Бројни новитети во 11-та верзија на ГИС-софтверот Surfer

18.12.2012 ГИС технологијата станува основна алатка за анализа, прикажување и моделирање на просторните податоци. За таа…

Теренска настава до Белград и планината Златибор

29.11.2012 Во периодот од 15 до 17.11.2012 година, со студентите од Институтит за географија – прва…

Се одржа првиот час за новозапишаните студенти на Институтот за географија!

17.09.2012 Денеска во големиот амфитеатар на Природно-математичкиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје,…

Global Mapper – толку едноставна, но толку корисна ГИС алатка

19.08.2012 Global Mapper е меѓу најкористените помошни или услужни ГИС програми на денешнината. Поради едноставната работна…

ГЕОГРАФСКИ ИНФОРМАЦИСКИ СИСТЕМИ – ВИЗА ЗА ВРАБОТУВАЊЕ!

7.08.2012 Во сверата на географската наука, а во контекст на новите компјутерски техники и технологии, светски…

При теренската настава до Мостар, потпишан договор за меѓуфакултетска соработка!

30.05.2012 Институтот за географија, за студентите од I и II година од насоката за туризам, организираше…

Посета на Географскиот факултет во Белград и теренска настава низ Војводина

11.05.2012 Соработката помеѓу Институтот за географија при Природно-математичкиот факултет во Скопје и  Географскиот факултет од Белград…

GEOREGNET ЛЕТНО УЧИЛИШТЕ ВО ПРЕШОВ, СЛОВАЧКА

30.04.2012 Од неодамна, Институтот за географија стана официјален партнер во CEEPUS (Central European Exchange Program for…

Дводневна теренска настава до Мариово и Порече

26.04.2012 На 25 и 26 април (среда и четврток), со студентите од четврта година на Институтот…

СТУДИРАЈ НА ИНСТИТУТОТ ЗА ГЕОГРАФИЈА!

Почитувани,  Институтот за географија е најстара високошколска установа во Република Македонија од областа на географијата. Високостручниот…

Еднодневна теренска настава со студентите до ридот Иланџа

2.04.2012 Денес со студентите од прва и втора година на Институтот за географија (наставна насока и…

Едукативни географски предавања за учениците од основните училишта во Битола

4.03.2012 Регионалното географско друштво Геосфера од Битола во месец декември 2011 год. реализираше едукативни предавања и…

Нов број на списанието Географски разгледи on-line!

12.01.2012 Денес е објавена електронската верзија на новиот број (44-45, 2011) од списанието Географски разгледи, а…

Ерозија на земјиштето – значаен проблем за Република Македонија!

8.01.2012 Ерозија на земјиштето е универзален процес, во еден или друг облик (водна, еолска, механичка) присутен…

КОНТРАДИКТОРНО ОБРАЗОВАНИЕ

25.12.2011.  Автор: д-р Благоја Маркоски Неодамна медиумски беше прикажано како некои високо образовни струки во Република…

Компјутерите во географијата…

30.11.2011. Автор: д-р Ивица Милевски Во современиот свет, компјутерско-информатичките технологии се навлезени во речиси сите сфери…

Географски информациски системи – Нов универзитетски учебник

Во октомври 2011 година, од печат излезе универзитетскиот учебник Географски информациски системи. Автор на учебникот е д-р…

Теренска настава-прирачник по географија

Во септември 2011 година, од печат излезе прирачникот по географија Теренска настава. Автори на учебникот се…

Наставни соопштенија за студентите

Овде ќе ги добивате и најновите соопштенија поврзани со наставата.