Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "Арктик"

Поларните предели на Земјата – Арктик и Антарктик

Поларните предели на Земјата – Арктик и Антарктик

01.06.2020 Антарктик е континент кој се наоѓа околу Земјиниот Јужен пол. Во литературата често како граница на овој континент се зема Јужниот поларен круг. Тоа е најладното место на Земјата и е скоро целосно покриен со мраз. Воедно Антарктикот претставува и најголемата пустина во светот. Со површина од 14,200,000 km2, тој е петтиот континент по големина, по Азија, Африка, Северна и Јужна Америка. Сепак, убедливо најмалку е населен и нема постојано насление. Овој мистичен континент е … Read entire article »

Filed under: Географски вести, По Светот

Десетте најголеми пустини во светот

Десетте најголеми пустини во светот

11.12.2017 Пустина претставува површина на која во текот на годината има многу мали количини на врнежи од дожд, односно, помалку од 250 mm. Покрај количината на врнежи, постојат и неколку други фактори според кои се класифицираат пустините, меѓу кои и просечната температура, причините за опустинување (десертификација), како и географската положба. Денес, околу 1/3 од копнената површина на Земјата се смета за сува или полу-сува. Поради неповолните услови за живот на растенија и животни, ваквите површини најчесто се … Read entire article »

Filed under: Географски вести, На тема, По Светот

Помалку мраз на Арктикот условува повеќе снег во Европа!

Помалку мраз на Арктикот условува повеќе снег во Европа!

Според најновите истражувања, веројатноста за постудени и поснежни зими во Централна Европа и околните подрачја се зголемува во периоди кога Арктикот е покриен со помалку мраз во летниот период. Научниците од Институтот за поларни и морски истражувања „Алфред Вегенер“ во Потсдам, го разоткрија механизмот со кој намалувањето на мразната маса на Арктикот во лето, ги менува зоните на воздушниот притисок во атмосферата над Арктикот, што пак влијае на зимите во Европа. Како што е забележано … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Advertisment ad adsense adlogger