Теренска настава за студентите на Институтот за географија до „Тимјаничка цуцка“

15.04.2016 На 06.04.2016 година се реализираше еднодневна теренска настава наменета за студентите од насоките: Наставна географија,…

Регионален натпревар по географија во Скопје

10.04.2016 Деветти април 2016 година беше ден посветен на младите географи. Тогаш низ целата држава се…

Институтот за географија на саемот за туризам во Прага

25.02.2016 Институтот за географија во периодот од 17-22.02.2016 година организираше и успешно реализираше теренска настава, наменета…

Потпишан меморандум за соработка помеѓу град Скопје и Македонско географско друштво!

30.12.2015 Деновиве, Македонското географско друштво потпиша Меморандум за соработка со Град Скопје во врска со реализација…

Посета на музеите во Скопје со студенти од Институтот за географија

27.12.2015 Како дел од наставната програма и реализација на вежбите по предметот Социо-економска географија на Република…

Излезе новиот број (48) на списанието Географски разгледи!

22.12.2015 Денес, на веб страницата на Институтот за географија е поставена електронската верзија на новиот број…

Посета на локалитетите „Базалтни плочи“ кај с. Младо Нагоричане и „Плоче – литотелми“ кај с. Страцин

8.11.2015 На 5.11.2015 година, со студентите од прва година наставна насока и насока ГИС на Институот…

Интересна дводневна теренска настава низ Бугарија

23.05.2015 На 19 и 20 мај оваа година, со студентите од насоката ГИС на Институтот за географија,…

Нов број (47) на списанието Географски разгледи!

4.12.2014 Денес, на веб страницата на Институтот за географија е поставена електронската верзија на новиот број…

Уште една заедничка активност на Институтот за географија и NOKIA – HERE

21.09.2014 На 17 септември 2014 во склоп на соработката помеѓу Институтот за географија и регионалното претставништво…

Теренска настава во метеоролошкиот центар Ѓуриште кај Св. Николе

22.06.2014 На ден 07.05.2014 година беше изведена еднодневна теренска настава за потребите на студентите од Институтот…

Практична настава со посета на луксузниот хотел и касино комплекс Принцес Рамада во Гевгелија

22.06.2014 Во месец март, во организација на Институтот за Географија при Природно – математичкиот факултет од…

Изведена интересна тридневна (26-28.03.2014) теренска настава низ Бугарија

30.03.2014 Во рамките на претходно планираните активности, на 26, 27 и 28.03.2014 година, со студентите на…

Успешно реализирана теренска настава низ Демиркаписката Клисура

14.11.2013 На 07.11.2013 год. беше изведена традиционалната еднодневна теренска настава низ Демиркаписката Клисура со студенти од…

Реализирана теренска настава во Бугарија

06.11.2013 Во периодот од 17-19-ти октомври беше изведена веќе традиционалната теренска настава со студентите од насоката…

Уште една одлично изведена теренска настава на Институтот за географија

16.05.2013 На 14 и 15 мај беше изведена традиционалната теренска настава со студентите од четврта година…

Успешно изведена географска теренска настава низ Бислимска Клисура кај Куманово

27.04.2013 На 26 април 2013 година, со студентите од прва година наставна насока и прва и…

Успешно одржани државните натпревари по географија

15.04.2013 На 13-ти април во организација на Македонско географско друштво по 34–ти пат се одржаа државните…

Теренска настава до с.Богомила и околниот простор

7.04.2013 Во среда, на 3 април 2013 година, со студентите од прва година на наставна насока,…

„Попис на врвовите во Република Македонија“ од Илија Петрушевски

26.02.2013 Во декември 2012 година од печат излезе книгата „Попис на врвовите во Република Македонија“. Автор…