Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "географија"

Езерото Калиманци располага со голем туристички потенцијал!

Езерото Калиманци располага со голем туристички потенцијал!

17.12.2014 Езерото Калиманци е вештачка акумулација на реката Брегалница во Очипалско-Истибањската Клисура и претставува најголемо езеро во источниот дел на Македонија. Езерото е долго 14 км, широко 0.3 км, а максималната длабочина достигнува до 80 метри. Зафаќа површина од 4,23 км кв. и акумулира 127 милиони метри кубни вода. Езерото Калиманци е специфично по големата брегова разгранетост. Вкупната должина на бреговата линија му изнесува 40,5 км (при просечен водостој), или подолго од бреговата линија на Дојранското Езеро. Има … Read entire article »

Filed under: Чудесна Македонија

Калин Камен, место за вистински одмор!

Калин Камен, место за вистински одмор!

17.12.2014 На четири часа пешачење од Крива Паланка, преку манастирот Свети Јоаким Осоговски ќе стигнете до месноста наречена Калин Камен. Пред вас ќе здогледате детски парк, спортски игралишта, мало вештачко езерце, ловечка куќичка, букова шума, прекрасни ливади и една голема карпа која месното население ја нарекува Калин Камен. Токму таа карпа е причината заради која илјадници туристи пешачат цели 4 часа. Според легендата стара неколку векови, се верува дека во кривопаланечкиот регион, во времето на Отоманската … Read entire article »

Filed under: Чудесна Македонија

Нов број (47) на списанието Географски разгледи!

Нов број (47) на списанието Географски разгледи!

4.12.2014 Денес, на веб страницата на Институтот за географија е поставена електронската верзија на новиот број (47 / 2013) на списанието Географски разгледи. Ова реномирано списание кое го издава Македонското географско друштво, излегува непрекинато уште од 1962 година, поради што спаѓа меѓу научно-стручните списанија со најдолга традиција во Република Македонија. До сега вкупно се објавени 39 книги со околу 440 научни и стручни трудови, библиографски осврти, географски вести и други информации. Од 2010 година, содржините на … Read entire article »

Filed under: Наставни

Ски центарот Кожуф – место кое ќе ве воодушеви!

Ски центарот Кожуф – место кое ќе ве воодушеви!

22.11.2014 Кожуф е планина која се наоѓа на границата помеѓу Македонија и Грција. Највисок врв на Кожуф е Зеленбег висок 2.176 метри. На само 210 км од Скопје и 130 км од Солун – на југот од земјата се наоѓа најмладиот ски центар во Македонија – Кожуф. На Кожуф се создава еден од најелитните Ски центри во Југоисточна Европа и многу пошироко. Пространите скијачки терени подготвувани скоро десетина години, а сега покриени со снежна покривка од … Read entire article »

Filed under: Чудесна Македонија

Викенд предлог: Станечки водопади кај Крива Паланка

Викенд предлог: Станечки водопади кај Крива Паланка

22.11.2014 Ако сакате да го почуствувате мирот во себе, ако сакате да излезете од секојдневието, ви предлагаме да се искачите на Станечките водопади. Тоа е место каде се слуша тишината која владее во овој дел на Осоговските Планини. Тишината ја „нарушува“ единствено шумолењето на брзата и бистра вода, но не грижете се и тоа има смирувачко дејство. Ако посакате да ги посетите водопадите ќе мора да минете низ тесна патека која минува покрај густата шума, по … Read entire article »

Filed under: Чудесна Македонија

Од некогаш познатата Кочанска Бања денес стојат распаднати објекти

Од некогаш познатата Кочанска Бања денес стојат распаднати објекти

20.11.2014  На само 7 км западно од Кочани, во подножјето на Осоговските Планини во селото Бања, се наоѓа термалната бања позната како Кочанска Бања. До крајот на 1980-тите години, бањата била една од најпознатите во Македонија па и пошироко. Во „најубавите“ години, годишно ја посетувале околу 10.000-15.000 луѓе што имале здравствени проблеми. Големата, но стара запуштена зграда, сведочи дека селото Бања било едно од најпознатите по селски туризам во земјава, со извор на термална вода чија температура достигнува и до … Read entire article »

Filed under: Чудесна Македонија

ГЕОГРАФСКИ ИНФОРМАЦИСКИ СИСТЕМИ – ВИЗА ЗА ВРАБОТУВАЊЕ!

ГЕОГРАФСКИ ИНФОРМАЦИСКИ СИСТЕМИ – ВИЗА ЗА ВРАБОТУВАЊЕ!

7.08.2012 Во сверата на географската наука, а во контекст на новите компјутерски техники и технологии, светски тренд е развојот на Географските Информациски Системи. Тоа се техники и технологии каде просторните податоци дигитално картографски се прикажуваат и се поврзуваат со соодветни податоци (бројни, описни, мултимедијални и други). Ваквите географско-картографски и информатички организирани системи овозможуваат обемни, разновидни и брзи анализи за случувањата во географскиот простор (кој пак опфаќа разни физичко географски, социогеографски и економско географски одлики на конкретна … Read entire article »

Filed under: Наставни

Највозбудливите и најживописните патишта во Македонија

Највозбудливите и најживописните патишта во Македонија

21.06.2012 Во медиумите честа тема се најекстремните и најопасните патишта во светот. Меѓутоа и во нашата држава исто така има доста возбудливи, стрмни па и ризични патишта од кои ќе ви застане здивот. Овде се наведени некои од нив (подолги од 10 км), кои можеби ви се познати или сте ги поминале. Ако не сте, време е да изберете некој од наведените и да доживеете вистинска летна авантура. Отешево – Трпејца е дел од патот Ресен-Охрид во … Read entire article »

Filed under: Чудесна Македонија

„Нај“ географија

„Нај“ географија

11.05.2012 Ако некој ве запраша која е најдолга река, која е највисока планина, кој е најголем континент или океан, поголем дел од вас ќе знаат дека највисок врв е Монт Еверест (Хималаи) и достигнува 8.848 m над нивото на морето, најголем континент е Азија и зафаќа површина од 44.383.000 км кв., најдолга река е Нил (Африка) и има должина од 6.695 км, а најголем океан е Тихи Океан со површина од 179.379.000 км кв., каде во … Read entire article »

Filed under: На тема

Здравјето и географијата

Здравјето и географијата

17.04.2012 Иако од поодамна е познато дека здравјето, односно неговото нарушување е често поврзано со одредени географски региони и области, дури неодамна, со напредокот на науката и техниката овие врски станаа многу појасни. Делумно како последица на тие сознанија се издвои и една посебна дисциплина наречена медицинска географија. Денес, медицинската географија доаѓа до интересни сознанија во однос на влијанието на географските фактори врз појавата, зачестеноста и ширењето на заболувањата, често користејќи се со модерни ГИС технологии. Инаку, … Read entire article »

Filed under: На тема

Точно 100 години од потонувањето на Титаник

Точно 100 години од потонувањето на Титаник

На 15 април (недела) се навршуваат точно 100 години од потонувањето на фамозниот прекуокеански брод Титаник, кој на својот пат од Саутемптон (Британија) до Њујорк (САД) тргнал на 10-ти април 1912 година. Тоа е една од најголемите поморски катастрофи забележани во историјата, со над 1500 жртви. Титаник бил британски прекуокеански патнички пароброд сопственост на Вајт Стар Лајн, компанија која организирала редовен прекуокеански сообраќај помеѓу Велика Британија (обично од Саутемптон) и САД (обично до Њујорк). Бил изграден … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Едукативни географски предавања за учениците од основните училишта во Битола

Едукативни географски предавања за учениците од основните училишта во Битола

4.03.2012 Регионалното географско друштво Геосфера од Битола во месец декември 2011 год. реализираше едукативни предавања и работилници од популарни географски теми за надарените ученици од регионот. Предавањата се одржаа во просториите на Гимназијата Јосип Броз-Тито од Битола, на кои присуствуваа и дел од наставниците по географија. Три недели по ред 50 ученици од 10 основни училишта од регионот се дружеа со географијата и ги проширија своите знаења од областа на следниве теми: Вулкани на Земјата – предавач … Read entire article »

Filed under: Наставни

Апликацијата Google Earth со нови снимки на океанските дна!

Апликацијата Google Earth со нови снимки на океанските дна!

8.02.2012 Познатата интернет апликација Google Earth која е дел од Google, постави нова база на податоци за длабоките морско-океански површини (сегмент познат како Google Ocean). Тоа се бројни снимки и ехо-сондерски мерења на океанските дна, собирани во последните 3 години од разни истражувачки бродови и обработени од голем број стручњаци-геофизичари и нивни студенти. Благодарение на новите податоци, се добива многу попрецизна представа за тоа како изгледаат длабоките океански области, каков е подводниот релјеф и колку е … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Нов број на списанието Географски разгледи on-line!

Нов број на списанието Географски разгледи on-line!

12.01.2012 Денес е објавена електронската верзија на новиот број (44-45, 2011) од списанието Географски разгледи, а за неколку дена ќе излезе и соодветната печатена верзија. Ова реномирано списание кое го издава Македонското географско друштво, излегува непрекинато уште од 1962 година, поради што спаѓа меѓу научно-стручните списанија со најдолга традиција во Република Македонија. До сега вкупно се објавени 36 книги со околу 400 научни и стручни трудови, библиографски осврти, географски вести и други информации. Од неодамна, содржините на … Read entire article »

Filed under: Наставни

Почнува зимата. Зошто имаме годишни времиња?

Почнува зимата. Зошто имаме годишни времиња?

21.12.2011   Автор: д-р Ивица Милевски Утре, на 22 декември 2011 година, во 6.30 часот, на северната полутопка и во Република Македонија почнува зимата. Точно во тој момент, на оваа полутопка сончевите зраци ќе паѓаат најниско над хоризонтот, а највисоко ќе бидат на јужната полутопка, односно над јужниот пов­ратник, на 23°27’ јужна географска широчина. Затоа, утре на северната полутопка ќе биде најкраток ден во годината, а на јужната полутопка пак, ќе биде најдолгиот ден. Во Република Македонија, утрешниот ден ќе трае само … Read entire article »

Filed under: Географски вести, На тема

Интересни географски факти за Македонија!

Интересни географски факти за Македонија!

19.12.2011.  Автор: д-р Ивица Милевски. Во наредниот преглед се претставени некои географски факти за Македонија кои можеби не сте ги знаеле! Во Македонија, на така мал простор се застапени речиси сите видови на карпи и почви што ги има во Европа. Некои карпи во источниот дел на државата се извонредно стари – близу милијарда години! Исто така, во нашата држава се наоѓа можеби единственото европско наоѓалиште на рубини. Многу скапоцени камења што можете да ги видите … Read entire article »

Filed under: На тема

Знамето на Република Македонија

Знамето на Република Македонија

30.11.2011. Автор: Методиј Богоевски. Националните знамиња, кои се уникатен симбол на секоја независна држава, се и променлива категорија. Историјата на истите, познава бројни такви примери, при што некои знамиња подолго време се задржале и се актуени како такви (национални), додека други се ,,испратени” во исто-ријата, и се заменети со нови. Во најголем дел од случаите промената на националното знаме е резултат на стекнувањето независност на соодветната држава, но исто така постојат и други причини за тоа. … Read entire article »

Filed under: На тема

Племето Комбаи – живот како во камено време

Племето Комбаи – живот како во камено време

25.11.2011.  Густите шуми на Папуа се богат и комплициран мозаик на различни племенски групи. Далеку од брегот, во подножјето на планините, од авион земјата изгледа како километри на пусти и голи   мочуришта. Но ова е местото каде Комбаите со генерации и генерации останале скриени од надворешниот свет, водејќи го својот примитивен начин на живот како ловци-собирачи. Папуа е Индонезиска половина на островот Нова Гвинеја, еден од последните места на Земјата на кои се уште има празнини … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Последните неоткриени племиња во Светот…

Последните неоткриени племиња во Светот…

25.11.2011. Племенска заедница Енвира. Скриени длабоко во темните тропски дождовни шуми, за прв пат примитивно племе дојде лице во лице со модерниот свет. Престрашениот стар клан ги подигна нивните лакови и стрели во самоодбрана од бучниот авион кој го нарушува нивниот мирен свет. Овие неверојатни фотографии покажуваат една од последните “изгубени племиња” преостанати во светот. Во моментов тие се соочуваат со цивилизацијата. Заедницата, позната како Енвира, беше откриена во еден од најоддалечените делови на бразилската дождовна … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Клисурата „Пешти“

Клисурата „Пешти“

На отприлика 5 километри јужно од градот Велес се наоѓа едно од најживописните предели во Р. Македонија, а тоа е Клисурата Пешти на реката Бабуна. Клисурата е позната по големиот број на пештери и неколкуте пропасти.  Во клисурата на Пешти се наоѓаат триесетина пештерски отвори и поткапини ( Д. Манаковиќ, 1966), меѓу кои позначајни се: Понор, Црквиче, Маркова Црква, Четири Врати, Топла пештера, Макаровец и др. Пештера Понор  На запад по страните на клисурата, на висина од … Read entire article »

Filed under: Чудесна Македонија

Advertisment ad adsense adlogger