Последните неоткриени племиња во Светот…

25.11.2011. Племенска заедница Енвира. Скриени длабоко во темните тропски дождовни шуми, за прв пат примитивно племе…

АСТЕР ГДЕМ – нова верзија на тродимензионалниот модел на релјефот!

23.11.2011.  Автор: д-р Ивица Милевски. По излегувањето на 3”SRTM дигиталниот модел на релјефот во 2003-та година…

Земјотресите во Валандово и Валандовско во периодот мај-јуни 2009 година

Од архивата… Република Македонија спаѓа во медитеранско-трансазиски сеизмички активен појас. На територија на Република Македонија познати…

Откриен мегаконтинентот Гондвана

Превземено од ИДИВИДИ Австралиските научници соопштија дека пронашле делови од мегаконтинентот Гондвана во Индискиот океан. Овие…

Нови истражувања на Куклица

20.11.2011. Куклица е мало село од раштркан тип кое се наоѓа 8 км северозападно од Кратово,…

Најмалку истражуваниот планински масив на Земјата

Закопан длабоко во внатрешноста на ледот, планинскиот масив на Антарктикот наречен Gamburtsev полека започнал да се појавува.…

ЈАЛОВИНАТА ОД ТОРАНИЦА ЈА ЗАГАДИ ЖИВОТНАТА СРЕДИНА

17.11.2011 Превземено од: Телма Државниот инспектор за животна средина ги објави резултатите од еколошката катасрофа која…

Месечината на Јупитер крие живот?

Научниците веруваат дека дошле до сензационално откритие во Сончевата галаксија. Имено, пронашле докази дека на месечината…

Неверојатен приказ на пејсажи во Источна Сиера (САД)

Видеото е создадено од страна на VistaPointStudio (Сан Франциско) со вклопување на огромен број последователно снимени…

Воздухот е загаден, ама дозволено?!

17.11.2011. Превземено од весникот Вечер. Зголемување на загадувањето, според Министерството за животна средина, се очекува во зимскиот…

ПАМУККАЛЕ – ФЕНОМЕНОТ НА ТУРЦИЈА

16.11.2011.   Едно од најинтересните места што ги создала природата, не само во Турција туку и…

Нешто ново за Цоцев Камен-чудото од карпа

16.11.2011. Автори: д-р Ивица Милевски (географ) и м-р Василка Димитровска (археолог) Цоцев Камен е интересна геоморфолошка…

Географски информациски системи – Нов универзитетски учебник

Во октомври 2011 година, од печат излезе универзитетскиот учебник Географски информациски системи. Автор на учебникот е д-р…

Сложени органски молекули пронајдени на Титан

    Понеделник, 14 Ноември 2011 00:23 Шпанските научници пронашле нови докази кои уште посилно ја…

Новите седум светски чуда на природата

По четири години натпреварување, избрани се седумте светски чуда на природата. Новите седум светски чуда се…

Нов земјотрес во Турција

Оваа седмица, Турција повторно беше изложена на потреси. Во серијата нови земјотреси што ја погодија Источна…

Еколошка катастрофа во Тораница

Јаловина со отровни материи од рудникот се излеала од рудникот „Тораница“. Отровни материи како арсен, олово,…

Вулканска ерупција во близина на Канарските острови

Периодов дојде до активирање на нов вулкан во близина на Канарските острови. Станува збор за подморски…