Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "афел"

Утре (5 јули) Земјата ќе биде најдалеку од Сонцето за 2012 година

Утре (5 јули) Земјата ќе биде најдалеку од Сонцето за 2012 година

4.07.2012 Утре, на 5 јули во 05 часот, Земјата ќе се најде најдалеку од Сонцето на својата орбита, поточно на 152 милиони км или околу 2,5 милиони км подалеку од просечното растојание. Во оваа положба позната како афел, орбиталната брзина на движење на Земјата е најмала и изнесува 29,3 км/сек (просечната е 29,8 км/сек, а најголемата е 30,3 км/сек). Веќе од задутре (6 јули), Земјата ќе „забрзува“ и постепено ќе ја намалува оддалеченоста од Сонцето се … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Advertisment ad adsense adlogger