Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "Етиопија"

Еден од најфасцинантните и најактивни вулкани на Земјата – Ерта Але

Еден од најфасцинантните и најактивни вулкани на Земјата – Ерта Але

30.03.2017 Ерта Але (или Ertale или Irta’ale) е активен базалтен вулкан во регионот Афар во североисточна Етиопија, на границата со Еритреја. “Erta Ale” е најстариот активен вулкан во Етиопија и меѓу најстарите во Светот. Познат е и како „Планината што чади” и „Порта кон пеколот”. Самиот вулкан е висок 613 m, со едно или понекогаш две активни вулкански езера во кратерот на врвот, кои повремено се прелеваат преку јужната страна. Фасцинантно е што вулканското езеро, односно езеро … Read entire article »

Filed under: По Светот

Advertisment ad adsense adlogger