Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "време"

Кое време е посоодветно за територијата на Република Македонија – „зимското“ или „летното“?

Кое време е посоодветно за територијата на Република Македонија – „зимското“ или „летното“?

19.10.2018 Примената на „летно време“ низ светот и во Европа трае повеќе од половина век, а во Македонија истото започна од 1983 година, во рамките на тогашна Југославија. Во меѓувреме, голем број држави се откажаа или се на пат да се откажат од указни промени на времето, а таква одлука донесе и Европската Унија (со примена од наредната година). Сосема сигурно е дека и Република Македонија ќе престане административната промена на времето, но прашање е кое … Read entire article »

Filed under: На тема

Од недела во 02 часот почнува летното сметање на времето

Од недела во 02 часот почнува летното сметање на времето

22.03.2012 Овој месец, на 25-ти Март, во 2 часот наутро Република Македонија ќе премине на летно сметање на времето. Истото ќе заврши на 28-ти Октомври во 3 часот, кога повторно ќе се премине на зимското, реално време. Ваквиот начин на поместување на времето не е од многу одамна и има свои причини. Што е летно време? Летното или уште се нарекува мандатно, договорно или указно време претставува административно поместување на службеното време, заради економска заштеда, политички, безбедносни, спортско-рекреативни, … Read entire article »

Filed under: На тема

Утре доаѓа пролетта

Утре доаѓа пролетта

19.03.2012 По доста студената зима, утре (вторник, 20.03.2012) во 6 часот и 14 минути стигнува пролетта. Утрешниот ден на северната хемисфера е пролетна рамноденица, односно денот и ноќта траат подеднакво по речиси 12 часа. Всушност поради влијанието на атмосферата и прекршувањето на сончевите зраци низ неа, денот ќе трае за околу 15 минути подолго. Интересно е што во моментот на почетокот на пролетта, сонцето ќе биде во соѕвездието Риба (иако тоа нема да може да го набљудуваме), а Месечината … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Дали времето на Земјата и на Сонцето е исто?

Дали времето на Земјата и на Сонцето е исто?

Користејќи точни цезиумски часовници, се успејало да се докаже Ајнштајновото предвидување дека различната гравитација дава поразлично време. Експериментот бил потврден со тоа што еден цезиумски часовник бил поставен на земјата, а друг на една висока кула. Во двата часовника имало разлика од траењето на секундата. Гравитациското влијание се намалува со оддалечување од Земјата и затоа и времето е поразлично во часовниците. Благодарејќи на Ајнштајновата теорија на релативитетот и знаејќи дека времето и гравитацијата се различни … Read entire article »

Filed under: Вселена, Географски вести

Што е Нова година и зошто ја прославуваме?

Што е Нова година и зошто ја прославуваме?

29.12.2011. Уште малку не дели од Новата 2012 година. Но што е Нова година, кога и зошто се прославува? Овде ќе се обидеме да дадеме одговор на некои од овие прашања. Нова година е ден што го означува времето на почетокот на нова календарска година. Година пак е временски период за кој Земјата врши една потполна револуција (кружење) околу Сонцето и изнесува 365 дена 5 часа, 48 минути и 46 секунди или приближно 365,25 дена. Таканаречената „Граѓанска … Read entire article »

Filed under: На тема

Advertisment ad adsense adlogger