Articles Comments

ИГЕОГРАФИЈА » Entries tagged with "астрономија"

Утре не очекува вистински астрономски феномен кој не смеете да го пропуштите!

Утре не очекува вистински астрономски феномен кој не смеете да го пропуштите!

20.12.2020 На 21 декември (утре) 2020 година, после точно 794 години, Јупитер и Сатурн погледнати од Земјата, ќе се приближат толку блиску што ќе изгледаат како „двојна планета“, или како една ѕвезда на небото. Овој феномен, астрономите тврдат дека ќе изгледа спектакуларно. Двете најголеми планети во нашиот Сончев Систем ќе бидат поблиску од било кога, за создавање на т.н. „Божиќната Ѕвезда“. Имено, последниот ваков феномен е забележан на 4 март, 1226 година. Според тоа, вакво приближување … Read entire article »

Filed under: Вселена, На тема

Разлики помеѓу астрономот и астронаутот!

Разлики помеѓу астрономот и астронаутот!

17.11.2020 Во оваа статија ќе дадеме објаснување што е тоа астроном, а што астронаут (космонаут). Иако многумина мислат дека се работи за иста личност или иста работна позиција и професија, сепак не е така. Имено, астрономите и астронаутите имаат работни позиции поврзани со истражување на Вселената, вселенскиот простор и вселенските тела, но и покрај одредената поврзаност, имаат различни погледи и пристапи. Така, во оваа статија можете да научите кој каква улога има во проучувањето на вселената. Астрономијата е … Read entire article »

Filed under: Вселена, На тема

Започна со работа најголемиот и најскап телескоп на Земјата

14.03.2013 Најмоќниот телескоп на светот ALMA (Atacama Large Millimeter Array), денес (13 март) е ставен во функција. Покрај големата моќ, тој е највисок, а и најскап на планетава. Сместен длабоко во чилеанската пустина Атакама (која е многу сува и без облаци), ALMA се состои од 66 џиновски антени. Гигантското око ќе погледне длабоко во вселената за прв пат веќе оваа седмица. Средината на пустината, најсувото подрачје на планетата Земја се претвори во научно-истражувачки центар. Голем предизвик за научниците … Read entire article »

Filed under: Вселена, Географски вести

Марс бил погоден за живот, но во далечното геолошко минато

14.03.2013 Научниците на НАСА дојдоа до револуционaрни откритија во областа кои тие ја нарекуваат „временска капсула на докази“. Според нив, Марс некогаш во минатото бил погоден за живот, што го потврдува откривањето на сулфур, азот, водород, кислород, фосфор и јаглерод (клучни хемиски елементи кои го сочинуваат живиот свет) во правот кој Кјуриосити го издупчил минатиот месец од карпата во близина на кратерот Гејл. „Основното прашање на оваа мисија беше дали Марс некогаш бил погоден за живот“, изјавил Мајкл … Read entire article »

Filed under: Географски вести

НАСА ја забрзува изградбата на системот за рано предупредување од метеори

18.02.2013 Земјата постојано е мета на метеорите, но до сега нема систем кој би го покривал целото небо и би предупредил на вакви мали небесни тела. Најголем број метеори, поради малите димензии, согоруваат во атмосферата оставајќи само слаба трага на небото или пак паѓаат на Земјата како ситни зрнца песок. Сепак, метеорот кој во петокот експлодира на небото над Челјабинск во Русија беше преголем и навлезе прениско, што предизвика вистинска загриженост низ светот. Неодамна, НАСА започна … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Колкав е бројот на досега пронајдените планети?

Колкав е бројот на досега пронајдените планети?

До 31.1.2012 астрономите од целиот свет успејале да откријат 755 екстрасоларни планети (планети околу други ѕвезди). Заедно со  8 те планети од нашиот сончев систем  дава една егзактна бројка од 763 познати планети во вселената. Од вкупниот број 605 планети припаѓаат од групата една планетa на една ѕвезда, а останатите припаѓаат на повеќепланетарни групи (повеќе планети-едно сонце) вклучувајќи го и нашиот сончев систем. Од сите досегашни пронајдени објекти во вселената кандидати за планети има уште … Read entire article »

Filed under: Вселена, Географски вести

Целосно затемнување во сабота

Луѓето ширум светот на 10 декември ќе можат да го следат целосното помрачување на Месечината, а истото најубаво ќе се гледа од централна и источна Азија, Австралија и Хаваиите, додека Европјаните ќе можат да го гледаат сателитот на Земјата ниско на исток при самракот. Лунарната еклипса ќе започне во 11:33 наутро и ќе трае до 17:30. Фазата на целосно затемнување ќе трае 51 минута. Ова ќе биде долго и последно целосно затемнување на Месечината во 2011 година. … Read entire article »

Filed under: Географски вести

МЕТЕОРИ

МЕТЕОРИ

Земјата патува околу Сонцето. Кога таа ќе влезе во регион кој содржи прав од кометите, честичките удираат во горниот дел на атмосферата. Топлината и триењето предизвикуваат тие да горат и при тоа од површината тоа се забележува како светлечка трага, која ние ја викаме метеор. Метеорите се најмали темни и ладни небесни тела во сончевиот систем, кои за време на ведрите ноќи ненадејно се појавуваат во облик на светлечки точки и брзо прелетуваат од еден … Read entire article »

Filed under: На тема

Извадок од статутот на ИЗСГ Природник

Извадок од статутот на ИЗСГ Природник

ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ Член 4 Истражувачко здружение на студенти географи ПРИРОДНИК – Скопје ги остварува целите и задачите во согласност со овој Статут. Здружението ги има следниве цели: 1. Потикнување и организирање на студенти географи заинтересирани за занимавање со научно истражувачка работа, овозможувајќи им прошитување на своите знаења; 2. Развивање на интересот на студентите за науката; 3. Развивање на еколошката свест на студентите и учениците; 4. Формирање на научни збирки на здружението; 5. Изработка на елараборати, програми, планови и проекти како за … Read entire article »

Filed under: Природник...

Месечината на Јупитер крие живот?

Месечината на Јупитер крие живот?

Научниците веруваат дека дошле до сензационално откритие во Сончевата галаксија. Имено, пронашле докази дека на месечината на Јупитер, која е симболично наречена Европа, има море и големи се можностите таму да пливаат живи суштества. Научниците кои со години ја проучуваат површината на месечината на Јупитер веруваат во тоа дека откриле постоење на вода на таа месечина, а со тоа можеби дека постои и живот. Иако експертите уште од 1989 година ја проучуваат оваа планета, дури неодамна со … Read entire article »

Filed under: Географски вести