Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "Етна"

Најголемиот активен вулкан во Европа – Етна повторно „се разбуди“

Најголемиот активен вулкан во Европа – Етна повторно „се разбуди“

30.01.2021 Вулканите се отвор или пукнатина во Земјината кора низ кои магмата избива на површината како лава. Вулканите можат да бидат класифицирани според јачината и честотата на нивните ерупции. Еден од најфасцинантните активни вулкани на Земјата е Етна. Етна е стромболски вулкан на источниот брег на Сицилија. Името Етна доаѓа од Грчки Aitne, од aithō  што во превод значи „Јас горам”. Грците создадоа легенди за вулканот, велејќи дека тоа е работилницата на Хефест и Киклопи или … Read entire article »

Filed under: На тема, По Светот

Има ли опасност од блиски вулкански ерупции?

Има ли опасност од блиски вулкански ерупции?

25.01.2012 Во последно време се појавуваат прашања за тоа колкава е опасноста за Република Македонија од потенцијално активирање на вулканот Laacher See во Германија или од активирање на некој друг вулкан во близина. Затоа овде ќе се обидеме да одговориме на овие прашања. Laacher See е име на езеро во Западна Германија кое е формирано во простран разорен кратер, односно калдера (таканаречено кратерско или калдерско езеро). Тоа е воедно привремено неактивен вулкан, чија последна ерупција била пред … Read entire article »

Filed under: На тема

Advertisment ad adsense adlogger