Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "езера во светот"

Моренското Езеро и Езерото Луиз во Канада – меѓу најчистите во светот!

Моренското Езеро и Езерото Луиз во Канада – меѓу најчистите во светот!

28.06.2019 Националниот парк Банф (Banff) е најстариот национален парк во Канада и е основан во 1885 година. Се наоѓа во Карпестите планини, 110 km западно од Калгари во провинцијата Алберта. Банф опфаќа 6.641 км кв. планински терен, со многу глечери, густа зимзелена шума и стрмни отсеци. Овој канадски парк може да се пофали со некои од најдобрите недопрени екосистеми во светот. Денес, Банф е една од најпознатите светски дестинации, опфаќајќи регион со неверојатни величествени планински предели. … Read entire article »

Filed under: По Светот

10 – те најголеми езера во светот

10 – те најголеми езера во светот

Често пати сме се запрашaле кои се најголемите езера во светот, каде се наоѓаат и колку всушност  се големи тие езера? Во оваа статија ќе се обидам да дадам одговор на овие прашања. Во продолжение следува листа на 10-те најголеми езера во светот. Во листата покрај слатководните езера, опфатени се и солените езера. Најголемо езеро во светот е Каспиското езеро, по него редоследот е следен: Горно Ез. (Северна Америка), Ез. Викторија (Африка), Ез Хјурон (Сев. … Read entire article »

Filed under: На тема

Најголемите езера на 7-те континенти

Најголемите езера на 7-те континенти

Во следниот текст ви ги претставуваме најголемите езера според површина на сите 7 континенти. Изземајќи го Касписко Езеро за кое во научниот свет се уште не е разграничено дали е типично езеро или таканаречено внатрешно море и на кој континент му припаѓа – на Европа или на Азија, останатите најголеми езера се: Езеро Ладога во Европа Езерото Ладога се наоѓа во регионот Карелиа во северозападна Русија, источно од Балтичко Море. Езерото зафаќа површина од 17.675 км кв., … Read entire article »

Filed under: На тема

Advertisment ad adsense adlogger