Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "астрономски календар"

Астрономски настани во втората половина на 2012 година

Астрономски настани во втората половина на 2012 година

3.01.2012 ЈУЛИ 3 јули – Полна Месечина. Време: 19:52. 5 јули – Афел. Земјата на 5 јули во 05 часот (по средноевропско-македонско време) ќе биде најдалеку од Сонцето, на 152 милиони км. Воедно, во овој период северната полутопка на Земјата е свртена кон Сонцето, односно таму е лето, а на јужната полутопка е зима. Заради оддалеченоста од Сонцето, во оваа положба Земјата се движи најбавно по патеката. 19 јули – Млада Месечина. Време: 05:24. 28-29 јули – Метеорски рој Јужни … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Астрономски настани во првата половина на 2012 година

Астрономски настани во првата половина на 2012 година

3.01.2012  Овде се прикажани позначајните астрономски настани до крајот на месецот јуни, 2012 година, според датум и по средноевропско време. ЈАНУАРИ 3-4 јануари – Метеорски рој Квадрант. Квадрант (Квадрантис) е интересен метеорски рој, со максимум до 40 метеори на час. Максимумот обично е на 3 и 4 јануари, но зачестени појави може да има во периодот од 1-5 јануари. Најдобра ќе се гледаат од некоја темна локација по полноќ. 5 јануари – Перихел. Во 02 часот, Земјата ќе биде … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Advertisment ad adsense adlogger