Македонија

22.02.2012 Поради положбата во однос на останатиот дел од Македонија, планините Козјак, Герман и Билино кои…

Катар – најбогатата земја на светот

21.02.2012 Географија: полуостровска држава со пустинска клима Катар, или уште попознато како државата Катар или како…

Ѓаволска кула

ЃАВОЛСКА КУЛА Гигантската карпа, која високо се издига над планинските области во Вајоминг на работ на…

Посета на Истанбул – градот на два континента!

13.02.2012 Во периодот од 8-12.02.2012 година, дел од студентите на Институтот за географија при ПМФ во…

Викенд предлог: Богомила

26.01.2012 Село Богомила се наоѓа во централниот дел на Република Македонија, во пазувите на Јакупица, Даутица…